Προσπάθειες να αποκλιμακωθεί η ένταση με αφορμή το περιστατικό στα Ίμια με τον εμβολισμό σκάφους από την τουρκική ακτοφυλακή τη Δευτέρα, επιχειρούν οι δύο πλευρές. Τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησαν οι πρωθυπουργοί Αλέξης Τσίπρας και Μπιναλί Γκιλντιρίμ την Τρίτη, με πρωτοβουλία του δεύτερου, με αφορμή την ένταση στο Αιγαίο και επίλυσης της κατάστασης. Ουδετερότητα από τον ΟΗΕ αλλά και από τις ΗΠΑ για το περιστατικό, ενώ καλούν και τις δύο πλευρές να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος.
Nikos Libertas / SOOC
Έπειτα από την τηλεφωνική συζήτηση που είχε με τον έλληνα ομόλογό του ο τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, προχώρησε σε νέες δηλώσεις παραπέμποντας την οικοδόμηση μέτρων αποκλιμάκωσης σε συνάντηση των αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των δύο χωρών, κάνοντας λόγο για «Αιγαίο – θάλασσα φιλίας», όπως αναφέρουν πληροφορίες του News 24/7. Ο ίδιος ωστόσο επιμένει πως το περιστατικό κλιμακώθηκε έπειτα από ενέργεια της ελληνικής πλευράς.
Συγκεκριμένα δήλωσε πως «η Άγκυρα τόνισε προς την Ελλάδα ότι η αποφυγή των εντάσεων θα ήταν καλύτερη για τις διμερείς σχέσεις», προσθέτοντας πως «το Αιγαίο πρέπει να γίνει μια θάλασσα φιλίας» στην προσπάθεια του να αποκλιμακώσει την ένταση.
«Εκφράσαμε ρητά την πεποίθηση πως η αποκλιμάκωση της έντασης θα βοηθήσει τις σχέσεις μας» επιμένοντας παρ ‘όλα αυτά πως η ελληνική πλευρά ευθύνεται για την ένταση στα Ίμια. Στη συνέχεια δήλωσε πως οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν να μειώσουν τις εντάσεις και να διατηρήσουν την επικοινωνιακή γραμμή ανοιχτή μέσω πολιτικών και διπλωματικών οδών, προαναγγέλλοντας τη συνάντηση του Γενικού Επιτελείου του ΝΑΤΟ τον Μάιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
«Σε αυτό το πλαίσιο, οι επικεφαλής των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών θα συναντηθούν και θα συζητήσουν αμοιβαία τα απαραίτητα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι οι εντάσεις δεν θα κλιμακωθούν περαιτέρω» κατέληξε.
Ίσες αποστάσεις ΟΗΕ – Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αν και εξέφρασε τη λύπη του για την ένταση που έχει προκληθεί, σχολίασε με ουδετερότητα το ζήτημα, καλώντας τις δύο πλευρές να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξουδετέρωση των εντάσεων.
Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ απαντά πως «δεν εναπόκειται στη Γραμματεία του ΟΗΕ να λάβει θέση σχετικά με τα δικαιώματα των κρατών μελών βάσει των συνθηκών στις οποίες είναι συμβαλλόμενα μέρη ή βάσει του γενικού διεθνούς δικαίου», σύμφωνα με το κυπριακό πρακτορείο ειδήσεων.
Ο ίδιος τόνισε ότι λύση του κυπριακού αποτελεί την καλύτερη ευκαιρία για την οριστική επίλυση αυτού του ζητήματος και την απελευθέρωση συνεργατικών και αμοιβαία επωφελών λύσεων ενώ υπενθύμισε πως οι τουρκοκύπριοι και ελληνοκύπριοι ηγέτες στις διαπραγματεύσεις είχαν συμφωνήσει προηγουμένως ότι οι φυσικοί πόροι σε μια ενοποιημένη Κύπρο θα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της μελλοντικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Στο ίδιο κλίμα κυμάνθηκε και η στάση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το οποίο συνέστησε οι δύο πλευρές να προχωρήσουν σε αποκλιμάκωση της έντασης αφού πρώτα επικαλέστηκε πως Ελλάδα και Τουρκία έχουν θεσπίσει μηχανισμό για επίλυση τέτοιων θεμάτων.
Στη συνάντηση κορυφής στην Άγκυρα ο Πάιατ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του real.gr ο αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρεϊ Πάιατ, πρόκειται να βρεθεί στη συνάντηση του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Βάσει των ίδιων πληροφοριών, η Άνγκελα Μέρκελ αναμένεται να συναντηθεί την Πέμπτη με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπεναλί Γιλντιρίμ. Την ίδια στιγμή η ελληνική πλευρά βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Βερολίνο, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται και παρέμβαση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.
Στο ΝΑΤΟ ο Καμμένος
Στη σύνοδο κορυφής των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να μεταφέρει όλα τα στοιχεία που είναι καταγεγραμμένα από το κέντρο επιχειρήσεων για όλη τη δραστηριότητα σε αέρα και θάλασσα ο Πάνος Καμμένος, ώστε να αναδείξει την κατάσταση στο Αιγαίο, ενώ ενημέρωσε τον βουλευτή της ΝΔ Βασίλη Κικίλια σχετικά με τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Όπως αναφέρουν πηγές του ΣΚΑΪ, η ηγεσία του υπουργείου Άμυνας ενημερώθηκε σχετικά με την ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, στην οποία υποστηρίζεται πως τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία.
Επίσης ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών ήρθε σε επικοινωνία με τον τομεάρχη Άμυνας της ΝΔ Βασίλη Κικίλια, ώστε να τον ενημερώσει για τις εξελίξεις για τα ελληνοτουρκικά.
Ο ίδιος μάλιστα εξέφρασε την επιθυμία του να ενημερώσει για το ίδιο θέμα τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μόναχο, όπου θα συμμετέχουν στην 54η Διεθνή Διάσκεψη Ασφαλείας, στις 16 και 17 Φεβρουαρίου.
Πηγές της Νέας Δημοκρατίας ωστόσο επεσήμαναν πως «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρέπει να συμμετάσχει σε καμία άτυπη ενημερωτική συνάντηση που αφορά την κατάσταση στο Αιγαίο».
Βίτσας: Απαράδεκτη η θέση της Τουρκίας
Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, μιλώντας σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 αφού χαρακτήρισε απαράδεκτη και ανιστόρητη την απάντηση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι τα Ίμια ανήκουν στην Τουρκία, ανέφερε πως «ανησυχεί για ατύχημα στο Αιγαίο», συνιστώντας ωστόσο νηφαλιότητα και ψυχραιμία.
Πάνω σε αυτό κάλεσε την Τουρκία να να βρει τα έγγραφα από τη συνθήκη που υπέγραψε με την Ιταλία, στην οποία φαίνεται πού ανήκουν τα Ίμια.
Κληθείς να σχολιάσει το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, έκανε λόγο για ένα σημαντικό περιστατικό που δεν χρειάζεται ούτε να αναβαθμιστεί, ούτε και να υποβαθμιστεί.
Ο ίδιος μάλιστα επανέλαβε πως δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο αποδίδοντας την πρόκληση της Τουρκίας στην ανάγκη δημιουργίας επεισοδίων για εσωτερική κατανάλωση.
Τέλος, επισήμανε πως τα σενάρια για ανταπόδοση του περιστατικού βρίσκονται στο πλαίσιο της φαντασίας ενώ τόνισε πως η ελληνική πλευρά έχει λάβει όλες τις πρωτοβουλίες σε όλα τα διεθνή φόρα μετά το περιστατικό στα Ίμια.
Μήνυμα από Κομισιόν
Μήνυμα από Κομισιόν
Αυστηρό μήνυμα κατά της Τουρκίας έστειλε δια του επικεφαλής της η Κομισιόν, με αφορμή την ένταση που έχει προκληθεί στα Ίμια.
«Τάσσομαι αυστηρά κατά της συμπεριφοράς της Τουρκίας» σχολίασε την Τετάρτη με αφορμή την κρίση στο Αιγαίο ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, όπως και παρόμοιες ήταν και οι τοποθετήσεις κι άλλων ευρωπαίων αξιωματούχων για το ίδιο θέμα.