Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ, οι κυριότερες επιπτώσεις για την ιδιωτική εκπαίδευση, έπειτα και από τις τελευταίες ρυθμίσεις είναι η απελευθέρωση της χρήσης των ιδιωτικών σχολείων, η απασχόληση των εκπαιδευτικών πέραν του διδακτικού ωραρίου και η παράνομη λειτουργία ιδωτικών σχολείων για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών. 
 
Πιο συγκεκριμένα, η απελευθέρωση της χρήσης των ιδιωτικών σχολείων συνεπάγεται πως και μετά το πέρας του διδακτικού ωραρίου, οι διοικήσεις θα μπορούν να παρέχουν εκτός προγράμματος κάθε είδους δραστηριότητα –εκπαιδευτική, ψυχαγωγική και αθλητική – και να εκμεταλλεύονται όπως αυτά θέλουν τις εγκαταστάσεις τους.

Η λειτουργία τους θα επιτρέπεται οποιαδήποτε ώρα, χωρίς να έχει δικαίωμα ελέγχου ο διευθυντής εκπαίδευσης ο οποίος, επιπλέον, παύει να είναι ο διοικητικός και πειθαρχικός προϊστάμενος.
 

Παράλληλα, οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα κληθούν να δουλεύουν πέραν του διδακτικού προγράμματος, συχνά έως τη νύχτα και πέραν του διδακτικού έτους (το καλοκαίρι και μέσα σε αργίες).
 
Τέλος, έπειτα από την τελευταία ρύθμιση, τα ιδιωτικά σχολεία που εδώ και 4 μήνες λειτουργούν χωρίς άδεια μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν παράνομα μέχρι την 15η Ιουλίου.

Κάπως έτσι, οι ιδιοκτήτες αποφεύγουν την καταβολή χρεών στα δημόσια ταμεία (οι περισσότεροι από τους περίπου 70 ιδιοκτήτες σχολείων δεν έχουν εξασφαλίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα), και δεν ελέγχονται για τα προγράμματά τους.

Συνεπώς, σύμφωνα με την ΟΙΛΕ, τίθεται και ζήτημα αναγνώρισης τίτλων σπουδών και της συμμετοχής των μαθητών των σχολείων αυτών στις πανελλαδικές εξετάσεις.

Η Ομοσπονδία προειδοποιεί για την χρήση «κάθε νομικού και πολιτικού μέσου», ώστε να ανατραπεί η εφαρμογή της αντισυνταγματικής τροπολογίας.

Ήδη χθες ξεκίνησαν οι επαφές με κόμματα και βουλευτές, η ενημέρωση των γονέων και η προετοιμασία για την 24ωρη απεργία στις 14 Μαΐου.

Πληροφορίες: Εφημερίδα των Συντακτών