Τη διαγραφή των μη ενεργών «χρόνιων φοιτητών» αποφάσισε η κυβέρνηση. Τελευταία ευκαρία για όσους συμμετείχαν στην εξεταστική διαδικασία τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη
Αναλυτικά, με απόφαση του υπουργείου Παιδείας που ελήφθη κατά τη συνάντηση με εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων, όσοι φοιτητές συμμετείχαν κατά τα δύο τελευταία ακαδημαϊκά έτη (2012-13 και 2013-14) στην εξεταστική διαδικασία δεν θα διαγραφούν, και θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στις δύο επόμενες εξεταστικές ώστε να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Στην ίδια κατηγορία εντάσσονται όσοι έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τις εξετάσεις τους στα μαθήματα, αλλά οφείλουν διπλωματικές ή πτυχιακές εργασίες, ή πρακτική άσκηση στα ΤΕΙ.
Το μέτρο αφορά τους φοιτητές που εισήχθησαν σε ΑΕΙ και ΤΕΙ πριν και το 2003 για 4ετή κύκλο σπουδών, το 2001 για 5ετή και το 1999 για 6ετή κύκλο σπουδών όπως η Ιατρική.Οι αποφάσεις του υπουργείου αφορούν περίπου 30.000 άτομα.
Όσοι μη ενεργοί φοιτητές δεν έχουν επιδείξει τα τελευταία δύο ακαδημαϊκά έτη ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση των σπουδών τους συμμετέχοντας στις εξεταστικές διαδικασίες, διαγράφονται κατά τις ρυθμίσεις του νόμου, στις 31.8.2014, με διαπιστωτικές πράξεις των οικείων οργάνων των ιδρυμάτων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.
Οι αριθμοί των λεγόμενων «χρόνιων φοιτητών» είναι κατά προσέγγιση 120.000 στα Πανεπιστήμια και 50.000 στα ΤΕΙ (διότι π.χ το ΤΕΙ Αθηνών διέγραψε ήδη 17.000 από το 2007 έως σήμερα επειδή δεν ενεγράφησαν). Από αυτούς υπολογίζεται ότι στα Πανεπιστήμια το 90-92% των φοιτητών θα διαγραφεί και αντιστοίχως άνω του 60% στα ΤΕΙ. Οι οριστικοί αριθμοί θα δοθούν από τα ιδρύματα στο υπουργείο και θα δημοσιοποιηθούν τη Παρασκευή.