Η ευρωζώνη δύο και συνολικά η Ε.Ε. τριών ταχυτήτων αποτελεί πλέον ορατό στόχο Γερμανίας και Γαλλίας, με τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να απεργάζονται σχέδια μεταρρύθμισης των συνθηκών στην κατεύθυνση ενός πιο σκληρού Συμφώνου Ανταγωνιστικότητας.

Τον χορό των αποκαλύψεων έσυρε η «Bild». Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, Μέρκελ και Σαρκοζί, σχεδιάζουν να παρακάμψουν ακόμα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να προχωρήσουν με σύντομες διαδικασίες στην αναδιαμόρφωση του ισχύοντος Συμφώνου Σταθερότητας.

«Ομόλογα-ελίτ», το όχημα της διάσπασης

Η «Die Welt» αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει την πιθανότητα να εκδώσει κοινά ευρωομόλογα μαζί με πέντε άλλες χώρες με πιστοληπτική αξιολόγηση «ΑΑΑ».

Τα χρεόγραφα αυτά αναφέρονται στο δημοσίευμα ως «ομόλογα ελίτ» ή «ομόλογα ΑΑΑ». Οι έξι χώρες που θα τα εκδίδουν θα είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Αυστρία και το Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, τα κοινά αυτά ομόλογα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τον δανεισμό των έξι αυτών χωρών, αλλά θα μπορούσαν επίσης, υπό αυστηρούς όρους, να χρησιμοποιηθούν και για τη χρηματοδότηση χωρών όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

Η έκδοση των ομολόγων αυτών θα αποσκοπεί στο να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις χώρες με αξιολόγηση «ΑΑΑ», καθώς και να δημιουργηθεί ένα αξιόπιστο «τείχος προστασίας» προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, αναφέρει η εφημερίδα.

Το ύψος του επιτοκίου των ομολόγων αυτών θα κυμαινόταν μεταξύ 2% και 2,5%, δηλαδή ελαφρώς υψηλότερα από το επιτόκιο με το οποίο δανείζεται η Γερμανία. Με βάση το σχέδιο, οι χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση χαμηλότερη του ΑΑΑ δεν θα συμπεριληφθούν αρχικά στο σχέδιο.

Σε δεύτερη φάση, η κίνηση αυτή στοχεύει στη δημιουργία ενός σκληρού πυρήνα αποτελούμενου, αρχικώς, από όσα κράτη είναι σε θέση να δεχθούν αυστηρότερη επιτήρηση από τις Βρυξέλλες και, ο οποίος προοπτικά δύναται να διευρυνθεί και με χώρες που θα ετιτύχουν να πείσουν πως η πρόοδος στα δημοσιονομικά τους επαρκεί για τη συμμετοχή τους σε αυτόν

Διαψεύδει η Γερμανία

Τα δημοσιεύματα για σχέδιο έκδοσης ομολόγων από χώρες της ευρωζώνης με πιστοληπτική αξιολόγηση «AAA» διέψευσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας.

«Δεν υπάρχει σχέδιο έκδοσης “ομολόγων-ελίτ ή AAA”», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, που επαναλαμβάνει την επίσημη θέση της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία οποιαδήποτε λύση στην κρίση χρέους προϋποθέτει την τροποποίηση των συνθηκών με στόχο την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης.

Πιο πριν, το Reuters, επικαλούμενο γερμανική κυβερνητική πηγή, ανέφερε ότι επίσημη θέση της Γερμανίας είναι ότι δεν μελετάται κάτι τέτοιο, ούτε καν για περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ο διεθνής Τύπος για τα σενάρια διάσπασης της ευρωζώνης

Γαλλία και Γερμανία προετοιμάζουν επειγόντως σχέδια δράσης για μία στενότερη οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης σε περίπτωση που η τροποποίηση των ευρωπαϊκών συνθηκών είναι χρονοβόρα, γράφουν οι «Financial Times».

Οι λεπτομέρειες των σχεδίων ίσως ανακοινωθούν εντός ημερών, γράφει η εφημερίδα. Επισημαίνει ότι ο διαφαινόμενος σχηματισμός ενός νέου συνασπισμού που θα απαρτίζεται από χώρες πρόθυμες να υιοθετήσουν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική ανησυχεί τις Βρυξέλλες και τις μικρότερες χώρες-μέλη της ευρωζώνης που φοβούνται ότι η προσοχή περισπάται από την αντιμετώπιση της κρίσης.

Οι μικρές χώρες φοβούνται επίσης την αύξηση του κόστους δανεισμού τους σε περίπτωση που μείνουν εκτός αυτού του νέου σχήματος, ενώ οι χώρες της Ε.Ε. που είναι εκτός ευρώ ανησυχούν για τις επιπτώσεις που θα έχουν αυτές οι εξελίξεις στο δικό τους ρόλο στην Ευρώπη.

Οι «F.T.» επισημαίνουν ότι οι Γάλλοι ελπίζουν πως με τον τρόπο αυτό, δηλαδή τη δημιουργία ενός πυρήνα χωρών αποφασισμένων να ασκήσουν αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, θα πειστεί και η ΕΚΤ να επέμβει αποφασιστικά στην αγορά κρατικών ομολόγων βάζοντας τέλος στην κρίση.

H εφημερίδα υποστηρίζει εξάλλου ότι το ευρώ έχει μόνο λίγες μέρες περιθώριο για να επιβιώσει. Ως ημερομηνία-ορόσημο ορίζει την 9η Δεκεμβρίου, τη σύνοδο κορυφής κατά την οποία θα πρέπει να συμφωνηθεί ένα ουσιαστικό πλαίσιο για την αποφασιστική αντιμετώπιση της κρίσης. Οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι η παροχή εγγυήσεων και ρευστότητας από την ΕΚΤ, η έκδοση ευρωομολόγου και η τελική δημοσιονομική ένωση με ένα κοινό υπουργείο Οικονομικών. «Η ευρωζώνη έχει δέκα ημέρες το πολύ για να επιβιώσει», συνοψίζει το δημοσίευμα.

Η «Wall Street Journal» σημειώνει πως αυτά τα σχέδια θα γίνουν αποδεκτά από τις περισσότερες αν όχι όλες της κυβερνήσεις του Νότου. Και αυτό διότι αυτές ακριβώς «οι χώρες αυτές πασχίζουν απεγνωσμένα να παραμείνουν στο ευρώ και να πείσουν την ΕΚΤ να τους δώσει περισσότερη βοήθεια». Κι επιπλέον τα νέα σχέδια αποτελούν μια αντιγραφή της δημοσιονομικής αυστηρότητας που έχει ήδη επιβληθεί ή υιοθετηθεί στις ίδιες χώρες.

Αναλυτές του «Independent» αναφέρουν ότι το ευρώ θα μπορούσε να είναι νεκρό έως την άνοιξη. Το πιθανότερο, αναφέρεται σε άρθρο, είναι ότι το ενιαίο νόμισμα θα επιβιώσει για κάποιους μήνες ή λίγα χρόνια ακόμα μέσω πλαγίων οδών χρηματοδότησης των ασθενέστερων χωρών από την ΕΚΤ.

Σόιμπλε: «Η ευρωζώνη να γίνει μια ένωση σταθερότητας, δεν μελετάται διάσπαση»

Σε δηλώσεις του ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλησε να βάλει τέλος στα σενάρια για πιθανή διχοτόμηση της ευρωζώνης, αλλά να στείλει και σαφές μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν θα «κόψει» χρήμα για να βοηθήσει τα κράτη που έχουν εκτροχιασμένα δημοσιονομικά:

«Κάθε συζήτηση για τα ευρωομόλογα ή τον ρόλο της ΕΚΤ θα εκληφθεί από τις χώρες που πρέπει να εξυγιάνουν τα οικονομικά τους ως έναυσμα για να μειώσουν τις προσπάθειες τους,  είπε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών».

«Το σημαντικό είναι», είπε ο Γερμανός υπουργός, «να μετεξελιχθεί η ευρωζώνη σε μια «Ένωση σταθερότητας.  Το σημαντικό μήνυμα για να πειστούν οι παγκόσμιοι επενδυτές είναι και παραμένει ένα σταθερό νόμισμα, στο οποίο θα αξίζουν να γίνουν επενδύσεις. «Αυτό μπορεί να γίνει γρήγορα, και προς τούτο μπορεί να τροποποιηθεί το πρόσθετο πρωτόκολλο της συνθήκης της Λισαβόνας και γι’ αυτό διεξάγονται συζητήσεις, προκειμένου να πεισθεί το Ευρωκοινοβούλιο να συναινέσει. Έτσι θα μπορέσει να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των αγορών.

Όσον αφορά το εάν η Γερμανία και η Γαλλία σχεδιάζουν μια «ευρωζώνη του πυρήνα», ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για εικασίες. «Κάθε χώρα-μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. και αυτό θα διασφαλιστεί με την αλλαγή των συνθηκών. Θα πρέπει να τεθούν όρια στα ελλείμματα των εθνικών προϋπολογισμών. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει η Κομισιόν να απορρίπτει τα σχέδια των προϋπολογισμών», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών.