Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνέρχεται την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες, θα πάρει μέρος ο πρωθυπουργός, με τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν να είναι το επόμενο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021-2027, οι εξελίξεις σχετικά με το Brexit, το μεταναστευτικό και η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης. Η ΕΕ «προτίθεται να εξετάσει» περισσότερες διαβεβαιώσεις στη Βρετανία για το Brexit, σύμφωνα με το προσχέδιο της συνόδου κορυφής

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, σχετικά με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο ο Α. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει ότι ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να λειτουργεί ως εργαλείο αναδιανομής, προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση και η μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συνοχή. Και για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση των νέων πολιτικών όπως η έρευνα και η καινοτομία, η αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Ε.Ε., της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες της Ε.Ε. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός θα επισημάνει την ανάγκη να επιτευχθεί συμφωνία επί του νέου Δημοσιονομικού Πλαισίου εντός της θητείας της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφορικά με το ζήτημα του Brexit, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Α. Τσίπρας αναμένεται να υπογραμμίσει πως η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελεί μία πολύ ευαίσθητη ισορροπία και ότι δεν υφίστανται περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης με το Λονδίνο.

Για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ο κ. Τσίπρας αναμένεται να σημειώσει ότι είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί συλλογική ευρωπαϊκή λύση, στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης. Θα τονίσει, επίσης, ότι όλες οι προτάσεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση του κοινού συστήματος ασύλου είναι αλληλένδετες και αποτελούν δέσμη μέτρων. Και οι προτάσεις αυτές θα πρέπει να βασίζονται στο δίκαιο επιμερισμό της ευθύνης μεταξύ όλων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού, (με βάση την ώρα Βελγίου)

  • Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου


15:00 -19:00 Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

19:30-22:30 Δείπνο Εργασίας ηγετών

22:30 Συζήτηση για το ζήτημα του Brexit

  • Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου


10:00-12:30 Δεύτερη ημέρα Συνόδου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

13:00-15:30 Γεύμα Εργασίας ηγετών με θέμα τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

Βάρος στο Μακεδονικό

 

Στο επίκεντρο, ωστόσο, των συναντήσεων του Α. Τσίπρα με ξένους ηγέτες αναμένεται ακόμη να βρεθεί το ζήτημα του Μακεδονικού και της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών, μετά την διαφαινόμενη αλλαγή στάσης του Ποταμιού και τις μομφές του Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Η ΝΔ δεν τολμά ούτε να επαναλάβει τα όσα χυδαία είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης περί συναλλαγής, ούτε όμως και να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. Αυτή ακριβώς είναι η συμπεριφορά που χαρακτηρίζει τους θρασύδειλους. Περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να κατονομάσει τους ηγέτες που συμμετείχαν στη «συναλλαγή» με τον Πρωθυπουργό, τους οποίους εξάλλου θα συναντήσει στην αυριανή προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκτός φυσικά εάν επιλέξει να μην πάει για να γλιτώσει το φιάσκο» ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού την Τετάρτη, δίνοντας το στίγμα της στάσης της, στο περιθώριο της συνόδου για το Brexit.

Ακόμη, ήταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, που διαμήνυσε από την Τρίτη ότι «οι κατηγορίες περί προδοσίας δεν θα περνάνε αναπάντητες», υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να αναδείξει αυτό το θέμα στις Βρυξέλλες, «σε ανώτατο επίπεδο και θα κληθεί και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να δώσει εξηγήσεις».

Από την πλευρά της, η Νέα Δημοκρατία έκανε γνωστό από την Κυριακή πως ο Κ. Μητσοτάκης δεν θα παραστεί στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με αφορμή το Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ξεκινά την Παρασκευή, χωρίς ωστόσο να υπάρχει επίσημη τέτοια ενημέρωση. Ωστόσο, σε ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για «πανικό του Μαξίμου» και υπογραμμίζει πως το ΕΛΚ θα δώσει το παρών «στο ανώτατο επίπεδο», καθώς ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Μανφρεντ Βέμπερ και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς αναμένεται να βρεθούν στο Συνέδριό της.