Σύμφωνα με το έγγραφο που έχει περιέλθει στην κατοχή της FAZ, τη συγκατάθεσή τους στην πρόταση της Κομισιόν εκφράζουν, χωρίς καμία επιφύλαξη, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Γαλλία, η Πορτογαλία, το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία και η Κροατία. Αυτό σημαίνει ότι «μόνο μία μειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ» υποστηρίζει το εγχείρημα, συμπεραίνει η γερμανική εφημερίδα.

Κατά την Κομισιόν, η ενιαία εγγύηση θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2017, υποκαθιστώντας σταδιακά και μέχρι το 2024 τις σημερινές εθνικές εγγυήσεις για τις τραπεζικές καταθέσεις.

Σύμφωνα με τη FAZ, «καμία άλλη χώρα δεν εκφράζεται με τόση σαφήνεια κατά της σχετικής πρωτοβουλίας». Το Βερολίνo υποστηρίζει ότι η πρόταση της Κομισιόν «δεν αποτελεί ενδεδειγμένη βάση για συζήτηση και μία πανευρωπαϊκή εγγύηση για τις τραπεζικές καταθέσεις θα παρείχε λάθος προτεραιότητες και λάθος κίνητρα».

Η Ιταλία, η οποία θεωρείται ότι επίσης στηρίζει την πανευρωπαϊκή εγγύηση καταθέσεων, δεν έχει μέχρι στιγμής απαντήσει στο σχετικό ερώτημα της ολλανδικής προεδρίας.

Ένα ακόμα επιχείρημα της Γερμανίας είναι οι τραπεζικοί κίνδυνοι οι οποίοι εμφανίζονται σε ένα κράτος-μέλος δεν θα πρέπει να μεταφέρονται σε άλλα κράτη-μέλη και τους αποταμιευτές τους. Επομένως, σύμφωνα με την FAZ «το Βερολίνο θέλει προηγουμένως να θεσπιστούν μέτρα για τη μείωση αυτών των τραπεζικών κινδύνων. Γι' αυτό απαιτεί, μεταξύ άλλων, την ψήφιση ενός πτωχευτικού δικαίου για τα κράτη-μέλη».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της FAZ, την άποψη ότι προηγείται η μείωση των τραπεζικών κινδύνων και έπεται η θέσπιση εγγύησης καταθέσεων συμμερίζονται επίσης η Φινλανδία, η Εσθονία, η Σλοβενία, η Δανία, η Τσεχία και η Σλοβακία.

Σημειώνεται πως η απόφαση για την εγγύηση καταθέσεων στο αρμόδιο συμβούλιο υπουργών λαμβάνεται με ενισχυμένη πλειοψηφία.