της δημοσιογράφου της ΕΡΤ, Μαρίνας Δεμερτζιάν

Αναδημοσίευση από το Facebook.

Να ξαναδιεκδικήσουμε μια καλύτερη και δημοκρατικότερη ΕΡΤ; Να αναλάβουμε την ευθύνη;

Εγώ λέω να μεγαλοπιαστούμε. Στην εκδήλωση που θα έρθουν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων να ζητήσουμε:
1. Νομική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της ΕΡΤ
2. Να γίνουν προσλήψεις αορίστου χρόνου, με διαφανείς διαδικασίες. Αυτή τη στιγμή σχεδόν το 1/3 των εργαζομένων τελεί υπό ομηρία(στους δημοσιογράφους το ποσοστό είναι μεγαλύτερο), με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε 6 ή 12 μήνες.
3. Να θεσμοθετηθεί η στήριξη της ΕΡΤ στο δυναμικό αλλά εύθραυστο οικονομικά οικοσύστημα της ανεξάρτητης ερευνητικής δημοσιογραφίας. Όπως δίνει 1,5% στον κινηματογράφο, να αποφασιστεί ένα ποσό πχ 200.000 ευρώ, που θα δίνεται κάθε χρόνο πχ υπό την μορφή βραβείων.
4. Να διεκδικήσουμε σεμινάρια υψηλής εξειδίκευσης για το προσωπικό, πχ data journalism. Δεν γίνεται να το κάνει το ίδρυμα Νιάρχος και μην δίνει καμία προοπτική εξέλιξης ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός.
5ον και σημαντικότερο-και δυσκολότερο γιατί αυτό εναπόκειται μόνο σ’εμάς τους ίδιους :

Τέλος στην ανάθεση.

Να ξαναοργανωθούμε. Να φτιάξουμε εκλεγμένες ή άτυπες επιτροπές δεοντολογίας. Να αποκαταστήσουμε καταρχάς τα κανάλια της μεταξύ μας επικοινωνίας, να ενεργοποιήσουμε τις συνελεύσεις και τα ψηφίσματα. Στην αρχή θα είναι χάβρα, αλλά μετά θα βρούμε διαδικασίες που θα μας επιτρέψουν να μην διυλίζουμε τον κώνωπα επί 3 ώρες και να παίρνουμε αποφάσεις πιο γρήγορα.

Μπορούμε και να μην κάνουμε τίποτα από όλα αυτά γιατί και κουραστικά είναι και απαισιόδοξοι έχουμε γίνει και διαφωνίες μεταξύ μας έχουμε.

Μπορούμε να ψιθυρίσουμε και φέτος “ποτέ ξανά’ και συνεχίσουμε να γεμίζουμε τα κενά στο «24ωρο ενημερωτικό πρόγραμμα» του ertnews. Να εκτονωνόμαστε σε πηγαδάκια για το πόσο ντροπή είναι που δεν παίξαμε πριν το δυστύχημα των Τεμπών καμία από τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων στα τρένα. Να σχολιάζουμε πως για 8 -9 μήνες δεν χώρεσε σε καμία εκπομπή σε αυτό το έρμο 24ωρο πρόγραμμα να προσκληθεί, όχι ο Θανάσης Κουκάκης, αλλά ούτε ο Ανδρουλάκης, ο πιο προβεβλημένος πρωταγωνιστής του σκανδάλου των παρακολουθήσεων, ενώ χώρεσε δις, ο Άρης Προτοσάλτε!

Αλλά νομίζω ότι δεν μας ταιριάζει η ψυχολογία του «εγώ- είμαι- ο- τελευταίος-τροχός-της αμάξης». Εκτός κι αν γίναμε ήδη στάχτη.