Την ίδια στιγμή αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις για τη τόνωση των νησιών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι ευρωπαϊκές πηγές, μέσω επενδύσεων, χωρίς ωστόσο να αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Πρόσφατα σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Συντονιστικού Φορέων των νησιών και της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου, η οποία διαβεβαίωσε ότι κυβέρνηση είναι σε διαπραγμάτευση με τους θεσμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Εμπρός» ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ αποκάλυπτε με την γνωστή επιστολή του στον δήμαρχο της Κω, πως δεν έχει λάβει ποτέ αίτημα για παράταση του ΦΠΑ από την Ελλάδα.
 

Κινητοποιήσεις κατοίκων Λέσβου και Λήμνου
 

Σε γενική απεργία είχαν καλέσει οι καταστηματάρχες της Λέσβου και της Λήμνου, με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου  των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων σε Λέσβο, οι οποίοι διεκδικούν την παραμονή των νησιών του Αιγαίου σε καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.  
 
Όπως υποστηρίζουν οι φορείς «παρά τις επαφές που υπήρξαν με εκπροσώπους τόσο της Κυβέρνησης, όσο και των κοινοβουλευτικών ομάδων, δεν λήφθηκε κάποια επίσημη διαβεβαίωση για την παραμονή των νησιών στους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ».
 
Σύμφωνα με τους επαγγελματίες, η αύξηση του ΦΠΑ θα προκαλούσε «ασφυξία» και ότι υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί το εισόδημά τους κατά 7%.

 

Ερώτηση Ζαριανόπουλου προς Κομισιόν
 

Την κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά που προωθούν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ καταγγέλλει με Ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Σωτήρης Ζαριανόπουλος.
 
«Στο πλαίσιο του μνημονίου που συνδιαμόρφωσαν ΕΕ και κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, τίθεται σε εφαρμογή η κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Έβρου και Δωδεκανήσου (πλην Καρπάθου και Ρόδου). Η κατάργηση του μέτρου αυτού που κατακτήθηκε μετά από εργατικούς και λαϊκούς αγώνες θα φέρει σημαντικές και δυσβάστακτες ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα, αγαθά ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες αυξημένης ζήτησης.
 
Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και άνεργοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στο απαράδεκτο αυτό μέτρο που θα επιφέρει ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα για το εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων στα νησιά που ήδη πλήττονται από την αντιλαϊκή πολιτική (μειώσεις μισθών, συντάξεων, επιδομάτων κ.ά.) και τη φορολεηλασία που εξαπολύουν κυβέρνηση και ΕΕ, ενώ έχουν να αντιμετωπίσουν και τα πρόσθετα βάρη της ζωής στις νησιωτικές περιοχές (μεταφορικά κόστη, συγκοινωνίες, τραγικές ελλείψεις ιατρών και νοσηλευτών σε νοσοκομεία, χρόνια προβλήματα στα σχολεία).
 
Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο αίτημα:
 
– όχι μόνο να μην καταργηθεί ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά των περιοχών που προαναφέρθηκαν, αλλά και να επεκταθεί σε όλα τα νησιά;
 
– για κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για όλη την Ελλάδα;» αναφέρει η ερώτηση.