Πολύ κοντά στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης είναι ο Λίβανος, όπως ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ο υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών, Αλί Χασάν Χαλίλ. «Σήμερα πραγματοποιήσαμε πολύ μεγάλη πρόοδο και μπορούμε να υποστηρίξουμε ότι είμαστε στο κατώφλι του σχηματισμού νέας κυβέρνησης», είπε συγκεκριμένα, παραδεχόμενος ότι τα οικονομικά προβλήματα πρέπει να απαντηθούν άμεσα, καθώς η χώρα είναι κοντά στην πτώχευση. Την εντολή σχηματισμού κυβέρησης είχε αναλάβει, το Δεκέμβριο, ο ακαδημαϊκός Χασάν Ντιάμπ, και όπως φαίνεται θα τα καταφέρει. Πληροφορίες μιλούν για κυβερνητικό σχήμα 18 υπουργών.

Ο Λίβανος έχει μείνει χωρίς κυβέρνηση από τα τέλη του Οκτώβρη του 2019, όταν παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός, Σααντ Χαρίρι, υπό την πίεση μαζικών πολυήμερων διαδηλώσεων και διαμαρτυριών κατά της κυβερνούσας ελίτ και υπό το βάρος μεγάλων οικονομικών προβλημάτων στο λαό.

«Η Επανάσταση Επιστρέφει»

Την εβδομάδα που διανύουμε, ο Λιβανέζικος λαός ξαναβγήκε στο δρόμο, κατηγορώντας και πάλι την ελίτ της χώρας για διαφθορά, αποδίδοντάς της την ευθύνη για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας. Οι διαδηλωτές έκαψαν λάστιχα, έφτιαξαν οδοφράγματα, έκλεισαν δρόμους, οργάνωσαν διαμαρτυρίες έξω από την Κεντρική Τράπεζα της χώρας και κατέστρεψαν υποκαταστήματα τραπεζών, με κεντρικό τους σύνθημα «η επανάσταση επιστρέφει». Περισσότερες από 50 συλλήψεις – ίσως και άνω των 100, σύμφωνα με κάποιες πηγές – και τουλάχιστον 50 τραυματισμοί (στοιχεία του Ερυθρού Σταυρού) είναι ο απολογισμός των νέων διαδηλώσεων, που αντιμετωπίστηκαν με ιδιαίτερη βία από την αστυνομία. Μαζικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και έξω από τα αστυνομικά τμήματα όπου κρατούνται οι συλληφθέντες διαδηλωτές. Η πολιτική ηγεσία του Λιβάνου χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις νέες, βίαιες λαϊκές αντιδράσεις, για να λάβει την απάντηση από τον Ζαν Κιουμπίζ, ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στο Λίβανο, «Πολιτικοί, μη κατηγορείτε το λαό, κατηγορείστε τους εαυτούς σας για αυτό το επικίνδυνο χάος».