Σύμφωνα με πληροφορίες του αθηναϊκού – μακεδονικού πρακτορείου ειδήσεων, όλα τα θέματα εξακολουθούν να είναι ακόμη «ανοικτά» και αναμένεται να τεθούν υπό αξιολόγηση εκ νέου την Τρίτη.
Κατά τη συνάντηση, εξετάστηκε το καθεστώς λειτουργίας και φορολογίας των εταιρειών διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, ενώ επί τάπητος ετέθη και το ζήτημα της μη φορολόγησης του ποσού του δανείου που διαγράφεται από την τράπεζα.
 
Όσον αφορά το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς των «κόκκινων» δανείων, πρόκεται να συζητηθεί την προσεχή Τρίτη.
 

Μείωση αφορολόγητου
 

Τη μείωση και του αφορολόγητου των 9.545 ευρώ που ισχύει για μισθωτούς και συνταξιούχους ζήτησαν οι δανειστές από την ελληνική πλευρά, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτο και τον αναπλ. ΥΠΟΙΚ Γιώργο Χουλιαράκη
 
Σύμφωνα με την πρόταση των δανειστών για μείωση του αφορολόγητου και αύξηση των φορολογικών συντελεστών για εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ έχει ως αποτέλεσμα επιβάρυνση των περισσότερων μισθωτών και συνταξιούχων. Οι αλλαγές αυτές στοχεύουν στην εξασφάλιση 450 εκατ. ευρώ.
 
Η πρόταση των δανειστών για μείωση του έμμεσου αφορολογήτου των 9.500 ευρώ (ισχύει σήμερα, μέσω του της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ) στα 7.000 ευρώ επιβαρύνει χαμηλά εισοδήματα, αφού το ποσό αυτό ισοδυναμεί με μηνιαίο εισόδημα 583 ευρώ, που σήμερα δεν πληρώνει φόρο εισοδήματος.
Συμπερασματικά, προκύπτει μία εισφορά 300 – 440 ευρώ. Η πρόταση των δανειστών ουσιαστικά γλιτώνουν τους φόρους μόνο όσοι αμείβονται με τον κατώτατο μισθό.
 
Ωφελημένοι αυτής της αλλαγής είναι όσοι έχουν εισοδήματα πάνω από τα 42.000 ευρώ. Ενώ μέχρι σήμερα δεν δικαιούνταν την έκπτωση των 2.100 ευρώ, με την πρόταση των θεσμών για σταθερό αφορολόγητο θα έχουν την ίδια μείωση φόρου (1.700 ευρώ) με τους «μικρούς».
 
Επίσης, αλλαγές θα γίνουν και στην κλίμακα των φορολογικών συντελεστών. Αυτό το ζητάει περισσότερο η κυβέρνηση. Ο πρώτος συντελεστής 22% θα αφορά εισοδήματα μέχρι 22.000 ευρώ (και όχι 25.000 ευρώ  όπως είναι σήμερα). Για υψηλότερο εισόδημα και μέχρι 42.000 ευρώ ο συντελεστής θα είναι 32%. Από 42.000 έως 65.000 ευρώ 42% και για 65.000 ευρώ και πάνω θα είναι 50%. 
 
Η κυβέρνηση ζητάει ακόμα υψηλότερο συντελεστή για μεγαλύτερα εισοδήματα, αλλά οι δανειστές λένε όχι αφού σε αυτους τους συντελεστές προστίθεται και η ειδική εισφορά που αυξάνει την επιβάρυνση. 

«Κόκκινα« δάνεια

 
Σήμερα, Παρασκευή τίθεται επί τάπητος το  ζήτημα των «κόκκινων» δανείων, όπου οι δύο πλευρές προσέρχονται με προτάσεις εξαιρετικά αντίθετες.
 
Οι μεν δανειστές ζητούν πλήρη απελευθέρωση της πώλησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων όλων των κατηγοριών, ενώ η ελληνική κυβέρνηση προτείνει σειρά εξαιρέσεων.