Συγκεκριμένα, το απόγευμα της Τετάρτης το κοινοβούλιο του Σουδάν αποφάσισε να αναστείλει τις ειρηνευτικές και συνομιλίες με το Νότιο Σουδάν και να ανακαλέσει την αντιπροσωπεία που μετείχε στις διαπραγματεύσεις στην Αντίς Αμπέμπα- την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση του Χαρτούμ διέτασσε την «γενική κινητοποίηση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας», χωρίς να δίνει περαιτέρω διευκρινίσεις. 
 
Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο πόλεμος έχει ήδη ξεκινήσει και εκτός από μπαρούτι μυρίζει έντονα πετρέλαιο, αφού μαίνονται οι μάχες στην διαφιλονικούμενη πετρελαϊκή περιοχή κατά μήκος της μεθόριου. Το βόρειο Σουδάν κατηγορεί το Νότιο Σουδάν ότι επιτέθηκε στην διαφιλονικούμενη συνοριακή περιοχή Χέγκλιγκ, όπου αντλούνται καθημερινά περίπου 60.000 βαρέλια πετρελαίου, διεισδύοντας 70 χιλιόμετρα στην σουδανική επικράτεια. Από τη μεριά της, η Τζούμπα ανακοίνωσε ότι ο στρατός της αντέδρασε όντας σε αυτοάμυνα, αφού δέχθηκε επίθεση από τις σουδανικές δυνάμεις που ελέγχουν το Χέγκλιγκ.
 
Καθώς δεν υπάρχει ανεξάρτητη πληροφόρηση για το τι ακριβώς συμβαίνει στην μεθόριο, επικρατεί σύγχυση για το ποιος επιτέθηκε πρώτος και με ποιο σκοπό. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι πως η πετρελαιοφόρος ζώνη του Χέγκλιγκ κατακτήθηκε για σύντομο χρονικό διάστημα στις 26 Μαρτίου από νοτιοσουδανούς αντάρτες που είχαν την υποστήριξη και τακτικού στρατού, σε απάντηση υποτίθεται για την είσοδο βόρειο- σουδανικών στρατευμάτων στο έδαφός τουν ότου, για να αντεπιτεθούν ξανά οι βόρειο-Σουδανοί και να ανακτήσουν τον έλεγχο μετά από ένα 24ωρο σκληρών μαχών. Τώρα φαίνεται πως η Τζούμπα απάντησε με νέα εισβολή.
 
Ανεξαρτήτως του ποιος «ήρξατο χειρών αδίκων», το βέβαιο είναι πως ο προαναγγελθείς εμφύλιος βρίσκεται προ των πυλών, το βόρειο Σουδάν είναι πολύ ισχυρότερο στρατιωτικά από το νότιο, και η διεθνής κοινότητα δεν διαθέτει ούτε τα μέσα ούτε και την πρόθεση να παρέμβει αποφασιστικά για να αποτρέψει ένα νέο μακελειό στην περιοχή, όπως δεν το είχε κάνει και κατά την διάρκεια του προηγούμενου εμφυλίου. Έχει ενδιαφέρον μάλιστα πως η πολυμελής Αφρικανική Ένωση πήρε αρχικά τουλάχιστον το μέρος του (διπλωματικά απομονωμένου) βόρειου Σουδάν, καλώντας την Τζούμπα να αποσύρει “αμέσως και άνευ όρων” τις δυνάμεις της από τη διεκδικούμενη μεθοριακή ζώνη του Χέγκλιγκ.
 
Να σημειωθεί ότι στην αμφισβητούμενη ζώνη δεν έχει εντοπιστεί μόνο πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά και μεγάλες ποσότητες χαλκού και άλλων πολύτιμων και βιομηχανικών μετάλλων. Οι κυνικοί άλλωστε επιμένουν πως ο μοναδικός λόγος που χωρίστηκε στα δύο το Σουδάν, η μεγαλύτερη γεωγραφικά χώρα της Αφρικής, ήταν τα συμφέροντα των μεγάλων ενεργειακών και μεταλλευτικών εταιρειών, καθώς οι ειδικοί επιμένουν πως στο υπεδάφος του Νότιου κρύβονται ως και 4,5 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου! Πέρα από τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, στην Τζούμπα τα τελευταία χρόνια δραστηριοποιούνται και ενεργειακά θηρία από την Κίνα, την Ινδία και τη Μαλαισία.
 
Για την ιστορία, στο Σουδάν έχουν διεξαχθεί μέσα σε μισό αιώνα δύο εμφύλιοι πόλεμοι με έντονο ψυχροπολεμικό χαρακτήρα και εμπλοκή ξένων δυνάμεων: το 1955 έως το 1972 ο πρώτος, και το 1983 έως το 2005 ο δεύτερος, μεταξύ βορρά και νότου, που οδήγησε τελικά στην ανεξαρτητοποίηση του νότιου τμήματος της χώρας τον Ιούλιο 2011. Τώρα προλειαίνεται ο τρίτος – χωρίς να υπολογίζεται το ανοιχτό ακόμη μέτωπο του Νταρφούρ, στα δυτικά σύνορα της χώρας, όπου πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι παραμένουν εκτοπισμένοι.