Προς ψήφιση έρχεται την Τρίτη στο Κοινοβούλιο της Ισπανίας μη δεσμευτική πρόταση που έχει καταθέσει το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά αναμένεται να υποστηριχθεί και από τη συμπολίτευση, η οποία αξιώνει από την κυβέρνηση Ραχόι να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως «όχημα» για προώθηση της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή
Στιγμιότυπο από παλαιότερη διαδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστιακό λαό στην Ισπανία
Το σχέδιο ψηφίσματος που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) καλεί την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει την Παλαιστίνη ως κράτος, το οποίο υπόκειται στο διεθνές δίκαιο, μετά την πεποίθηση ότι μόνον η συνύπαρξη των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, μπορεί να επιτρέψει να συναφθούν συμφωνίες οι οποίες θα εγγυώνται την ειρήνη και την ασφάλεια».
Καλείται ακόμη η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι να «προωθήσει με συντονισμένο τρόπο από κοινού με την ΕΕ την αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους».
Διπλωματική πηγή στη Μαδρίτη τόνισε ότι η Ισπανία επιθυμεί πράγματι να διενεργήσει και μάλιστα σε «συντονισμό με το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Τη Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, ο Ισπανός ΥΠΕΞ Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία Μαργάγιο υπενθύμισε πως η Μαδρίτη προασπίζεται εδώ και πολύ καιρό την αρχή της συνύπαρξης δύο κρατών.
Αναφέρθηκε στην πρόταση των Σοσιαλιστών, χωρίς να πει ότι αντιτίθεται σε αυτή. Τόνισε επίσης πως η Μαδρίτη έχει αποκομίσει «την αίσθηση πως ο χρόνος εξαντλείται» σε ό,τι αφορά το να υπάρξει λύση δύο κρατών στο Μεσανατολικό. «Είτε θα κάνουμε κάτι σχετικά γρήγορα ή μια λύση δύο κρατών θα είναι πρακτικά αδύνατη» υπογράμμισε.
Η πρόταση ψηφίσματος του PSOE δεν είναι δεσμευτική, επισήμανε πάντως ο επικεφαλής της ισπανικής διπλωματίας, καθώς «δεν ορίζει προθεσμία για την αναγνώριση και δίνει το περιθώριο στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην αναγνώριση τη στιγμή που εκείνη κρίνει ότι είναι πιο κατάλληλη».
Συμφωνία για κοινό κείμενο
Σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος (PP) και του PSOE, βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση ώστε να συμφωνηθεί κοινό κείμενο, το οποίο να έχει και τη στήριξη των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος.
Η πρόταση που έρχεται προς ψήφιση στη Μαδρίτη ακολουθεί την απόφαση της κυβέρνησης της Σουηδίας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, αλλά και την έγκριση ανάλογου μη δεσμευτικού ψηφίσματος από τη Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία.
Η κυβέρνηση του Ισραήλ καταδίκασε ήδη το σχέδιο ψηφίσματος που κατατίθεται στην ισπανική Βουλή, τονίζοντας πως «τίποτε δεν μπορεί να κερδηθεί από τέτοιες μονομερείς κινήσεις, όπως αυτή που κάνει η ισπανική Βουλή σήμερα, που μας απομακρύνουν από τις διαπραγματεύσεις από τους Παλαιστίνιους», όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της χώρας.
«Καλούμε την Ισπανία να μην κάνει μονομερείς κινήσεις, ειδικά σε μια ημέρα όπως η σημερινή, που έχουμε καταληφθεί από σοκ» δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής διπλωματίας.