Αναλυτικά, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση όπου αναφέρει: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα με την επιστολή μου αυτή να σας ανακοινώσω την παραίτησή μου από το βουλευτικό αξίωμα και να σας ζητήσω να κινήσετε τις διαδικασίες αντικατάστασής μου». 

Παρακολουθήστε ζωντανά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα στη Βουλή:
*vouli*

Προηγήθηκε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, που δημοσιοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης: «Τις τελευταίες ώρες υπήρχαν διαρροές στον Τύπο ότι ο κ. Γ. Σακελλαρίδης προτίθεται να μην παραστεί στη σημερινή ψηφοφορία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον βουλευτή, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα».

Την έδρα του Γ. Σακελλαρίδη στη Βουλή καταλαμβάνει ο πρώτος επιλαχών, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Εντωμεταξύ, να παραδώσει την έδρα του, «αν επιχειρήσει να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό στην αποψινή ψηφοφορία» καλεί τον Νίκο Νικολόπουλο ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος.

Ο Π. Καμμένος σημειώνει ότι ο Ν. Νικολόπουλος εξελέγη στις τελευταίες εκλογές με τους ΑΝΕΛ γνωρίζοντας τα προαπαιτούμενα.

Με ανακοίνωσή του, το Ποτάμι, καλεί τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να αναλογιστούν τι θα πουν στους ψηφοφόρους τους, στους οποίους είχαν υποσχεθεί πως θα τους σβήσουν τα δάνεια.
 
«Πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πριν από λίγους μήνες φώναζαν “κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη”, θα νιώθουν σήμερα ντροπή βλέποντας τις ρυθμίσεις που φέρνει τελικά η κυβέρνησή τους. Η εξουσία όμως είναι γλυκιά και δε σε αφήνει να αντιδράσεις, πολλές φορές ούτε καν να μιλήσεις. Και ένας που τόλμησε να διαφωνήσει, κλήθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να φύγει από τη Βουλή. Και έφυγε», σημειώνει το Ποτάμι, λέγοντας πως ο κ. Σακελλαρίδης «προτίμησε να παραιτηθεί παρά να εξευτελιστεί».

Στο υστερόγραφο της ανακοίνωσης, τονίζει πως, «οι βουλευτές στις δημοκρατίες δίνουν λόγο στην συνείδησή τους και σε αυτούς που τους εκλέγουν και όχι στους κομματικούς κομισάριους».

Αντιδράσεις για φορολογικό και πρώτη κατοικία

Αντιδράσεις εκδηλώθηκαν από το βράδυ της Τετάρτης για τον φόρο στο κρασί, με αποτέλεσμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης να δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το μέτρο.

Ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Δ. Καμμένος, άφησε να εννοηθεί ότι το κόμμα του δεν θα ψηφίσει την επίμαχη διάταξη, τονίζοντας ότι η επιβολή του ειδικού φόρου θα προκαλέσει φαινόμενα παραοικονομίας και λαθρεμπορίου.

Προβληματισμός υπάρχει και για το μείζον ζήτημα των αλλαγών στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Στο Μέγαρο Μαξίμου υπογραμμίζουν πως η απόσταση καλύφθηκε με μεγαλύτερες υποχωρήσεις από τους θεσμούς.

Ωστόσο κυβερνητικοί βουλευτές εμφανίζονται ιδιαίτερα προβληματισμένοι, παρόλο που το βράδυ της Τετάρτης στελέχη της κυβέρνησης ξεκίνησαν γύρο επαφών για να λάβουν καθησυχαστικές απαντήσεις.