«Ξεχάστε έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας για το δημοψήφισμα» είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μαξίμου και η Χ. Τρικούπη, λίγο μετά τις διαρροές από το Προεδρείο της Βουλής ότι εάν υποβληθούν τα αιτήματα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης η Ολομέλεια θα συγκλιθει «στις αμέσως επόμενες ημέρες», όπως μεταδίδει το capital.gr.
 
Σύμφωνα με τους επιτελείς των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, η Ολομέλεια θα συγκληθεί «κανονικά την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου» (σ.σ. μέχρι τότε θα λειτουργούν τα Θερινά Τμήματα), οπότε τα αιτήματα για δημοψήφισμα θα μείνουν στο συρτάρι.
 
Επιπλέον, το αν τα ανά κόμμα αιτήματα μπορούν να συναθροισθούν σε ένα, θα το κρίνει το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής. Θα κρίνει δηλαδή εάν είναι «ομοειδή» ή εάν η γενική θέση «όχι στη μικρή ΔΕΗ» κλπ εντάσσεται σε διαφορετικά πλαίσια.

Tι διαρρέει από το προεδρείο της Βουλής

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αθροιστούν οι υπογραφές βουλευτών σε αίτημα για δημοψήφισμα, ακόμη κι αν υποβληθούν με χωριστά κείμενα, που όμως έχουν ομοειδές περιεχόμενο, σύμφωνα με πηγές από το προεδρείο της Βουλής.

 
Έτσι, εφόσον υποβληθούν μια ή περισσότερες ομοειδείς προτάσεις που υπογράφονται από 120 βουλευτές, για να διεξαχθεί δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ», όπως έχει προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε πιθανότατα μέσα στο επόμενο Σαββατοκύριακο να γίνει έκτακτη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής.

Ωστόσο, για την υποβολή πρότασης δημοψηφίσματος απαιτούνται 120 βουλευτές, αλλά για να ψηφιστεί αυτή στη συνέχεια απαιτούνται 180 βουλευτές στην Ολομέλεια.
 
Ο πρόεδρος της Βουλής, όπως διαμήνυσε σήμερα, Δευτέρα, είναι αποφασισμένος να κινηθεί με βάση τον Κανονισμό και το Σύνταγμα. Όπως ανέφεραν συνεργάτες του, όταν υποβληθούν τα αιτήματα θα ζητηθεί γνωμοδότηση από το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής.
Την ίδια ώρα, γράφει το naftemporiki.gr, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας εξέφρασαν την άποψη ότι οι προτάσεις των κομμάτων είναι διαφορετικές μεταξύ τους και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συναθροιστούν.

Αυτή τη στιγμή πάντως, τέσσερα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ με 71 βουλευτές, το ΚΚΕ και η ΔΗΜΑΡ με 12 και η Χρυσή Αυγή με 16, έχουν δηλώσει ότι θα καταθέσουν ξεχωριστή πρόταση για το θέμα, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, με 13 βουλευτές, έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθούν οι υπογραφές των 11 ανεξάρτητων βουλευτών που έχουν δηλώσει μέχρι τώρα ότι θα υπογράψουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ (Οδ. Βουδούρης, Πάρης Μουτσινάς, Θόδωρος Παραστρατίδης, Γιώργος Κασαπίδης, Γιάννης Μιχελογιαννάκης, Θεοδώρα Τζάκρη, Νίκος Νικολόπουλος, Μάρκος Μπόλαρης, Βασίλης Καπερνάρος, Νίκος Σταυρογιάννης. Πέτρος Τατσόπουλος), ενώ από τη ΔΗΜΑΡ ο Γρηγόρης Ψαριανός έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την πρόταση για δημοψήφισμα.

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση

Το Μαξίμου και η Χ. Τρικούπη υποδέχθηκαν με «ικανοποίηση» την απόφαση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να κηρύξει χθες τα μεσάνυχτα τη λήξη των απεργιακών κινητοποιήσεων, ως αποτέλεσμα της πολιτικής επιστράτευσης που αποφάσισε και ανακοίνωσε η κυβέρνηση το πρωί του Σαββάτου, σημειώνει το capital.gr.
 
Κυβερνητικά στελέχη μάλιστα δεν έκρυψαν και την «έκπληξή» τους για την άμεση συμμόρφωση των συνδικαλιστών και των «πολιτικών υποκινητών τους» (βλ. Κουμουνδούρου), δεδομένου ότι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε χθες το πρωί ότι εάν ο ίδιος ήταν απεργός και λάμβανε φύλλο επιστράτευσης θα το έσκιζε.
 
Ως εκ τούτου, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι το μέτωπο κατά του νομοσχεδίου (σ.σ. που ψηφίζεται τα επόμενα δύο 24ωρα από το Α΄ Θερινό Τμήμα) «έσπασε» πριν καλά-καλά συγκροτηθεί.
 
Αιτιολογεί δε την απόφαση για πολιτική επιστράτευση ως αναγκαίο κακό προκειμένου να μη πληγεί η τουριστική κίνηση, που βρίσκεται στο ζενίθ της, από μία πολιτικά υποκινούμενη απεργία – «οι απεργοί δεν έχουν εργασιακά αιτήματα» δήλωσε χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

Η κίνηση αυτή, παραμονές της έλευσης της τρόικας, γράφει το vima.gr, είχε αποφασιστεί εδώ και μέρες στο Μέγαρο Μαξίμου στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι συνέχιζαν την πολεμική τους στάση εν μέσω θέρους και τουριστικής περιόδου. Απλά, η εντολή από τον Πρωθυπουργό δόθηκε νωρίς το πρωί του Σαββάτου, λίγο πριν αναχωρήσει με τη σύζυγό του για το Καστελόριζο, όπου και παραβρέθηκε στα 60α γενέθλια του δισεκατομμυριούχου ελληνοαυστραλού Άντριους Λιβέρη.
 
«Η απόφαση για επιστράτευση ήταν μονόδρομος» είπε στο Βήμα ανώτερη κυβερνητική πηγή, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση δείχνει ότι είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με κάθε κόστος με «οργανωμένα συμφέροντα», που αντιδρούν εδώ και πολλά χρόνια στις όποιες αλλαγές έχει επιχειρηθεί να προωθηθούν.  
 
Η ευφορία μάλιστα ενισχύθηκε και από την απόφαση των φαρμακοποιών να μην προχωρήσουν, τελικά, σε νέα 24ωρη απεργία, ένδειξη (κατά το Μαξίμου) ότι ένα ένα τα ζητήματα κλείνουν.
 

Αισιόδοξος ο ΣΥΡΙΖΑ

 
Η Κουμουνδούρου, πάντως, «διαβάζει» διαφορετικά την λήξη της απεργίας. Σε πρώτο επίπεδο, προβάλλει την απόφαση για επιστράτευση («η κυβέρνηση εκτέθηκε για άλλη μία φορά» κλπ), καθώς ο εργαζόμενος που θα αγνοούσε το φύλλο επίταξης θα αντιμετώπιζε την ποινή της απόλυσης.
 
Σε δεύτερο επίπεδο, προτάσσει τις προσεκτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να μη κινδυνεύσει το (υπό διαμόρφωση, ακόμη) κοινό αίτημα της αντιπολίτευσης για διενέργεια δημοψηφίσματος εναντίον της «μικρής ΔΕΗ».
 
Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μία απεργιακή όξυνση θα μπλόκαρε βουλευτές από άλλα σχήματα της αντιπολίτευσης ή ανεξάρτητους, οι οποίοι έχουν εκφραστεί υπέρ του δημοψηφίσματος. «Αυτό είναι το μείζον και σωστά η ΓΕΝΟΠ ανέστειλε την απεργία», έλεγαν χθες το βράδυ.
 
Κατά τους ίδιους, ο «μαγικός» αριθμός των 120 βουλευτών που απαιτείται για να προωθηθεί το αίτημα περί δημοψηφίσματος στην Βουλή, «έχει ήδη συγκεντρωθεί», καθώς έχουν ευοδωθεί οι συζητήσεις με 15 ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι θα προστεθούν στους 71 του ΣΥΡΙΖΑ, στους 13 της ΔΗΜΑΡ, στους 13 των ΑΝΕΛ και στους 12 του ΚΚΕ, συμπληρώνει το capital.gr.
Οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «αιφνιδιάστηκε πλήρως και από την επιτυχία του πολιτικού σχεδιασμού και από την ανταπόκριση που είχε η πρωτοβουλία του κόμματος στην κοινωνία» και επιμένουν ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα βρεθούν σε οριακή πολιτική κατάσταση το επόμενο διάστημα, καθώς «χάνουν και τα τελευταία ερείσματά τους στην κοινωνία», ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή.
 
Στο ίδιο πνεύμα ανάλυσης, κομματικά στελέχη δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πολιτικές εξελίξεις να σημειωθούν και πριν την έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
 
Αυτό, σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με το vima.gr θα είναι και το πλαίσιο της τοποθέτησης που αναμένεται να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας παρεμβαίνοντας στην Βουλή την Τετάρτη κατά τη συζήτηση για την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ».
 

Χωριστή πρόταση από ΔΗΜΑΡ και Χ.Α.

Δική της διακριτή πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος με την οπτική και τις θέσεις της για τη λεγόμενη «μικρή ΔΕΗ» αποφάσισε να καταθέσει η ΔΗΜΑΡ
 
Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες από το ΑΠΕ, ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε να στηριχθεί η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με δύο, ωστόσο, επισημάνσεις:

Πρώτον,ότι η ΔΗΜΑΡ τάσσεται υπέρ της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, μολονότι διαφωνεί με το θέμα της πώλησης της μικρής ΔΕΗ και συνεπώς η πρόταση για δημοψήφισμα θα αφορά μόνο στο ζήτημα αυτό και δεύτερον ότι η εν λόγω πρόταση δεν σχετίζεται με κανένα άλλο θέμα και κυρίως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο άλλο στρατόπεδο, πάλι, πέντε βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, οι Θωμάς Ψύρρας, Κατερίνα Μάρκου, Σπύρος Λυκούδης και η Νίκη Φούντα που έστειλε σχετική επιστολή, δεν συμφώνησαν στο να στηρίξουν μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ πρόταση δημοψηφίσματος, εκφράζοντας διαφωνίες για το σκεπτικό που εξέφρασε η Κουμουνδούρου.
Η δε Χρυσή Αυγή ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει δική της πρόταση για δημοψήφισμα με στόχο, όπως σημειώνει, την εθνικοποίηση των ενεργειακών πηγών της χώρας και των εταιρειών που εμπλέκονται στην εκμετάλλευσή τους, ώστε η ΔΕΗ να παραμείνει σε ελληνικά χέρια.