Ωστόσο η σύνθεση της κυβέρνησης συνασπισμού παραμένει αβέβαιη, καθώς ο πρόεδρος δεν έχει ακόμη αναθέσει την εντολή σε κάποιο κόμμα.

Το νησιωτικό κράτος των 340.000 ανθρώπων, μία από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο σκληρά από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, έχει σημειώσει αξιοσημείωτη οικονομική ανάκαμψη κυρίως λόγω της μεγάλης αύξησης του τουρισμού.

Ο Μπενέντικτσον προκήρυξε πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, λιγότερο από έναν χρόνο αφότου έγινε πρωθυπουργός, καθώς ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλεκόταν ο πατέρας του οδήγησε στην αποχώρηση του κόμματος Ακτινοβόλο Μέλλον από τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ηττηθεί πέρυσι στον απόηχο των αποκαλύψεων των Panama Papers για τη χρησιμοποίηση υπεράκτιων φορολογικών παραδείσων από τον τότε πρωθυπουργό Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκούνλογκσον.

Εκτός από τα πολιτικά σκάνδαλα, μια αυξανόμενη αίσθηση ανισότητας και δυσφορίας για τη μετανάστευση σε μία από τις περισσότερο ομοιογενείς εθνοτικά χώρες ταρακούνησε μια δημοκρατία που είναι γνωστή για την πολιτική και κοινωνική σταθερότητά της.

Με βάση τα τελικά αποτελέσματα, η Τζακομπσντότιρ, 41 ετών, έχει την ευκαιρία να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας με άλλα τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα.

Ένας συνασπισμός υπό την ηγεσία του Κινήματος Αριστερά-Πράσινοι είναι δυνατός αν το κόμμα αυτό ενώσει δυνάμεις με τους Σοσιαλδημοκράτες, το Προοδευτικό Κόμμα και το Κόμμα των Πειρατών, καθώς και τα τέσσερα κόμματα μαζί θα διαθέτουν 32 έδρες από τις 63 του κοινοβουλίου.

Στη νέα Βουλή θα συμμετέχουν οκτώ κόμματα. Δύο κόμματα είναι νεοεισερχόμενα, ενώ ένα από τα κόμματα που συμμετείχαν στον απερχόμενο τρικομματικό κυβερνητικό συνασπισμό δεν εξασφαλίζει αρκετές ψήφους ώστε να παραμείνει στο κοινοβούλιο.