«Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι πολλοί, νέοι κυρίως, όταν επιστρέφουν μετά από εσωτερικό τουρισμό, μετά από διακοπές στις μεγαλουπόλεις, μεταφέρουν την λοίμωξη στο οικογενειακό, κοινωνικό και εργασιακό περιβάλλον τους» υποστήριξε κατά την έναρξη της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας εκ μέρους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, «αδειάζοντας» τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη ο οποίος την Τετάρτη διατράνωνε μιλώντας σε εκδήλωση ότι «δεν ευθύνεται ο τουρισμός και οι τουρίστες για την αύξηση κρουσμάτων», υποσχόμενος ένα  «Covid-free» καλοκαίρι. 

Την ίδια ώρα, η Επιτροπή επέρριψε για μία ακόμη φορά στους νέους την ευθύνη για την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, με την Β. Παπαευαγγέλου να δηλώνει ότι η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στη συμπεριφορά των νέων μετά τις διακοπές, ενώ στη συνέχεια ανέφερε ότι «είναι βέβαιο ότι εφόσον ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας ξανά θα βρει τον δρόμο του να επιτεθεί σε άτομα ανεμβολίαστα, που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά», καλώντας το σύνολο του πληθυσμού της χώρας να εμβολιαστεί, και απευθύνοντας ειδική έκκληση στους νέους να το πράξουν πριν πάνε διακοπές, αναιρώντας για μία ακόμη φορά τα λεγόμενα του Υπουργού Τουρισμού για την «μη ευθύνη» του τουρισμού στην εξάπλωση της πανδημίας.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε πως είναι πλέον σαφές ότι ο αριθμός των κρουσμάτων που διαγιγνώσκονται καθημερινά δεν αντιπροσωπεύει τον πραγματικό αριθμό κρουσμάτων στη χώρα, γεγονός που όπως επεσήμανε αποδεικνύεται από την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, που δεν συνδέονται ευθέως με κάποιο άλλο ενεργό κρούσμα.  «Ο ιός μας δείχνει ότι είναι πανέξυπνος, ότι κάνει ό,τι μπορεί για να συνεχίσει να διασπείρεται ανάμεσά μας και να ξεφεύγει από τις προσπάθειες που γίνονται ώστε να απαλλαγούμε από αυτή την πανδημία» ισχυρίστηκε η Β. Παπαευαγγέλου, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι «ακόμη και σήμερα μπορούμε να ανακόψουμε την  αυξητική πορεία της πανδημίας, είναι απολύτως στο χέρι μας».

«Παρακαλώ τους νέους να σπεύσουν να εμβολιαστούν» ανέφερε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, ενώ νωρίτερα παρέθεσε τα στοιχεία που έχουν προκύψει παγκοσμίως για την πορεία της πανδημίας αναφέροντας ότι στην Ευρώπη καταγράφονται 103.000 νέες διαγνώσεις ανά ημέρα, ενώ ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε σε περίπου 900 ανά ημέρα  και πως σε 37 από τις 47 ευρωπαϊκές χώρες παρατηρείται επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Ο Γκ. Μαγιορκίνης ανέφερε στη συνέχεια πως σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, «η πίεση στο σύστημα υγείας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και ήπιας αύξησης τις τελευταίες ημέρες», επισημαίνοντας πως «έχουμε αύξηση νοσηλειών χωρίς ακόμη να έχουμε δει αύξηση στις ΜΕΘ», ενώ δήλωσε πως υπάρχει μείωση των ανθρώπων που χάνουν την ζωή τους καθημερινά.

«Το αποτύπωμα της επιδημικής έξαρσης σε αυτή τη φάση έχει δύο χαρακτηριστικά» ανέφερε, υποστηρίζοντας πως πρόκειται για την αύξηση των διαγνώσεων σε άτομα κάτω των 40 ετών και για την συσχέτιση της εξάπλωσης με την νυχτερινή διασκέδαση.

«Η εμβολιαστική κάλυψη έχει προστατεύσει σε μεγάλο βαθμό την μετάβαση του ιολογικού φορτίου από τις μικρότερες ηλικίες στις μεγαλύτερες και έχει προστατεύσει ευπαθείς ομάδες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι «υπάρχει μία συγκρατημένη αισιοδοξία ότι τα εμβόλια έχουν σπάσει τη σχέση κρουσμάτων – θανάτων, που βλέπαμε σε προηγούμενα κύματα».

«Η σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων, η οποία σχετίζεται και με την αυξημένη μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Δέλτα, υπενθυμίζει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος πανδημίας»  υπογράμμισε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος στη συνέχεια εστίασε στην ισχυροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου από το Σάββατο 17 Ιουλίου για τους μη εμβολιασμένους εργαζόμενους στην εστίαση, τον τουρισμό και τα πλοία, κάνοντας ειδική μνεία στα νέα μέτρα που θα ισχύσουν και για τις κατασκηνώσεις, ενώ ανακοινώθηκε επικαιροποίηση του επιδημιολογικού χάρτη της χώρας.

Ειδικότερα, ο Ν. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι σε συνέχεια της συνεδρίασης της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, ο χάρτης επικαιροποιείται ως εξής:

  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Γρεβενών, Ιωαννίνων, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Βορείου Τομέα Αθηνών, Δυτικού Τομέα Αθηνών, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Πειραιώς και Λάρισας  ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) από το κίτρινο (επίπεδο 2).
  • Οι Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Λασιθίου, Μεσσηνίας, Άνδρου, Αχαΐας, Κοζάνης, Τήνου, Πρέβεζας,   Ζακύνθου, Σύρου, Λέσβου, Θεσσαλονίκης, Θεσπρωτίας, Κεφαλληνίας και Αιτωλοακαρνανίας ανεβαίνουν επίσης επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1)
  • Επιπλέον, ανεβαίνουν επίπεδο και μεταφέρονται στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) οι Δήμοι Σαλαμίνας και Πάρου
  • Οι Δήμοι Ικαρίας, Λέρου, Σίφνου, Λευκάδας, Μήλου, Σερίφου, Αντίπαρου και Χίου  ανεβαίνουν επίσης επίπεδο και μεταφέρονται στο κίτρινο (επίπεδο 2) από το πράσινο (επίπεδο 1)
  • Ο Δήμος Λειψών πέφτει επίπεδο και μεταφέρεται από το κίτρινο (επίπεδο 2) στο πράσινο (επίπεδο 1)
  • Οι Περιφερειακές ενότητες Μυκόνου, Ρεθύμνου και Ηρακλείου, καθώς και οι Δήμοι Ίου, Θήρας και Πάρου έχουν κατηγοριοποιηθεί σε πορτοκαλί επίπεδο αυξημένης επιτήρησης «με συγκεκριμένα μέτρα προς εφαρμογή για την ενίσχυση του τεστινγκ λόγω υψηλότατου επιδημιολογικού φορτίου»

«Θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στους κατοίκους αλλά και τις αρχές των περιοχών αυτών! Η περαιτέρω διασπορά του ιού πρέπει να αποφευχθεί. Και για αυτό απαιτείται η συμβολή και η συνεργασία όλων μας», σημείωσε αναφερόμενος στις τελευταίες περιοχές ο Ν. Χαρδαλιάς, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση «επιβάλλει από όλους μας εγρήγορση και μας θέτει σε συναγερμό». Μάλιστα, προανήγγειλε την αυστηροποίηση των μέτρων, δηλώνοντας πως «είμαστε ένα βήμα πριν πάρουμε συγκεκριμένα μέτρα. Θεωρούμε ότι μπορούμε να τα αποφύγουμε εάν μπορέσουμε στα επόμενα 24ωρα να συντονιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι και να γίνει αντιληπτό από όλους ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή ώστε να στεγανοποιήσουμε όλες τις ροές στις περιοχές αυτές».

Σε ό,τι αφορά στα νέα μέτρα που αφορούν τις κατασκηνώσεις και τους ανεμβολίαστους εργαζομένους στην εστίαση, τον τουρισμό και τα πλοία  ο υφυπουργός ανακοίνωσε πως από το Σάββατο 17 Ιουλίου οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι που απασχολούνται στους παραπάνω κλάδους υποχρεούνται να υποβάλλονται σε έλεγχο δύο φορές την εβδομάδα, εκ των οποίων το ένα πρέπει να είναι self test και το άλλο rapid.

Στη συνέχεια, αναφερόμενος ειδικά στις κατασκηνώσεις, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρήθηκε εκτόξευση των κρουσμάτων, ο Ν. Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η υποχρέωση για διενέργεια τεστ αφορά και τους μη εμβολιασμένους κατασκηνωτές, οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε self test μια φορά την εβδομάδα, ενώ τα επισκεπτήρια δεν θα επιτρέπονται, παρά μόνο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή αποχώρησης παιδιού.

«Η αύξηση των ενεργών κρουσμάτων δείχνει ότι πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση, σε απόλυτη επιφυλακή» κατέληξε ο Ν. Χαρδαλιάς, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα «να συνεχίσουμε να τηρούμε τους υγειονομικούς κανόνες, να υποβαλλόμαστε συχνά σε διαγνωστικό έλεγχο και να προγραμματίσουμε τον εμβολιασμό μας προβολή όσοι δεν το έχουμε κάνει ήδη, κλείνοντας το δικό μας ραντεβού Ελευθερίας».