Παρά την υπόσχεσή του να ενώσει μια βαθιά διαιρεμένη χώρα, ο Τραμπ θα ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου ηγούμενος ενός Ρεπουμπλικανικού Κόμματος το οποίο από τις πρώτες μέρες κιόλας θα προωθήσει νομοσχέδια στο Κογκρέσο χωρίς ιδιαίτερη υποστήριξη από τους δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρείας Gallup που δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα, ο Τραμπ θα αναλάβει τα ηνία της χώρας με λιγότερο από τους μισούς Αμερικανούς να δείχνουν εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να διαχειριστεί μια διεθνή κρίση, να χρησιμοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις με σύνεση ή να αποτρέψει σημαντικά ηθικά ολισθήματα στην κυβέρνησή του.

Ηγετικά στελέχη των δημοκρατικών προειδοποίησαν χθες ότι επίκειται μεγάλη μάχη για το ασφαλιστικό που εφάρμοσε ο Πρόεδρος Ομπάμα, γνωστό ως «Obamacare», ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να συμπεριλάβει συνολικά 13,8 εκατομμύρια ασφαλισμένους και το οποίο στοχεύει στην ιατρική κάλυψη οικονομικά χαμηλότερων στρωμάτων και στην επέκταση της κάλυψης για άλλους ασφαλισμένους.

Ο Ομπάμα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί αύριο, Τετάρτη, με τους δημοκρατικούς στο Κογκρέσο για να συζητήσουν στρατηγικές ώστε να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ρεπουμπλικανών στο πρόγραμμα.