Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, προς το τέλος του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τη ρύθμιση των χρεών για τους «κόκκινους» δανειολήπτες στεγαστικών δανείων καθώς παρά το γεγονός ότι ο νέος νόμος για την προστασία της πρώτης κατοικίας έχει τεθεί σε ισχύ από τις 30 Απριλίου, η διαδικασία ολοκλήρωσης της πλατφόρμας συνεχίζεται με σκοπό να είναι όσο τον δυνατόν περισσότερο λειτουργική.
 
Για όσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία για τη ρύθμιση, θα υπάρχει προσωρινή προστασία του δανειολήπτη από το ενδεχόμενο πλειστηριασμού, όπως  επιβεβαίωσε η προϊσταμένη του νομικού τμήματος της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Θεώνη Αλαμπάση, σε παρουσία της στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Στη συνέχεια η ίδια διευκρίνισε ότι «το ύψος της συνολικής οφειλής του δανειολήπτη -όχι μόνο το ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο, αλλά και κεφαλαιοποιημένοι τόκοι και τυχόν έξοδα εκτέλεσης, τη ρύθμιση των οποίων αιτείται ο οφειλέτης- δεν θα πρέπει να είναι ανώτερο από 130.000 ευρώ ανά πιστωτή για τα στεγαστικά δάνεια».
 
Παράλληλα, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, γνωστοποίησε ότι 38.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα έχουν υποβάλλει αίτηση για την ένταξη στη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και 31.000 προς την εφορία, μεταξύ των οποίων οι 30.000 είναι φυσικά πρόσωπα.
 
«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) νιώθουν πως αδικούνται καθώς για αυτούς ο αριθμός των δόσεων προς την εφορία δεν ξεπερνά τις 24, για τακτικές, και τις 36 δόσεις, για έκτακτες φορολογικές οφειλές» τόνισε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, υπογραμμίζοντας πως για ακόμη μία φορά δεν υπάρχει πρόβλεψη επιβράβευσης για τους ενημερωμένους φορολογούμενους και τους συνεπείς εργοδότες. «Αυτό που ζητάμε μετ΄επιτάσσεως πέρα από τις ρυθμίσεις, που έχουν ημερομηνία λήξης, είναι μόνιμα μέτρα και προπάντων να μειωθεί η φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων για να υπάρξει αναπτυξιακή προοπτική» ολοκλήρωσε ο Α. Καπνοπώλης.