του Θάνου Καμήλαλη

Τέσσερις άνδρες οδηγούνται σήμερα, Δευτέρα 1η Αυγούστου, στα δικαστήρια της Ευελπίδων, για να δικαστούν για σειρά πλημμελημάτων, όπως βία κατά υπαλλήλου, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, διατάραξη οικιακής ειρήνης και απείθεια. Το μοτίβο, όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, τις φωτογραφίες και τα βίντεο είναι πλέον ξεκάθαρο. Η ΕΛ.ΑΣ επιτίθεται σε καθόλα ειρηνικές διαδηλώσεις, ξυλοκοπεί, προσάγει και στη συνέχεια συλλαμβάνει ανθρώπους στον σωρό και η συλληφθέντες προσπαθούν στη συνέχεια να αποδείξουν την αθωότητά τους. Αυτήν τη φορά, οι τέσσερις συλλήψεις είναι ο Σωτήρης Λαπιέρης, δημοτικός σύμβουλος Χαλανδρίου, ένας άνδρας που βιντεοσκοπούσε τα γεγονότα της σύλληψης του κ.Λαπιέρη, ο Κώστας Ν. ο άνδρας που δέχεται μπουνιά από αστυνομικού ενώ έχει ακινητοποιηθεί και μεταφέρεται από την ΕΛ.ΑΣ και ένας ακόμα νεαρός που συνελήφθη μακριά από τα γεγονότα.

Ο Σωτήρης Λαπιέρης μεταφέρει στο TPP τι συνέβη:

«Σε κάποιο σημείο της πορείας, αφού έχει σπάσει η πορεία στα δύο, μετά την επίθεση που έχει δεχθεί το κομμάτι στην Αμερικής και Πανεπιστημίου, ξεκινάει η αύρα να ψεκάζει τους διαδηλωτές χωρίς να συμβαίνει κάτι. Κι εκεί πάμε κάποιοι που έχουμε κάποια θεσμικές ιδιότητες – εγώ ως δημοτικός σύμβουλος, δικηγόροι συνδικαλιστές κλπ – να πούμε στους βαθμοφόρους “σταματήστε γιατί ψεκάζετε, η πορεία πάει να ολοκληρωθεί”. Ψεκάζει κι εμάς η αύρα κι ενώ είμαστε στην πορεία και στην αύρα ξεκινάει η απρόκλητη επίθεση της αστυνομίας προς τους διαδηλωτές. Επιτίθενται στα μπλοκ, περιορίζουν τους ανθρώπους στα παρτέρια και τους χτυπάνε. Εγώ βλέπω να δέρνουν τους ανθρώπους που δεν έχουν καμία οδό διαφυγής και πάω σε έναν άνδρα των ΜΑΤ και φωνάζω “σταματήστε μη χτυπάτε κλπ”. Όντως εκείνος σταματάει, αφού τον είχε καταδείρει τον άνθρωπο μπροστά του και κάπου εκεί σταματάει το περιστατικό. Πάμε να φύγουμε και όπως γυρνάω την πλάτη και πάω να συνεχίσω, αρχίζω και τρώω μπουνιές στο κεφάλι. Από το πουθενά. Νιώθω ότι με περικυκλώνουν και άλλοι άνθρωποι και καταλαβαίνω ότι με δέρνουν. Κάπου εκεί, σταματάει το ξύλο, με πάνε στην άκρη του δρόμου και μου περνάνε χειροπέδες και λίγο μετά, πιάνουν κι έναν άλλον άνθρωπο που προσπαθεί να βιντεοσκοπήσει το περιστατικό και τη σύλληψη, τον βάζουν κάτω, του πατάνε την πλάτη, τον συλλαμβάνουν κι αυτόν και είναι κι αυτός ένας από τους 4 συλληφθέντες της Πέμπτης».

Τα γεγονότα μετά την ακινητοποίηση του δημοτικού συμβούλου και κατά τη μεταφορά του στην άκρη του δρόμου καταγράφονται εν μέρει από το TPP. Είναι το σημείο όπου η δικηγόρος, Αναστασία Σταυροπούλου, επιδεικνύει την επαγγελματική της ταυτότητα, φωνάζοντας προς τα ΜΑΤ «είναι δημοτικός σύμβουλος, τι κάνετε» και ζητώντας εξηγήσεις για τη βία που ασκείται. Η δικηγόρος δέχεται περί τις πέντε φορές επίθεση από τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ με χτυπήματα με γκλοπ και σπρωξιές με τις ασπίδες. Στο σημείο όπου ακινητοποιούνται οι δύο άνδρες βρίσκονται επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης και άλλα άτομα με θεσμικές ιδιότητες (δικηγόρος, επιστημονική συνεργάτρια στη Βουλή) που επίσης δέχονται σπρωξιές την ώρα που ζητούν εξηγήσεις.

«O τραγέλαφος στο σημείο που τραβάς, είναι ότι ο άνθρωπος τους λέει “τι κάνετε στην Τουρκία του Ερντογάν γίνονται αυτά” και στην κατάθεσή του ο άντρας των ΜΑΤ λεει ότι μας αποκάλεσε “τουρκόσπορους”» σχολιάζει ο Σωτήρης Λαπιέρης.

Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛ.ΑΣ κάνει λόγο ψευδώς, κατά την προσφιλή της τακτική, για «ομάδες ατόμων που συμμετείχαν στην πορεία πραγματοποίησαν διαδοχικές επιθέσεις κατά των αστυνομικών δυνάμεων με ρόπαλα – κοντάρια, ρίψη πετρών, μαρμάρων και λοιπών αντικειμένων». Αυτό το μύθευμα δεν αναπαράχθηκε ούτε καν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, υποστήριξε ότι «οι διαδηλωτές θέλησαν να κλείσουν τον δρόμο παρά το μικρό μέγεθος. Υπήρξε αντίδραση από την Ελληνική Αστυνομία».

«Οι καταθέσεις των ΜΑΤ είναι γενικά τραγελαφικές, μιλάνε για επίθεση 50 ατόμων, που πετούσαν μάρμαρα, σπάγανε καταστήματα και επιτίθονταν στα ΜΑΤ. Για εμένα λένε ότι προσπάθησα να γρονθοκοπήσω έναν άνδρα των ΜΑΤ. Αλλά δεν τα κατάφερα γιατί φόραγε κράνος, αλλά γι αυτό με συνέλαβαν. Και ότι προκάλεσα βλάβη σε μία φυσούνα των ΜΑΤ» σχολιάζει ο Σωτήρης Λαπιέρης.

«Ανάμεσα στους προσαχθέντες ήταν και δύο κοπελίτσες προσαχθείσες ανήλικες, γεγονός που δείχνει και τον χαρακτήρα της επίθεσης. Γίνανε προσαγωγές και συλλήψεις στον σωρό, ξύλο στον σωρό κι απλά στη συνέχεια επιλέχθηκαν κάποιοι από την αστυνομία, που είχαν φάει και το περισσότερο ξύλο και υπήρχε και βιντεοληπτικό υλικό, ώστε να τους απαγγελθούν κατηγορίες και να μπορούν να δικαιολογήσουν το ξύλο» προσθέτει επίσης, ενώ κάνει λόγο για πολιτική επιλογή και εντολής από την πλευρά της κυβέρνησης:

«Αυτό που φάνηκε από την επίθεση της αστυνομίας είναι ότι υπάρχει συγκεκριμένη στρατηγική από την πλευρά της κυβέρνησης. Την ώρα που καίγεται όλη η χώρα, την ώρα που ένας άνθρωπος διεκδικεί το δικαίωμά του σε υφ’όρων απόλυση, η κυβέρνηση επιλέγει να μετατρέψει τα ουσιαστικά πολιτικά ζητήματα σε ζητήματα νόμου και τάξης, για να φανεί ότι αντιπαρατίθεται με κάποιους μπαχαλάκηδες ή με κάποιους που κάνουν τα επεισόδια. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν επεισόδια, θα πρέπει να εφευρεθούν, ακόμα κι αν τα προκαλέσει η αστυνομία δέρνοντας ανελέητα. Αυτό δε σημαίνει όμως ότι π.χ θα σταματήσει να καίγεται η Δαδιά ή η Βάλια Κάλντα, ούτε ότι θα δοθεί η επιθυμητή διέξοδος για τον Γιάννη Μιχαηλίδη».

Εκτός από τη σύλληψη του δημοτικού συμβούλου Χαλανδρίου, ένα ακόμα περιστατικό που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και από πολίτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το βίντεο που δείχνει αστυνομικό να χτυπάει με μπουνιά διαδηλωτή που βρίσκεται ήδη στα χέρια συναδέρφων του. Ο Κώστας Ντάσκας, συντονιστής του ΜέΡΑ25 είναι παρών στο περιστατικό και ζητάει στη συνέχεια μάταια εξηγήσεις από τα ΜΑΤ.

Ο διαδηλωτής είναι ο Κώστας Ν. ο οποίος σε κείμενό του περιγράφει όσα έζησε. Μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Εγώ βρέθηκα στην μέση του δρόμου όταν ξαφνικά δύο διμοιρίες των ΜΑΤ όρμησαν καταπάνω μου με μανία ρίχνοντας με στο έδαφος και ξεκίνησαν να με κλωτσάνε στο κεφάλι με λύσσα. Η επίθεση προς το πρόσωπο μου όπως και σε όλους τους διαδηλωτές ήταν εντελώς απρόκλητη και είχε ξεκάθαρα σαν σκοπό να μην αφήσει την πορεία να εξελιχθεί. Άλλωστε όλες οι τελευταίες πορείες-συγκεντρώσεις που είχαν πραγματοποιηθεί είχαν ασφυκτική παρουσία μπάτσων και φαινόταν εξόφθαλμα το δόγμα της μηδενικής ανοχής (καταστολή στα Εξάρχεια, προκλητική στάση στις πορείες για τον Γ. Μιχαηλίδη, αποκλεισμός συναυλίας στα Προπύλαια κτλ).

Φυσικά οι μπάτσοι δεν θα έμεναν μόνο στη σύλληψη μιας και η λύσσα τους και η μανία τους πρέπει με κάποιο τρόπο να εξωτερικευτούν. Στην προκειμένη περίπτωση ξεσπάθωσαν πάνω στο σώμα μου ακόμα και τότε που ήμουν ανήμπορος να αντιδράσω μιας και μου είχαν ήδη περάσει τις χειροπέδες. Υπάρχουν άπειρα βίντεο και φωτογραφικό υλικό σχετικά με τον ξυλοδαρμό μου και τις βρισιές που μου εξαπολύουν όσο με περιφέρουν στο κέντρο της Αθήνας σαν ένα τρόπαιο που το συνέλαβαν λίγο πιο πριν. Η μανία τους αποτυπώνονταν στις σεξιστικές και ακατάπαυστες βρισιές που μου λέγανε, καθώς και σε όλες τις μπουνιές και κλωτσιές που μου ρίχνανε όταν βρίσκανε ευκαιρία μακριά από κάμερες και κινητά.

[..]

Φυσικά και δεν με εκπλήσσει όλο αυτό το όργιο καταστολής που εξαπολύθηκε στην συγκεκριμένη πορεία όπως δεν με εκπλήσσει και ο βάναυσος ξυλοδαρμός-βασανισμός μου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη μαζί με τους πολιτικούς της προϊσταμένους οδηγούν μια ολόκληρη κοινωνία μέρα με την μέρα στην εξαθλίωση, στην ανέχεια και στον ολοκληρωτικό αφανισμό της»

Η δικηγόρος του συλληφθέντα, Άννυ Παπαρρούσου, σχολίασε το περιστατικό στο TPP:

«Αυτή η βία που του ασκήθηκε, ενώ ήταν ήδη υπό κράτηση, αποτελεί μία σαδιστική, βάρβαρη και παράνομη ενέργεια, ενός αστυνομικού. Eνός αστυνομικού ο οποίος καλύπτεται από τους συναδέρφους του. Το γεγονός αυτό αποτελεί μία σαφή ένδειξη ότι η αστυνομία έχει, ή την εντολή, ή την απόλυτη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας της, να χρησιμοποιεί, αθέμιτη, υπερβολική, παράνομη αστυνομική βία κατά το δοκούν»

Όπως προσθέτει μάλιστα, νωρίτερα «πέσανε όλοι πάνω του, τον ρίξανε κάτω και μάλιστα φάγανε όλοι πάρα πολύ ξύλο. Τους πήγαν πίσω από την αύρα από ότι μου είπε και τους κλωτσούσαν πολύ».

Στην ανακοίνωσή της επίσης, η ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει πως «διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης για περιστατικά που αναπαράγονται σε ιστοσελίδες του διαδικτύου και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για πειθαρχικά παραπτώματα σε βάρος πολιτών από αστυνομικούς, κατά τη διάρκεια λήψης μέτρων τάξης στη χθεσινή (Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022) διαδήλωση, στην Αθήνα. Παράλληλα, δόθηκε εντολή οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί να μετακινηθούν από τις Υπηρεσίες τους μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας».

Το ενδιαφέρον εδώ είναι πως η ΕΛ.ΑΣ εμφανίζεται να γνωρίζει άμεσα ποιοι είναι «οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί» στα περιστατικά που έχουν καταγραφεί. Αυτό έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα πορίσματα άλλων ΕΔΕ που έχουν ολοκληρωθεί, στα οποία αναφέρεται ότι «δεν γίνεται να βρεθεί ο υπαίτιος». Για παράδειγμα, κατά τραγική ειρωνεία, την ημέρα της πορείας, την Πέμπτη, δημοσιοποιήθηκε το πόρισμα της χυδαίας εξύβρισης που δέχθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, έξω από το Εφετείο, την ημέρα της καταδίκης της Χρυσής Αυγής. Το πόρισμα αναφέρει ότι όσα κατήγγειλε ο Γ.Βαρουφάκης «δεν δύναται να αμφισβητηθούν», αλλά η υπόθεση μπαίνει στο αρχείο «από τα υπάρχοντα στοιχεία της Ανάκρισης δεν δύναται να προσδιοριστεί με ασφάλεια η ταυτότητα του  αστυνομικού». Το ίδιο έχει συμβεί και σε δολοφονικού τύπου επιθέσεις αστυνομικών, όπως στην υπόθεση του Μάριου Λώλου (που ακόμα, δέκα ολόκληρα χρόνια μετά αναζητά στοιχειώδη δικαιοσύνη).

«Είναι σαφές ότι ξέρουν πάρα πολύ καλά ποιος ήταν. Καταρχήν αυτός, ο ματατζής που τον χτυπάει είναι κανονικά μέσα στη διμοιρία. Του μιλάνε, τον γνωρίζουν. Νομίζω ότι έχουν κάθε δυνατότητα. Έχει ένα ενδιαφέρον αυτή η ανακοίνωση, γιατί δείχνει ότι όταν χρειαστεί, ξέρουν κατευθείαν ποιος είναι. Ήταν πολύ σοκαριστικά αυτά τα βίντεο, οπότε θέλει η Αστυνομία να καθησυχάσει.» σχολιάζει σχετικά η Άννυ Παπαρρούσου. «Αυτό που με απασχολεί είναι το ότι η αστυνομία ξέρει ότι καταγράφεται, υπάρχει τόσο βιντεοληπτικό υλικό. Αλλά δεν ενδιαφέρονται γιατί προφανώς έχουν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα έχουν κυρώσεις».