Το βράδυ της 9ης Ιουλίου, ενώ λίγη ώρα νωρίτερα έχουν ξεκινήσει τα πρώτα επεισόδια στο Σύνταγμα και πιο μακριά στην Πανεπιστημίου, μηχανάκια της ομάδας «Δράση» κυνηγούν διαδηλωτές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδής ενημέρωνει τη Βουλή ότι:
«1.000 άτομα επιτέθηκαν κατά αστυνομικών. Έριξαν 15 μολότοφ μπροστά στη Βουλή, τους απώθησαν οι δυνάμεις της Αστυνομίας για να μην υπάρξουν τραυματισμοί και έγιναν 9 συλλήψεις ανάμεσα σε εκείνους που πέταξαν μολότοφ. Έγιναν επίσης και 8 προσαγωγές. Την ίδια στιγμή έχουν βρεθεί πολλές αχρησιμοποίητες βόμβες μολότοφ».
Το μικρότερο ζήτημα εδώ είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για «1.000 άτομα». Αυτό πλέον το αναγνωρίζει και ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος στην τελευταία του εμφάνιση στον «ΣΚΑΙ», την Τετάρτη, έκανε λόγο για 300 άτομα, αριθμός ξανά πολύ μακριά από την αλήθεια των λίγων δεκάδων. Αλλά το πιο σημαντικό ζήτημα είναι ότι, την ώρα που ο Χρυσοχοϊδης ανακοινώνει συλλήψεις, ενώπιον της Βουλής, οι συλλήψεις αυτές, όπως υποστηρίζουν οι συνήγοροι υπεράσπισης των συλληφθέντων, δεν έχουν γίνει ακόμα. Σε κάποιες περιπτώσεις, εκείνη την ώρα έχει γίνει προσαγωγή, σε άλλες, οι διαδηλωτές δεν έχουν πέσει καν στα χέρια των αστυνομικών δυνάμεων.
«Εκείνο το βράδυ στις 21.30 στη Βουλή, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλούσε για εννέα συλλήψεις, επι λέξει, από αυτούς οι οποίοι επιτέθηκαν με μολότοφ εναντίον των αστυνομικών. Υποστήριξε ότι το λέει αυτό αφού πήρε επίσημη ενημέρωση από ΓΑΔΑ και εισαγγελέα. Οι τελευταίες δύο συλλήψεις, των ατόμων που εκπροσωπούμε εγώ και η συνάδερφός μου, έγιναν 21.45 και 21.50, με βάση τα επίσημα έγγραφα της αστυνομίας. Οι εκθέσεις σύλληψης έχουν ώρα σύνταξης μετά τις 23:00 το βράδυ και απ’όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω υπογράφησαν μετά τις 5 τα ξημερώματα, αν δεν κάνω λάθος» τόνισε ο Γιώργος Καρκανιάς, εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, που οργάνωσαν κοινή συνέντευξη Τύπου, στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Προσθέτει ότι «οι συλλήψεις της 9ης Ιουλίου ήταν μεθοδευμένες και προσχεδιασμένες. Πάνω σε αυτές, στήθηκε ένα κατηγορητήριο και μία ποινική δίωξη, που δεν πατάει ούτε στην πραγματικότητα, αλλά ούτε και σε αυτά που καταθέτουν οι αστυνομικοί». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Θεόδωρος Συμεωνίδης, εκπροσωπώντας άτομο που κατηγορείται για επεισόδια στο Σύνταγμα και συνελήφθη πολύ μακριά από το σημείο, αλλά και ο Σπύρος Τζουανόπουλος, επιβεβαίωσαν τα παραπάνω, κάνοντας λόγο έκαναν λόγο για «διάτρητα κατηγορητήρια», που θα καταπέσουν στο ακροατήριο και που αποκλειστικό σκοπό έχουν τον έλεγχο και την πειθάρχηση των διαδηλωτών υπό το φόβητρο των περιοριστικών όρων.
Οι συλλήψεις στα τυφλά και η μη απόδοση συγκεκριμένων πράξεων οδηγούν σε «φρονηματικές διώξεις», για τις οποίες μάλιστα οι δικηγόροι καλούνται σε «φρονηματική υπεράσπιση», σύμφωνα με τον Βασίλη Τζούφη. «Όπως βλέπουμε στόχος είναι τα ατομικά δικαιώματα εν τω συνόλω. Οδεύουμε όχι μόνο σε φρονηματική δίωξη, αλλά και σε φρονηματική υπεράσπιση. Δηλαδή, με βάση το γεγονός πως τα κατηγορητήρια περιέχουν τέτοιες αυθαιρεσίες, μας βάζουν σε διαδικασία να πρέπει να αποδείξουμε τι είναι ο καθένας, ποιος είναι και ποια είναι τα φρονήματά του, γιατί βρέθηκε εκεί».
Οι συνήγοροι υπεράσπισης αναφέρθηκαν επίσης στο πρωτοφανές γεγονός ότι οι καταθέσεις των αστυνομικών δεν αναφέρουν κάτι συγκεκριμένο για τις δράσεις των συλληφθέντων, σε αντίθεση με προηγούμενες περιπτώσεις. Δεν αποδίδονται δηλαδή, σε καμία κατάθεση, πράξεις όπως «τον είδα να πετάει μολότοφ», αλλά αυτό δεν εμπόδισε την ΕΛ.ΑΣ να φορτώσει βαριά κακουργήματα κατ’εξακολούθηση στους περισσότερους από τους «9». Όσοι μάλιστα βαρύνονται μόνο με πλημμελήμματα, αναγκάστηκαν να παραμείνουν 4 μέρες κρατούμενοι στη ΓΑΔΑ, ακόμα και σε μία περίπτωση όπου η κατηγορία είναι απλή »εξύβριση».
(Φώτο: Εργατική Αλληλεγγύη)
Η δικηγόρος, Άννυ Παπαρρούσου, που μεταξύ άλλων υποθέσεων είναι και εκ των δικηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου, αναφέρθηκε στην ομάδα «Δράση» της ΕΛ.ΑΣ και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, όπως έχει ήδη φανεί σε πλήθος περιπτώσεων, για να επιτεθεί σε κόσμο. Μόνο το τελευταίο δεκαπενθήμερο άλλωστε, έχουν καταφραφεί οι επιθέσεις της «Δράση» σε μαγαζιά των Εξαρχείων, κατά ιδιοκτητών και θαμώνων, σε μπλοκ διαδηλωτών στην πορεία της 9ης Ιουλίου αλλά και ο αναίτιος ξυλοδαρμός των Αλέξανδρου Τιτκωβ και Θωμά Λάλου, μετά το τέλος της αντιφασιστικής συγκέντρωσης στην πλατεία Βικτωρίας.
Η κ.Παπαρρούσου θύμισε αρχικά τη βία της ομάδας «Δέλτα» και την υπόθεση του σοβαρού τραυματισμού της Αγγελικής Κουτσουμπού, για τον οποίον δεν έχει αποδοθεί ακόμα Δικαιοσύνη. «Ο τρόπος κίνησης της νέας ομάδας Δράση είναι πανομοιότυπος» εξήγησε. «‘Εχει σκοπό να πλήξει το πλήθος και από τις τελευταίες καταγραφές φαίνεται ότι γίνεται μία κυκλική κίνηση που σκοπεύει, εν τέλει, στο πλήθος. Αυτό δείχνει ότι τη συγκεκριμένη τεχνική η αστυνομία την έχει αναπτύξει και είναι αποδεκτή από τους διοικητές και από την πολιτική ηγεσία, γιατί δεν άκουσα, ούτε μία στιγμή, ενώ θα έπρεπε, να διατυπώνεται μία κριτική προς αυτόν τον τρόπο κίνησης της αστυνομίας σε σχέση με το πλήθος. Θα έχουμε κι άλλους τραυματίες αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, αυτή η καταστολή, αυτή η άγρια βία, που στρέφεται κατά των ανθρώπων, κατά των νέων ατόμων, κατά όλης της κοινωνίας. Αυτή η κλιμάκωση της βίας φαίνεται ότι είναι αποδεκτή από την κυβέρνηση, πριμοδοτείται από την κυβέρνηση.»
«Βρισκόμαστε μπροστά σε μεγάλους κινδύνους» εκτίμησε στο ίδιο μήκος κύματος η Μαριάνα Τσίχλη, δικηγόρος και Περιφερειακή Σύμβουλος Αττικής, εντοπίζοντας «ζητήματα υπερβολικά και πρωτοφανή» στις συγκεκριμένες διώξεις, που στρέφονται εναντίον και εργαζόμενων και φοιτητών συνδικαλιστών. «Πλέον έχουμε μια συμπεριφορά των μηχανοκίνητων ομάδων που είναι καινούρια, δηλαδή η ανοιχτή επίθεση, η επαναλαμβανόμενη επίθεση σε συγκροτημένο πλήθος, σε μπλοκ διαδηλωτών,η απομόνωση και η σύλληψη είνια καινούρια σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Όπως είναι σημαντικό ότι η πολιτική παρέμβαση έγινε εξαρχής, πριν εκδοθεί έστω και μία έκθεση σύλληψης. Προαναγγέλθηκε επίσης η ενοχή των συλληφθέντων».
Ο δικηγόρος, Δημήτρης Σαραφιανός, πέρα από τις στημένες διώξεις, στάθηκε στα προβλήματα αντισυνταγματικότητας που εντοπίζονται στον νέο νόμο περιορισμού των διαδηλώσεων. Εναντίον του νόμου, υπενθυμίζεται, ότι τάχθηκε συνολικά η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, αλλά και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, με σκληρές ανακοινώσεις, εντοπίζοντας προβλήματα αντισυνταγματικότητας στα άρθρα περί αυθόρμητων συγκεντρώσεων αλλά και στην ανάγκη ορισμού «οργανωτή», με αστικές ευθύνες. Ο κ.Σαραφιανός συνόψισε τα προβλήματα σε 5 σημεία:
- «Το Σύνταγμα προβλέπει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, εκτός αν σοβαρή διατάραξη, είτε τοπικά, σε συγκεκριμένη περιοχή λόγους διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Εδώ όμως έρχεται ο νόμος και προβλέπει δυνατότητα απαγορεύσεως αν δεν έχει γνωστοποιηθεί η συνάθροιση, είτε αν δεν έχει οριστεί οργανωτής. Και οι δύο αυτές προϋποθέσεις είναι εκτός των συνταγματικών ορίων.
- Η εξαίρεση που προβλέπει για τις αυθόρμητες έκτακτες υπαίθριες συναθροίσεις, σύμφωνα με τον ίδιο τον νομο, επιτρέπονται είτε όταν έχουμε απρόβλεπτο γεγονός, είτε όταν έχουμε τρέχον κι επικείμενο γεγονός. Αν λοιπόν δεν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, η αστυνομία μπορεί να υποστηρίξει ότι κακώς έχει οριστεί έκτακτη συνάθροιση. Ακόμα και σε αυτές, οι διαδηλωτές οφείλουν να ορίσουν οργανωτή
- Επιβάλλει μία νέα πρόβλεψη, απαγορεύονται οι αντισυγκεντρώσεις.
- Ο νομοθέτης προσδιορίζει την κοινωνικοοικονομική διατάραξη βάζοντας και τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Αυτό έχει σχέση με τη δημόσια τάξη. Το Σύνταγμά μας ρητώς δεν έβαλε τον όρο της δημοσίας τάξης γιατί αυτό το προέβλεπαν τα Συντάγματα του Παπαδόπουλου, το 68 και το 73. Κι έχει γίνει μεγάλη συζήτηση στη Βουλή ακριβώς για να μην επιβληθούν τέτοιοι όροι.
- Προβλέπονται οι αστικές ευθύνες του οργανωτή και εκεί που μας είπαν ότι έφυγε το ιδιώνυμο, έχουμε τη διάταξη ότι όσοι αλλοιώνουν ή επιχειρούν να αλλοιώσουν τον ειρηνικό χαρακτήρα δημόσιας συνάθροισης, τιμωρούνται με φυλάκιση έως δύο ετών. Η αστυνομία είναι αυτή που θα κρίνει ποιος «επιχειρεί να αλλοιώσει» τον ειρηνικό χαρακτήρα.»
Η συζήτηση άνοιξε με την παρέμβαση του Θανάση Καμπαγιάννη, μέλος του δ.σ του Δ.Σ.Α, με την παράταξη «Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, που οργάνωσε τη συνέντευξη Τύπου. Ανέφερε συγκεκριμένα:
«Αυτό που θα ήθελα εγώ από την πλευρά μου να τονίσω είναι το πλαίσιο των συμβάντων της 9 Ιουλίου. Τα γεγονότα αυτά δεν είναι “μεμονωμένα περιστατικά”. Ανήκουν σε μια μακρά διαδοχή γεγονότων αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Αυτό μας κάνει να μπορούμε μετά λόγου γνώσεως να πούμε: Στην Ελλάδα, υπάρχει αυτή τη στιγμή συστημικό πρόβλημα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας. Για το πρόβλημα αυτό ευθύνονται όλες ανεξαιρέτως οι κυβερνήσεις, και αυτές που δημιούργησαν το απόστημα και αυτές που δεν το έσπασαν. Αυτή τη στιγμή το απόστημα τρέχει πύον.
Η εικόνα της ΕΛΑΣ είναι σήμερα άθλια: ηγετικά στελέχη της ΕΛΑΣ περιγράφονται σε επίσημα έγγραφα ως νονοί που πουλάνε προστασία, την ίδια στιγμή που ομάδες αστυνομικών της ΔΙΑΣ και της ΔΡΑΣΗΣ δίνουν την εικόνα συμμοριών του κοινού ποινικού δικαίου. Ο πολιτικός προϊστάμενος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη γνωρίζει και όχι μόνο ανέχεται αλλά ενεργητικά συγκαλύπτει αυτά τα παράνομα κυκλώματα. Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι.
Αυτή τη στιγμή, συνολικά, έχουμε μια κυβέρνηση που χτίζει το πολιτικό της αφήγημα πουλώντας “νόμο και τάξη”. Στην πραγματικότητα η πολιτική αυτή συνεπάγεται παραβίαση του νόμου και κατάργηση του κράτους Δικαίου. Η εικόνα γενικευμένης αστυνομικής ασυδοσίας δεν είναι τυχαία. Θυμίζει εικόνα αστυνομικού κράτους, για να μετατραπεί με μεθόδους τρομοκρατίας η κυβέρνηση σε καθεστώς.Το πιο ανησυχητικό στοιχείο από πλευράς Δικαιοσύνης είναι οι συστηματικές αστυνομικές σκευωρίες που στήνονται σε βάρος διαδηλωτών ή ακόμα και αμέριμνων πολιτών που έχουν την ατυχία να συναντούν διερχόμενες αστυνομικές συμμορίες. Μιλάμε για κατηγορητήρια που στήνονται προσχηματικά από αστυνομικούς με ψευδείς καταθέσεις. Το είδαμε στην ΑΣΟΕΕ στις 11/11/2019 (ήδη κατέπεσε στο ακροατήριο η συγκεκριμένη υπόθεση), το είδαμε στον Άγιο Γεώργιο της Κυψέλης στις 9/5/2020, το είδαμε στα Σεπόλια στις 24/5/2020 σε βάρος δύο ανυποψίαστων νεαρών ντελιβεράδων που τους ξυλοκόπησαν με αλυσίδες και μετά είπαν ότι είχαν σκοντάψει στη μοτοσικλέτα, μέχρι που βρέθηκε το βίντεο που τους διαψεύδει! Το είδαμε στον άγριο ξυλοδαρμό του Βασίλη Μάγγου στον Βόλο στις 14/6/2020. Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι ότι ο Βασίλης κατέληξε με τον οργανισμό του σοβαρά εξασθενημένο από τις βαριές σωματικές βλάβες που είχε υποστεί από τον αναίτιο, βάρβαρο ξυλοδαρμό του.Αυτό που υποσχόμαστε είναι ότι θα κάνουμε το κάλεσμα του πατέρα του Βασίλη Μάγγου “να φτιαχτεί ένα κίνημα όχι μόνο για τον Βασίλη αλλά συνολικά ενάντια στην αστυνομική βία” δική μας υπόθεση. Οι νομικοί έχουμε να παίξουμε σημαντικό ρόλο σ’ αυτη την προσπάθεια.”»