«Απαράδεκτη, αντιδικονομική, αντισυνταγματική έως και ρατσιστική» χαρακτηρίζει ο προφυλακισμένος βουλευτής, Ηλίας Κασιδιάρης, την επίκληση ανακριτριών και Εισαγγελέα της υπόθεσης της Χρυσής Αυγής στο ένταλμα προσωρινής του κράτησης σε «ποιοτικά στοιχεία» του χαρακτήρα του, σε προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο Εφετών ζητώντας την άρση της κράτησής του
Ο βουλευτής, που ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να δεχθεί να είναι «παρών» κατά τη συζήτηση της προσφυγής του, χαρακτηρίζει «ανυπόστατη» την κατηγορία της διακεκριμένης οπλοκατοχής με σκοπό τον εφοδιασμό εγκληματικής οργάνωσης, για την οποία κρίθηκε την περασμένη Πέμπτη προφυλακιστέος από τους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
Με την προσφυγή, ο Ηλίας Κασιδιάρης ζητά συγκεκριμένα, είτε την άρση της προσωρινής του κράτησης ή την αντικατάσταση της με ηπιότερους όρους από εκείνους που του επιβλήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο για τη βασική κατηγορία, δηλαδή χρηματική εγγύηση 50 χιλιάδων ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.
Στην προσφυγή του, που κατατέθηκε διά του συνηγόρου του, Ν. Αντωνιάδη, ο κατηγορούμενος βουλευτής χαρακτηρίζει «αδιανόητο» να διατάσσεται προσωρινή κράτηση με γνώμονα «τον επικαλούμενο 'βίαιο' χαρακτήρα μου».
Υποστηρίζει, επίσης, ότι η αναφορά αυτή «είναι βαρύτατα προσβλητική της προσωπικότητας μου». Μάλιστα, προς επίρρωση του ισχυρισμού του, ότι η αναφορά σε «ποιοτικά στοιχεία του χαρακτήρα μου» είναι όπως αναφέρει «έως και ρατσιστική», επικαλείται παλαιότερη δήλωση του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης, Νίκου Δένδια, για την «ποιότητα των μεταναστών» που δέχεται η Ελλάδα.
Όπως αναφέρει ο Ηλίας Κασιδιάρης: «Φοβάμαι δε, ότι τέτοιες αναφορές σε ανθρώπινα ποιοτικά χαρακτηριστικά, τελευταία φορά τα διαβάσαμε στις δηλώσεις του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης και εκ των πρωτεργατών της δίωξης μου, κ. Νίκου Δένδια την 30.1.2014».
Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής αναφέρει ακόμα ότι τα γεγονότα βίαιης συμπεριφοράς του, που επικαλέστηκαν ανακρίτριες και Εισαγγελέας για την προσωρινή του κράτηση ως υπόπτου για τη διάπραξη νέων αδικημάτων, ήταν ήδη γνωστά στην αρχική του απολογία, όταν αφέθηκε ελεύθερος με όρους.
Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το μόνο γεγονός που «έπεται της αρχικής μου απολογίας» είναι η επίθεση του σε φωτορεπόρτερ και τεχνικούς τηλεοπτικών σταθμών στην Ευελπίδων, στο οποίο αναφέρεται ως «η συμπεριφορά μου την 2 Οκτωβρίου 2013 εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου, για την οποία έχω εκφράσει δημοσίως τη μεταμέλεια μου…»
«Ανθρώπινη αγανάκτηση»
Ο βουλευτής αιτιολογεί τη συγκεκριμένη «συμπεριφορά» αποδίδοντας την στην «ανθρώπινη αγανάκτηση μου όταν μου φορέσανε χειροπέδες, μου ασκήθηκε δίωξη και απολογήθηκα χωρίς να έχει προηγηθεί άρση ασυλίας… και την εν γένει πανελλήνια διαπόμπευση μου από τα ΜΜΕ και τον απόλυτο διασυρμό μου».
Τονίζει, επιπλέον, πως «ήταν μια στιγμή αγανάκτησης, δεν πρέπει δε να μείνει ασχολίαστο και το γεγονός ότι εκείνη τη στιγμή η αγανάκτηση αυτή, μετά την απίστευτη κόπωση, σωματική και ψυχική που είχα υποστεί, εκδηλώθηκε και προκλήθηκε από τη βάναυση προσβολή της προσωπικότητας μου από τους φωτορεπόρτερ που με ακολουθούσαν και με φωτογράφιζαν χωρίς τη συναίνεσή μου».
Ο κ. Κασιδιάρης καταγγέλλει, επίσης, την αστυνομία για τη στάση της τότε στην Ευελπίδων, λέγοντας πως «δεν με προστάτευσε, παρά επέτρεψε την παρά τον νόμο φωτογράφηση μου και βάναυση προσβολή της προσωπικότητας μου από τους φωτορεπόρτερ που εκ των υστέρων δήλωσε (σ.σ. η αστυνομία) ότι με 'καταλαβαίνει για την αντίδραση μου'».
Ο βουλευτής επαναλαμβάνει ότι τα δύο επίμαχα όπλα, για τα οποία κατηγορείται, είναι νόμιμα και ότι ως κυνηγετικά είναι πυροβόλα όπλα. Θεωρεί, ακόμα, πως στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε σε βάρος του, μετατρέπεται «με λογικούς ακροβατισμούς μία στην εσχάτη πλημμεληματική οπλοκατοχή σε κακουργηματική… για να μπω ντε και σώνει στη φυλακή… Αν είναι δυνατόν».
Εκφράζει εκ νέου τη θέση του, ότι εφόσον τα όπλα ήταν νόμιμα και καταχωρημένα στο όνομά του και στο όνομα του πατέρα του, δεν θα μπορούσαν να διατεθούν για παράνομες πράξεις.
Απευθυνόμενος στους Εφέτες που θα κρίνουν την προσφυγή του, τούς καλεί να απαντήσουν αν γνωρίζουν πολλές «εγκληματικές οργανώσεις και μάλιστα με τέτοια άριστη στρατιωτική δομή, όπως η δική μας βάσει του κατηγορητηρίου και πολλές μαφίες που δρουν με όπλα με…ονοματεπώνυμο;»
Με ειρωνική, μάλιστα, διάθεση ο κατηγορούμενος βουλευτής αναφέρει «…δυστυχώς, μετά τα περιβόητα 'οπλοστάσια' του πορίσματος Βουρλιώτη… 'επιστρέψαμε' στο όπλο του πατέρα μου και στο δικό μου».
Τέλος, ο κ. Κασιδιάρης αναφέρεται με επικριτική διάθεση -όπως είχε κάνει και ο συνήγορος του σε δηλώσεις του μετά την προφυλάκιση του εντολέα του- και στον εισαγγελέα Ισ. Ντογιάκο, λέγοντας πως με απαξιωτικό τρόπο κατά την απολογία του είχε πει πως δεν επιθυμεί να υποβάλει ερώτηση ούτε στον κατηγορούμενο ούτε στον συνήγορό του.
Για το θέμα αυτό πάντως πηγές του Εφετείου τονίζουν πως εκ του νόμου ο εισαγγελέας δεν είναι υποχρεωμένος να υποβάλει ερωτήσεις στον κατηγορούμενο.