Ακόμη ένα θανατηφόρο προσφυγικό ναυάγιο σημειώθηκε στο στενό της Μάγχης, μίας από τις πιο πολυσύχναστες προσφυγικές θαλάσσιες οδούς παγκοσμίως, όπου τα ρεύματα είναι ισχυρά, γεγονός που καθιστά επικίνδυνο τον διάπλου με μικρές βάρκες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Voix du Nord, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ για το συμβάν κινητοποιήθηκαν ελικόπτερα και διασωστικά σκάφη καθώς υπάρχουν φόβοι για περισσότερους νεκρούς.

Τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, παράλληλα, τονίζουν πως δεν έχει διευκρινιστεί ο συνολικός αριθμός των σκαφών που προσπάθησαν να διασχίσουν το βράδυ της Δευτέρας προς τα ξημερώματα της Τρίτης τη Μάγχη, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες για περισσότερα θύματα. Η γαλλική ακτοφυλακή, την ίδια ώρα, επιβεβαιώνει πως πέντε άνθρωποι, μεταξύ αυτών και ένα παιδί, έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο στη Μάγχη, στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Γαλλία στην Αγγλία.

Συγκεκριμένα, τρεις άνδρες, μία γυναίκα και ένα παιδί είναι μεταξύ των νεκρών του ναυαγίου. «Γύρω στις 05:00 το πρωί σήμερα, ένα μικρό σκάφος (με περισσότερα από 110 άτομα) απέπλευσε από τη γερμανική παραλία Wimereux. Μετά από μια αρχική προσάραξη σε αμμουδιά, το σκάφος βγήκε ξανά στη θάλασσα. Στο υπερφορτωμένο σκάφος υπήρξαν άτακτες κινήσεις του πλήθους με αποτέλεσμα να υπάρξουν αρκετά θύματα» συμπληρώνει το λιμενικό της Γαλλίας.

Η γαλλική ακτοφυλακή σήμερα ανέφερε ότι σημειώθηκε μία… «αποτυχημένη προσπάθεια» πρόσφυγες να διαπλεύσουν τη Μάγχη και πρόσθεσε ότι η αστυνομία διεξάγει επιχείρηση.

Το περιστατικό αυτό είναι ένα ακόμη αποτέλεσμα της δολοφονικής πρακτικής των κλειστών συνόρων, και έρχεται αφότου η κυβέρνηση του Ρίσι Σουνάκ στο Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε νομοθεσία που της επιτρέπει να απελαύνει τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο με μικρές βάρκες στη Ρουάντα. Ο υπουργός Μετανάστευσης του Ηνωμένου Βασιλείου, Μάικλ Τόμλινσον, δήλωσε ότι υπήρξαν θάνατοι στη Μάγχη για εννέα συνεχόμενους μήνες.

Ο αριθμός των ανθρώπων που διέσχισαν τη Μάγχη με μικρά πλοιάρια αυξήθηκε από την αρχή του έτους κατά 41,7% σε σχέση με το 2023 φτάνοντας σε νέο ρεκόρ, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP που βασίστηκε σε επίσημα βρετανικά στοιχεία.

Το πρώτο τρίμηνο του 2024, 5.373 άνθρωποι διέσχισαν τη Μάγχη, έναντι 3.793 το πρώτο τρίμηνο του προηγούμενους έτους.