Αναφορές στην πτωτική πορεία που εμφανίζει το επιδημιολογικό φορτίο στη χώρα έκανε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, υποστηρίζοντας πως ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώνεται, σταθερά πτωτική πορεία συνεχίζει να εμφανίζει ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα Νοσοκομεία, καθώς ο δείκτης Rt είναι στο 0,83.

Η ίδια στάθηκε ωστόσο και σε τοπικές εξάρσεις με διασπορά στην κοινότητα, αποδίδοντας το «αποτύπωμα» αυτό στις μετακινήσεις του πληθυσμού το περασμένο Πάσχα.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παπαευαγγέλου, τα νέα κρούσματα είναι ηλικίας 20-36 ετών με κύριες πηγές μετάδοσης τις συναθροίσεις και την οικογένεια. «Όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τα μέτρα προστασίας. Άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο η χαλάρωση των μέτρων προστασίας» σημείωσε η ίδια, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην αξία των αυτοδιαγνωστικών τεστ για τον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων.

Σταθερά υψηλή αλλά με σημάδια αποσυμπίεσης περιέγραψε την πίεση που υφίσταται το σύστημα Υγείας ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης από την πλευρά του. Όπως ανέφερε, ο αριθμός των ατόμων σε παρακολούθηση στις ΜΕΘ εντός της τελευταίας εβδομάδας μειώθηκε σε ποσοστό περίπου 8%. Ο αριθμός των νέων εισαγωγών με την νόσο παρουσίασε μείωση.

Αναφορές έκανε ο Γκ. Μαγιορκίνης και στη σημασία του εμβολιασμού, αλλά και στην τήρηση των μέτρων προστασίας, λέγοντας ότι δεν είναι ακόμα η στιγμή για χαλάρωση. Όσον αφορά στα self-test, είπε ότι μέχρι σήμερα περισσότερα από 10 εκατ. ατομικές συσκευές έχουν διατεθεί σε περισσότερους από 3 εκατ. πολίτες και έχουν επιβεβαιωθεί στον έλεγχο από επαγγελματία υγείας μέχρι σήμερα, 14.172 κρούσματα.

Κατά την δική του τοποθέτηση, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στάθηκε σε δέκα περιοχές που προκαλούν ανησυχία για το επιδημιολογικό τους φορτίο, σημειώνοντας τις Κέρκυρα, Ορεστιάδα, Κάρπαθος, Σκιάθος, Πάτμος, Ικαρία, Αγρίνιο, Νάξος, Μηλοποτάμος Ρεθύμνου και Μεσολλόγι.

«Παραμένουμε σε εγρήγορση, τηρούμε τους κανόνες» ανέφερε ο υφυπουργός, χωρίς ωστόσο να ανακοινώσει κάποιο μέτρο για τις παραπάνω περιοχές.

Στην ενημέρωση πήρε μέρος και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, δίνοντας το στίγμα της σημερινής συζήτησης της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για τα μονοκλωνικά φάρμακα, οι οποίοι δέχθηκαν σφοδρή κριτική από τον Παύλο Πολάκη για τη στάση τους, με τον υφυπουργό να υποστηρίζει πως «τα μονοκλωνικά αντισώματα δεν έχουν πάρει άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων».