Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους», στη λίστα των Ρaradise papers βρίσκονται περισσότερα από 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος. Ανάμεσα τους βρίσκονται πρόσωπα που συνδέονται με πολιτικούς, μεγάλος αριθμός εφοπλιστών, αλλά και μεγαλοστέλεχος τράπεζας που μετείχε σε offshore. Εντοπίστηκαν υπεράκτιες εταιρείες που έλαβαν δάνεια από ελληνικές τράπεζες, καθώς και Έλληνες που έχουν απασχολήσει τις Αρχές για φορολογικές και άλλες υποθέσεις.

Η Appleby είναι εταιρεία παροχής υπηρεσιών offshore, εδρεύει στις Βερμούδες και στα αρχεία της κρύβονται υπεράκτιες διασυνδέσεις περισσότερων από 120 πολιτικών προσώπων από 47 διαφορετικές χώρες, οι ελιγμοί πολυεθνικών κολοσσών με σκοπό να αποφύγουν την πληρωμή φόρων. Στη διαρροή από την Appleby εντοπίζονται 252 καταχωρήσεις διευθύνσεων επικοινωνίας ατόμων που συνδέονται με offshore εταιρείες και βρίσκονται γεωγραφικά στην Αθήνα και στον Πειραιά. Αλλες περιοχές της Αττικής που εμφανίζονται στα αρχεία που έχουν διαρρεύσει από την Appleby είναι η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα, το Ελληνικό, το Χαλάνδρι, ο Αλιμος, τα Βριλήσσια, το Ψυχικό, η Νέα Ερυθραία και ο Βύρωνας.

Περισσότερα από 6.000 έγγραφα περιέχουν την λέξη «Ελλάδα»

Αναζητώντας τη λέξη Ελλάδα ανάμεσα στα 6,5 εκατομμύρια έγγραφα που διέρρευσαν από τα εταιρικά μητρώα των 19 δικαιοδοσιών μυστικότητας, εντοπίστηκαν περισσότερα από 6.000 που περιείχαν τη συγκεκριμένη λέξη.

Αυτά προέρχονται από περιοχές όπως η Μάλτα, η Αρούμπα, οι Μπαχάμες, τα Μπαρμπέιντος, οι Βερμούδες, οι Νήσοι Κουκ, η Ντομινίκα, η Λαμπουάν, τα Νησιά Μάρσαλ, το Νησί Νέβις και η Αγία Λουκία. Πολλές φορές σε αυτού του είδους τα έγγραφα που προέρχονται από εταιρικά μητρώα ο όρος Ελλάδα συναντάται στις διευθύνσεις επικοινωνίας που δηλώνουν οι μέτοχοι, οι διευθυντές η άλλοι συνδεόμενοι με τις εταιρείες αυτές. Αυτό σημαίνει ότι ένα μεγάλο μέρος των εγγράφων αποκαλύπτει στοιχεία για offshore ελληνικών συμφερόντων.
Οι περισσότερες από αυτές τις εταιρείες εντοπίζονται στα αρχεία που προέρχονται από το μητρώο της Μάλτας, όπου ο όρος Ελλάδα εντοπίστηκε σε 5.553 έγγραφα. Ακολουθούν οι Μπαχάμες (539 έγγραφα), τα Μπαρμπέιντος (222), οι Βερμούδες (33), η Αρούμπα (10), τα Νησιά Μάρσαλ (8), η Λαμπουάν (7), το Νέβις (5), η Ντομινίκα (3), η Αγία Λουκία (1). 

Πολλά γνωστά ονόματα στη λίστα

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Κυριακής το Διεθνές Κονσόρτιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων σε συνεργασία με 95 διεθνή ΜΜΕ έδωσε στη δημοσιότητα τα «Paradise Papers», μια σειρά απο αποκαλύψεις βασισμένες σε διαρροή 13,4 εκατ. εγγράφων από δύο κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης offshore εταιρειών, για τα εκατομμύρια που κρύβουν οι ισχυροί του πλανήτη σε φορολογικούς παραδείσους. Μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στα «Paradise Papers» είναι η βασίλισσα Ελισάβετ της Βρετανίας, σύμβουλοι του Τραμπ και μέλη της κυβέρνησης των ΗΠΑ, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, η Nike, η Apple και πολλοί ακόμα.

Τα Paradise Papers είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μαζική διαρροή δεδομένων στην ιστορία (1,4 Terabyte), πίσω μόνο από τα Panama Papers (2,6 Terabyte), που αποκαλύφθηκαν το 2016. Η διαρροή προήλθε από τα αρχεία της Appleby μιας εταιρείας που ειδικεύεται στη διαχείριση offshore και σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως σε αυτόν τον τομέα.

Το υλικό της διαρροής προέρχεται από δύο υπεράκτιους φορείς παροχής υπηρεσιών και από τα μητρώα εταιρειών 19 φορολογικών παραδείσων, που αποκτήθηκαν παό την γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και δημοσιοποιήθηκαν από τη Διεθνή Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων (ICIJ) με συνεργάτες όπως ο Guardian, το BBC και οι New York Times με τον τίτλο «Paradise Papers».

Εν αναμονή αποκαλύψεων

Ο Guardian αναφέρει επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα, ο οικονομολόγος Γκάμπριελ Ζούκμαν θα δώσει στη δημοσιότητα μια μελέτη για τα ποσά που μετατοπίζονται ετησίως από τις πολυεθνικές σε φορολογικούς παραδείσους. Μόνο σε φορολογικούς παραδείσους κατέληξαν 600 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Ζούκμαν υποστηρίζει επίσης ότι συνολικά οι ελίτ του πλανήτη έχουν σταθμεύσει σε εταιρείες offshore 7,9 τρισεκατομμύρια ευρώ

Σε ανακοίνωση της πριν από μερικές εβδομάδες η Appleby επιβεβαίωσε ότι λαμβάνει αιτήματα από το ICIJ και δημοσιογράφους σχετικά «με έγγραφα που υποστηρίζουν ότι έχουν δει, ζητώντας πληροφορίες για δραστηριότητες πελατών μας». Υποστηρίζει επίσης ότι «διερεύνησε διεξοδικά και έντονα τους ισχυρισμούς και είμαστε πεπεισμένοι ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις αδικοπραγίας εκ μέρους μας ή εκ μέρους των πελατών μας». Ενώ σπεύδει να καταγγείλει «τυχόν ισχυρισμούς που ενδέχεται να υποδηλώνουν κάτι διαφορετικό και θα χαρούμε να συνεργαστούμε πλήρως για κάθε νόμιμη και εξουσιοδοτημένη διερεύνηση των ισχυρισμών αυτών από τις αρμόδιες σχετικές αρχές».