Η ευρωπαϊκή Οδηγία που επιβάλλεται από το ενωσιακό δίκαιο, προβλέπει την καθιέρωση ενός αποτελεσματικού πλέγματος προστασίας των προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις τόσο του ενωσιακού όσο και του εθνικού δικαίου, ώστε τα πρόσωπα αυτά να ενθαρρύνονται να προβαίνουν σε κρίσιμες αποκαλύψεις δημοσίου συμφέροντος. Μια χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες του σκανδάλου της Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά την παρουσίαση του σχεδίου νόμου στο υπουργικό συμβούλιο ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Μάκης Βορίδης και ο Θάνος Πλεύρης διαμαρτυρήθηκαν έντονα καθώς όπως υποστήριζαν θα δικαιώνονταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες του σκανδάλου Novartis.

Έντονη ήταν και η αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί ενσωμάτωση ευρωπαϊκής Οδηγίας και ότι δέχεται πιέσεις για να ενταχθεί στο εθνικό δίκαιο από τη Διεθνή Διαφάνεια.

Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Κώστας Τσιάρας για να κατευνάσει τα ιδιαίτερα οξυμένα πνεύματα είπε στους Γεωργιάδη, Βορίδη και Πλεύρη ότι θα υπάρξουν δικλείδες ασφαλείας, ώστε αν αποδειχθεί ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες της Novartis είπαν ψέματα, να τιμωρηθούν αυστηρότερα.

Στη συζήτηση παρενέβη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος είπε ότι θα είναι ντροπή αν προχωρήσει αυτή η ρύθμιση. Έπειτα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσύρει προσωρινά τη διάταξη.

«Κώστα, άστο αυτό το θέμα να το συζητήσουμε άλλη φορά», φέρεται να του είπε. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επανέλθει με αλλαγές σε επόμενο υπουργικό συμβούλιο.