X
Πατήστε εδώ για να γίνετε συνδρομητής! Αν είστε ήδη Συνδεθείτε για να μη βλέπετε αυτό το μήνυμα
X

Συνδεθείτε μέσω TPP Community

Έχετε συνδεθεί επιτυχώς

Προσωρινή ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ – ΕΕ

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να εξαιρέσουν προσωρινά την Ευρωπαϊκή Ένωση από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι παγώνει το μέτρο επιβολής δασμών προς ΕΕ, Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδά, Μεξικό και Νότια Κορέα. Ο Τραμπ επικεντρώνεται στο μέτωπο που έχει ανοίξει με την Κίνα, επιβάλλοντας δασμούς ύψους έως και 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περισσότερα από 100 εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα.
|

Σε προσωρινή ανακωχή του εμπορικού πολέμου με την ΕΕ προχώρησε η αμερικανική κυβέρνηση καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανέστειλε μέχρι την 1η Μαΐου την επιβολή επιπρόσθετων δασμών στον εισαγόμενο χάλυβα και το εισαγόμενο αλουμίνιο από την ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν απειλήσει την Ένωση με επιβολή δασμών ύψους 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο εισαγόμενο αλουμίνιο. Μαζί με την ΕΕ εξαιρέθηκαν προσωρινά  η Αργεντινή, η Αυστραλία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, το Μεξικό και η Νότια Κορέα.

Επικεντρώνονται στην Κίνα

Οι ΗΠΑ επικεντρώνονται πλέον στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Σύμφωνα με τον Guardian  oΤραμπ υπέγραψε την Πέμπτη προεδρικό διάταγμα με το οποίο επιβάλλονται δασμοί ύψους έως 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εισαγόμενα κινέζικα προϊόντα, εστιάζοντας κυρίως σε τεχνολογικά προϊόντα . Οι δασμοί επιβάλλονται σε περισσότερα από 100 είδη  προϊόντων που εισάγονται από την Κίνα.

Όπως ανακοίνωσε ο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, Ρατζ Σας, η κίνηση αυτή είναι η απάντηση των ΗΠΑ στην «οικονομική επιθετικότητα της Κίνας» και σκοπός είναι η να παταχθεί «η κλοπή αμερικανικής τεχνολογίας και πνευματικής ιδιοκτησίας»  για την οποία κατηγορεί η αμερικανική κυβέρνηση το Πεκίνο.

Ο Τραμπ είχε τονίσει ότι το εμπορικό έλλειμμα ύψους 375 δισ. με αυτήν πρέπει να μειωθεί, όταν είχε κάνει πράξη την προηγούμενη απειλή του για δασμούς 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και 10% στο αλουμίνιο. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ βρήκε πάτημα στις αμερικανικές έρευνες που έγιναν βάσει του άρθρου 301 του νόμου περί Εμπορίου του 1974 και διαπίστωσαν ότι υπήρξε κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας και εξαναγκασμός αμερικανικών εταιρειών να παραδώσουν την πνευματική τους ιδιοκτησία σε κινεζικές καθώς και εξαγορές αμερικανικών επιχειρήσεων από κινεζικές για να αποκτήσουν την τεχνολογία τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις για το κόστος των προϊόντων που αποτελούν αντικείμενο παραποιήσεων και απομιμήσεων, του πειρατικού λογισμικού και της κλοπής εμπορικών μυστικών φτάνει μέχρι τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια, κατά μία μελέτη.

Η κινέζικη κυβέρνηση είχε ξεκαθαρίσει πως «αν οι ΗΠΑ ξεκινούσαν εμπορικό πόλεμο, η Κίνα θα πολεμούσε μέχρι τέλους για να υπερασπιστεί τα δικά της νόμιμα συμφέροντα με όλα τα απαραίτητα μέτρα». Μετά την υπογραφή του διατάγματος, η κινεζική πρεσβεία κάλεσε τις ΗΠΑ να αναθεωρήσουν την απόφασή τους και να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις Πεκίνου – Ουάσιγκτον.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη ο  πρώην υπουργός Εμπορίου της Κίνας Γουέι Τζιανγκούο, ξεκαθάρισε ότι έχουν τα όπλα να ανταπεξέλθουν. «Αν ο Τραμπ τελικά υπογράψει το διάταγμα, θα ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. Η Κίνα δεν φοβάται και δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Έχουμε τα μέσα να ανταπεξέλθουμε σε αυτό τον πόλεμο και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα μας. Από την άλλη, ο Τραμπ πρέπει να γνωρίζει πως ένας οικονομικός πόλεμος είναι πολύ κακή ιδέα και μέσα από αυτόν δεν πρόκειται να υπάρξουν νικητές και χαμένοι».


Σε χρειαζόμαστε

Το ThePressProject είναι το μοναδικό μέσο ανεξάρτητης, ερευνητικής και αποκαλυπτικής δημοσιογραφίας που στηρίζεται αποκλειστικά στις μικρο-δωρεές των επισκεπτών του. Πιστεύουμε ότι η πληροφορία πρέπει να είναι διαθέσιμη σε όλους και για αυτό δεν κλειδώνουμε κανένα κομμάτι της ύλης αλλά για να παραχθεί το πρωτογενές υλικό που θα βρείτε εδώ χρειαζόμαστε την υποστήριξή σου. Αν δεν πληρώσουμε εμείς για την ενημέρωσή μας, θα την πληρώσει κάποιος άλλος (και αν δεν είσαι ο Μαρινάκης μάλλον δεν έχεις τα ίδια συμφέροντα). Μάθε πώς
- Κάνε κλικ για να σχολιάσεις