Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόκειται να υποβληθεί σε εξέταση «ρουτίνας», με γενική αναισθησία και μεταβιβάζει προσωρινά τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρό του, Κάμαλα Χάρις. Οι λεπτομέρειες της κατάστασης της υγείας του προέδρου, θα δημοσιοποιηθούν το απόγευμα, ώρα ΗΠΑ, όπως διευκρίνισε η αμερικανική κυβέρνηση. «Ο πρόεδρος θα υποβληθεί σε κολονοσκόπηση ρουτίνας» στο ιατρικό κέντρο Γουόλτερ Ριντ, κοντά στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωση του είπε ότι και όταν «ο πρόεδρος Τζορτζ Γ. Μπους υποβλήθηκε στην ίδια επέμβαση το 2002 και το 2007, και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος Μπάιντεν θα μεταβιβάσει τις εξουσίες του στην αντιπρόεδρο για μια σύντομη περίοδο, ενώ θα βρίσκεται υπό αναισθησία».

Ο Μπάιντεν, που δεν καπνίζει ούτε πίνει, έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του κορωνοϊού και έλαβε την τρίτη δόση στα τέλη Σεπτεμβρίου. Είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και γνωστοποίησε δημόσια ότι σκοπεύει να διεκδικήσει μια νέα θητεία το 2024, αλλά η ηλικία του τροφοδοτεί αμφιβολίες για τα τελικά του σχέδια.