Δήλωσε ότι θα φέρει αμέσως τροποποίηση του υφιστάμενου πλαισίου για τη ψήφο των Ελλήνων που κατοικούν στο εξωτερικό. «Είσαι εγγεγραμμένος, το βεβαιώνεις και ψηφίζεις από όπου θέλεις. Εύχομαι και ελπίζω ότι θα βρούμε τους 200 βουλευτές», ανέφερε.

«Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να ανοίξει πριν το 2025. Εύχομαι και ελπίζω το κλίμα στην επόμενη βουλη να είναι κλίμα συναίνεσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Alpha. Είπε, επίσης, ότι θα κυβερνήσει με τους καλύτερους δυνατούς και τις καλύτερες δυνατές σε ότι αφορά το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Υπενθυμίζεται ότι η αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος συμβαίνει σε δύο διαφορετικές κοινοβουλευτικές περιόδους. Αν ένα αναθεωρημένο άρθρο πάρει αυξημένη πλειοψηφία 180 βουλευτών στην πρώτη Βουλή, στην επόμενη, μετά από εκλογές, χρειάζεται 151 ψήφους. Και το αντίστροφο.

Ο πρώτος στόχος, είναι η εμμονή της ΝΔ με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, που θα σημαίνει περαιτέρω απαξίωση των δημοσίων ΑΕΙ, δηλαδή η αναθεώρηση του άρθρου 16. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Στη συνέντευξή του στους «Πρωταγωνιστές», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφέρει σχετικά:

«Πρόθεσή μου να εκκινήσουμε και πάλι τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης στην επόμενη Βουλή, η οποία θα είναι προτείνουσα Βουλή για να κάνουμε σημαντικές αλλαγές στο Σύνταγμα. Όπου δυστυχώς την τελευταία φορά δεν προφτάσαμε να κάνουμε, και σε αυτές προφανώς συμπεριλαμβάνεται και επιτέλους η αλλαγή του άρθρου 16 για τα πανεπιστήμιά μας, αλλά όχι μόνο. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το ίδιο το πολιτικό σύστημα, και το πώς μπορούμε να παρέμβουμε ενδεχομένως και στον εκλογικό νόμο και στην διάρθρωση της εξουσίας».

Δεδομένα και ερωτήματα της δεύτερης κάλπης

Ερωτηθείς για την πιο δύσκολη στιγμή τους μήνες που προηγήθηκαν των εκλογών, είπε ότι ήταν πολλές οι δυσκολίες. «Τα Τέμπη ήταν, ίσως, η πιο δύσκολη στιγμή σε όλη την τετραετία και σε πολιτικό και σε προσωπικό επίπεδο», είπε σημειώνοντας πως προσπάθησε ποτέ να μην κρύβεται, να βλέπει τι έκανε λάθος, να ακούει την κριτική που του γίνεται και να προχωρά μπροστά κοιτάζοντας να διορθώσει αυτά που μπορούν να διορθωθούν.

Για την επανεκλογή του Κώστα Καραμανλή στις Σέρρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι πολιτικές ευθύνες ανελήφθησαν με την παραίτηση. Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν θα πω για εμένα ότι τα Τέμπη «τελείωσαν» επειδή κερδίσαμε τις εκλογές. Δεν μπορώ να το πω. Κανείς δεν μπορεί να το πει αυτό το πράγμα».

Ερωτηθείς και για το ζήτημα των υποκλοπών, είπε ότι η διαφορά είναι πως έγιναν μία σειρά από σημαντικές διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες έχουν δείξει πως έχουν αποδώσει. «Εγώ δεν ξεχνώ τίποτα το οποίο πήγε λάθος. Ούτε θεωρώ ότι οι εκλογές είναι μια εξ ορισμου «κολυμβήθρα» στην οποία ξεπλενόμαστε για ό,τι μπορεί να έχει γίνει λάθος. Αυτό θα ήταν ένδειξη αλαζονείας ότι πήραμε μία νωπή εντολή, «σφουγγάρι», τα σβήσαμε όλα. Όχι. Ό,τι έγινε λάθος, μπήκε στη ζυγαριά , το ζύγισαν οι πολίτες, αλλά τα λάθη είναι αυτά που μας κάνουν συνέχεια καλύτερους. Και στην επόμενη τετραετία θα γίνουν λάθη, εφόσον είμαστε πάλι εδώ. Ουδείς αλάθητος. Το θέμα είναι να μη γίνονται τα ίδια λάθη και να μπορούμε να μαθαίνουμε από αυτά», υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αισθανόταν την ανταπόκριση των πολιτών στον πολιτικό λόγο της ΝΔ και στο μήνυμα της αισιοδοξίας. Είπε ότι κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει ότι η ΝΔ θα είχε υπερδιπλάσσιο ποσοστό του δεύτερου κόμματος. «Με γεμίζει με περισσότερη ευθύνη για την επόμενη ημέρα. Οι πολίτες πιστεύω επιλέγουν θετικά ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα την επόμενη τετραετία», σημείωσε.

«Σίγουρα κερδίσαμε εμείς. Σίγουρα έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ. Κέρδισε και η κοινωνία σε ωριμότητα, κέρδισε ο πολιτικός διάλογος. Ηττήθηκε η τοξικότητα, η χυδαιότητα. Φάνηκε ότι η πραγματική κοινωνία είναι άλλου από τον τοξικό μικρόκοσμο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Έκλεισε ένας μεγάλος κύκλος που άνοιξε το 2010, ένας κύκλος θυμού και οργής. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον. Εύχομαι και ελπίζω και οι αντίπαλοί μας να πήραν τα μαθήματά τους», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι δεν τον αφορά η συζήτηση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. «Θα ψηφίσουμε για το ποιος θα είναι κυβέρνηση, όχι ποιος θα είναι αντιπολίτευση. Το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Να εκφράσω την ευχή μου σε αυτή την προεκλογική περίοδο να μιλήσουμε πιο προγραμματικά, να μιλήσουμε για τα πραγματικά προβλήματα των πολιτών. Κάθε πολίτης που ψηφίζει τη ΝΔ υπογράφει ένα συμβόλαιο ευθύνης με εμένα. Επειδή ακούω για την πιθανή αλαζονεία, να πω ότι όσο πιο μεγάλο είναι το εύρος της νίκης τόσο πιο σεμνός επιβάλλω στον εαυτό μου να είμαι», απάντησε.

Στο ερώτημα «Τσίπρας ή Ανδρουλάκης» είπε ότι θα το κρίνουν οι πολίτες. Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση απέτυχε και σίγουρα δεν συμμετείχε στην προσπάθεια για ευρύτερες συναινέσεις. «Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να παίξει αυτό το ρόλο; Δεν το ξέρω. Εξακολουθεί να μου δίνει την εντύπωση ότι θέλει να γυρίσει πίσω στις μεγάλες δόξες του ’80, μόνο που είμαστε στο 2023. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε 12 μονάδες, το ΠΑΣΟΚ κέρδισε 2, δεν το λες και θρίαμβο», συνέχισε.

«Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι ένα ολόκληρο υπόδειγμα πολιτικής που στηρίχθηκε σε fake news και ότι οι αντίπαλοί μας είναι εχθροί μας ηττήθηκε. Και χθες ο κ. Τσίπρας τα φόρτωσε στην κοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε άλλη τοξικότητα. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν να ακούσει τη δική μου κριτική στην αντιπολίτευση. Η κοινωνία σήμερα περιμένει από τους πολιτικούς να λύνουν προβλήματα. Το υπόδειγμα μιας πολιτικής δύναμης που προσπάθησε, έκανε λάθη και τα αναγνώρισε, εγώ ο ίδιος τσαλακώθηκα πολλές φορές, αυτό είναι το υπόδειγμα ηγεσίας το οποίο πρεσβεύω, αυτή η πολιτική της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών πιστεύω ότι επιβραβεύθηκε», υπογράμμισε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως οι εκλογές είναι δύσκολες και η αριθμητική της κάλπης λειτουργεί, ώστε να ανεβαίνει ο πήχης της αυτοδυναμίας. «Αν το ζητούμενο είναι οι πολίτες να επαναβεβαιώσουν την αυτοδυναμία να ξαναψηφίσουν τη ΝΔ. Ο κ. Ανδρουλάκης λέει και σήμερα ότι δεν θέλει εμένα πρωθυπουργό. Η αυτοδυναμία πρέπει να επαναβεβαιωθεί σε συνθήκες που ο πήχης μπορεί να ανέβει. Πρέπει να κάνουν την ίδια επιλογή. Οι πολιτες πιστεύω περισσότερο θετικά ψήφισαν. Πίστεψαν ότι αυτά που έχουμε να πούμε για το μέλλον τους έρχονται πιο κοντά στις δικές τους αναζητήσεις», τόνισε στον Alpha.