Δείτε το Special Report του TPP για τους αρχαιολογικούς χώρους στις Σκουριές

Στο υπόμνημα, ο Πολιτιστικός Σύλλογος ζητεί επίσης από τους αρμόδιους φορείς την απόρριψη της εισήγησης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους, με την οποία προτείνεται η εν μέρει μεταφορά και εν μέρει καταστροφή ακίνητων μνημείων στις Σκουριές. Προτείνει επίσης «ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που αξίζει στη χώρα μας: την ήπια επένδυση στον Πολιτισμό και την Ιστορία της»

Η επιχειρηματολογία του Σωματείου βασίζεται στα εξής σημεία:
 
– Η εισήγηση στηρίζεται σε λανθασμένη ερμηνεία του αρχαιολογικού νόμου και της υπουργικής απόφασης ΥΠΠΟ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Α1/Φ16/55765/2902/29-7-2009. Η υπουργική απόφαση του 2009, την οποία επικαλείται η Υπηρεσία, αναφέρει ξεκάθαρα πως η περισυλλογή και η μεταφορά αφορά μόνο στα τότε εντοπισμένα κατάλοιπα αρχαίων σκουριών και κεραμικής που βρίσκονταν επιφανειακά στην περιοχή, ενώ «σε περίπτωση εντοπισμού αρχαιοτήτων, κινητών ή ακινήτων, στις θέσεις της περιοχής του υποέργου (Σκουριών), θα σταματήσει οποιαδήποτε εργασία και θα ακολουθήσει ανασκαφική έρευνα… Από τα αποτελέσματα της έρευνας θα εξαρτηθεί και η συνέχιση ή μη των εργασιών (της εταιρίας)».

– Η μεταφορά των κινητών ευρημάτων των Σκουριών είναι αδύνατη και αντίθετη στον Αρχαιολογικό Νόμο. Το άρθρο 40 παρ. 1 του νόμου αυτού ορίζει «Οι εργασίες σε ακίνητα μνημεία και ιδίως η συντήρηση, η στερέωση, η αποκατάσταση, η αναστήλωση, η κατάχωση, η τοποθέτηση προστατευτικών στεγών, η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου και οι εργασίες που αποβλέπουν σε απόδοση σε χρήση ή σε φιλοξενία χρήσεων αποσκοπούν στη διατήρηση της υλικής υπόστασης και της αυθεντικότητάς τους, την ανάδειξη και εν γένει στην προστασία τους. 

– Ο συγκεκριμένος χώρος δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αποσπασματικά. Αποτελεί, μαζί με τους τουλάχιστον 34 εντοπισμένους αρχαιολογικούς χώρους, σε ακτίνα 6 χιλιομέτρων (Σκουριές, Καμήλα, Φράγκα, Προσκύνημα, Νέπωσι 1.500 π.Χ, Προφήτης Ηλίας, Κόνιαρη, Ασπρόλακκας, Κάκκαβος, Κακκαβούδι, Τούμπα, Κάστρο, Αγία Μαρίνα, Κοιμητήρια, Καστέλι, Βατσινιά, Γρατσιό, Μαρμαράδικα, Παλιόχωρα, Νταμπίζ, Παλιομέτοχο, Ραχώνα, Αμαξάδες, Παναγούδα, Καρινάδικες καλύβες, Τσουλάδικες καλύβες, 2ος αρχαιολογικός χώρος που αποκαλύφθηκε πρόσφατα, Κάτσουρας, Χειμαδιό, 3ος αρχαιολογικός-Καστελούδι, Κακόλλακας, Μαργαρτάδικο, Σαραντάδικο, Αρσινά αμπέλια, κ.ά.), ενιαίο σύνολο που εκτείνεται περιμετρικά της Μεγάλης Παναγίας και περιλαμβάνει επιπλέον τρία σπήλαια.

Για τους παραπάνω λόγους, το Σωματείο ζητάει:

  • Την απόρριψη της κρινόμενης εισήγησης.
  • Την διατήρηση των αρχαιοτήτων in situ.
  • Την παραπομπή του θέματος στην αρμόδια ΕΦΑ για την συνέχιση και την ολοκλήρωση των ερευνών σε ολόκληρο τον αρχαιολογικό χώρο τουλάχιστον των 8 στρεμμάτων.
  • Την κήρυξη των Σκουριών ως αρχαιολογικού χώρου και την θέσπιση πλαισίου προστασίας του.
  • Τη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας και την ανάδειξη των μνημείων που ήρθαν στο φως από την έως τώρα ανασκαφή. Τ
  • ην απαγόρευση της συνέχισης των εργασιών στο Υποέργο Σκουριών.
  • Την επικοινωνία του κοινού με το μνημείο και την διευκόλυνση  της πρόσβασης όλων στον αρχαιολογικό χώρο.

Ολόκληρο το υπόμνημα