Προσθέτουν λίγες ΜΕΘ μετά τις φωνές των γιατρών και υπό τον φόβο της έξαρσης
Σύμφωνα με τα στοιχεία αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, «στα Νοσοκομεία της Αττικής από το σύνολο των 330 κλινών ΜΕΘ έχουμε διαθέσει 255 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 207 είναι κατειλημμένες και 48 κενές και 75 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 53 είναι κατειλημμένες και 22 κενές.
Στα Νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμες 81 κλίνες ΜΕΘ για νοσήματα πλην Covid-19, εκ των οποίων 60 είναι καλυμμένες και 21 κενές και 43 κλίνες ΜΕΘ-Covid, εκ των οποίων 17 είναι κατειλημμένες και 26 κενές.»
Παράλληλα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε την αύξηση των ΜΕΘ στην Αττική κατά 40, εντός 7 ημέρων: «Πιο αναλυτικά, προστίθενται 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της Αττικής εντός των επόμενων 7 ημερών. Το σχέδιο που ενεργοποιείται περιλαμβάνει τις εξής επιπλέον κλίνες: 12 στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία», 12 στο ΓΝ Ασκληπιείο Βούλας, 6 στο ΠΓΝ «Αττικόν», 4 στα στρατιωτικά Νοσοκομεία της Αττικής και 6 στο ΓΝ Χαλκίδας.»
Σχεδιασμός βασισμένος στις δωρεές, μέχρι το τέλος του έτους
Στη συνέχεια, το υπουργείο Υγείας αναφέρεται στην «επόμενη φάση του σχεδιασμού», ο οποίος βασίζεται σε Μονάδες που δεν είναι ακόμα έτοιμες, αλλά αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το τέλος του έτους.
«Βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία δημιουργίας 236 νέων μόνιμων κλινών ΜΕΘ από τις μεγάλες δωρεές των τελευταίων μηνών. Συγκεκριμένα, 155 υπερσύγχρονες ΜΕΘ και 19 ΜΑΦ από την δωρεά του ΙΣΝ θα αρχίσουν να παραδίδονται στο ΕΣΥ πριν το τέλος του έτους.
Επίσης, ολοκληρώνεται εντός του Οκτωβρίου η εμβληματική δωρεά της Βουλής των Ελλήνων για την κατασκευή 50 κλινών ΜΕΘ στο Νοσοκομείο «H Σωτηρία».
Τέλος, αναμένεται έως τα τέλη Οκτωβρίου και η παράδοση 8 ΜΕΘ και 4 ΜΑΦ στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας από την δωρεά του κ. Ευάγγελου Μαρινάκη, της κας Αγγελικής Φράγκου και της ΙΟΝ Α.Ε.».
Ανακοινώνεις μετά τις φωνές αγωνίας
Νωρίτερα επ είγουσαεπιστολή προς το υπουργείο Υγείας στέλνει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται ανησυχητικά τις τελευταίες μέρες. Μάλιστα, οι νοσοκομειακοί γιατροί σημειώνουν ότι έχουν συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μόνο μία φορά, στις 24 Μαρτίου, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις και τα αιτήματά τους.
«Όλες τις τελευταίες μέρες παρατηρείται μία συνεχιζόμενη αύξηση στον απόλυτο αριθμό ασθενών βαρέως πασχόντων από COVID-19 πνευμονία που νοσηλεύονται διασωληνομένοι σε ΜΕΘ, μία αύξηση 2-8 ανά μέρα. Είναι αυτονόητο πως πρέπει να εξαντληθούν όλες οι προσπάθειες ώστε να αποτραπεί η εξέλιξητης επιδημίας σε Κρίση Εντατικής Θεραπείας, πράγμα που θα είχε καταστροφικά αποτελέσματα όπως είδαμε σε άλλες χώρες την περασμένη άνοιξη. Είναι τραγικό τον 21ο αιώνα και σε συνθήκες ειρήνης το ηλικιακό triage «δεν διασωληνώνουμε τους άνω των 80, των 70, των 60…» ανάλογα με τις διαθεσιμότητες κλινών ΜΕΘ» προειδοποιούν οι νομοκομειακοί γιατροί και προσθέτουν:
«Στις 24/3/2020, στη μία και μοναδική (διαδικτυακή) συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας όλους αυτούς τους μήνες, ως ΟΕΝΓΕ είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις και αιτήματα που αφορούσαν την ανάπτυξη πραγματικών νέων κλινών ΜΕΘ (και όχι στα χαρτιά) με πραγματικό μόνιμο υγειονομικό προσωπικό (και όχι στα χαρτιά) καθώς και την ανάγκη επίταξης άνευ όρων των κλινών ΜΕΘ των ιδιωτικών θεραπευτηρίων.
Μαζί με άλλα αιτήματα που αφορούσαν συνολικά την πρόληψη – ιχνηλάτηση, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την νοσοκομειακή περίθαλψη. Δυστυχώς αυτές οι προτάσεις μας ουδέποτε εισακούστηκαν ή υλοποιήθηκαν. Αντί γι’ αυτό η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας διέκοψε την επικοινωνία με την ΟΕΝΓΕ και αναλώθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα σε επικοινωνιακού τύπου ανακοινώσεις, διαψεύσεις, εξαγγελίες κλπ. Τα αιτήματά μας για νέες συναντήσεις ούτε καν απαντήθηκαν.
Μάλιστα δεν απαντήθηκε ούτε η ανοικτή επιστολή μας προς τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη που ζητούσε συνάντησή μας και μαζί του. Αν και η μόνιμη επωδός της κυβέρνησης είναι πως «οι επιστήμονες εισηγούνται και η κυβέρνηση νομοθετεί» φαίνεται πως η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί δεν είναι επιστήμονες και γι’ αυτό όχι μόνο απορρίπτει τις θέσεις τους αλλά ούτε καν δέχεται να τις ακούσει.
Η ανησυχία μας εντείνεται γιατί ακόμα και τώρα διαπιστώνουμε πως συνεχίζεται από την κυβέρνηση η προσήλωση από την μια στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία του λαού και από την άλλη σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα. Μια πραγματικότητα που «κρούει τον κώδωνα του κινδύνου» σύμφωνα με τα μηνύματα που έρχονται καθημερινά από τους συναδέλφους όλης της χώρας.
Ζητάμε άλλη μια φορά να εισακουστούν οι νοσοκομειακοί γιατροί πριν είναι αργά.
Ζητάμε για άλλη μια φορά συναντήσεις και με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και με τον πρωθυπουργό.»
Παράλληλα η ΠΟΕΔΗΝ έδωσε στη δημοσιότητα έρευνα για τις κλίνες ΜΕΘ που λειτουργού σε όλη τη χώρα και το προσωπικό που υπάρχει, υπογραμμίζοντας ότι εάν δεν ανοίξουν περισσότερες κλίνες και δεν γίνουν οι απαραίτητες προσλήψεις θα υπάρξει τεράστια αναμονή τον χειμώνα.
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, ο πραγματικός αριθμός ΜΕ είναι πολύ μικρότερος ενώ ο ιδιωτικός τομέας δεν συνέβαλλε διόλου στη διαχείριση της πανδημίας. Αντιθέτως το είδε ως μία επιπλέον ευκαιρία να αυξήσει τα κέρδη του (υλικά, ΜΕΘ, τεστ κλπ).
Οι παθογένειες του συστήματος υγείας είναι δεδομένες σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΠΟΕΔΗΝ:
- Οι Δημόσιες Δαπάνες Υγείας εξακολουθούν να βρίσκονται στο τριτοκοσμικό ύψος του 5% του ΑΕΠ όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 7,5% στου ΑΕΠ.
- Τα Νοσοκομεία ως όριο δαπανών στον προϋπολογισμό τους έχουν το 1,5 δις ευρώ παγωμένο στο ίδιο ύψος τα τελευταία χρόνια παρά την πανδημία. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν τα Νοσοκομεία και άλλες Υγειονομικές μονάδες να ανανεώσουν, να συντηρήσουν τον εξοπλισμό και τις υποδομές. Δεν είναι σε θέση να πληρώνουν μισθούς, νυκτερινά και αργίες στους Επικουρικούς υπαλλήλους. Δεν είναι σε θέση να προμηθευτούν το απαραίτητο υγειονομικό υλικό. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων τέλος Απρίλη ήταν 1 δις ευρώ.
- Οι κενές οργανικές θέσεις του προσωπικού των Νοσοκομείων είναι 45.000. Στις 90.000 οργανικές θέσεις υπηρετούν 45.000. Από το 2018 δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και κάθε χρόνο αποχωρούν περί των 1.500 μόνιμων υπαλλήλων από τα Νοσοκομεία.
- Με βάση την απογραφή του Μητρώου Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου τον Ιούνιο 2019 στο Υπουργείο Υγείας και τους Φορείς του υπηρετούσαν 79.177 μόνιμοι και Αορίστου χρόνου υπάλληλοι. Τον Ιούνιο του 2020 ήταν 77.308. Το προσωπικό του Υπουργείου Υγείας σε ένα χρόνο λιγόστεψε κατά 1869 υπαλλήλους.
- Το Επικουρικό προσωπικό που υπηρετούσε στις Υγειονομικές Περιφέρειες (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΔΥΠΕ) ήταν τον Ιούνιο 2019 3.620 και τον Ιούλιο του 2020 8.553 σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος του Υπουργείου Υγείας. Αύξηση 4913 υπάλληλοι οι οποίοι κατανέμονται ως εξής:
ΜΕΘ, ΜΕΘ COVID και ΜΑΦ σε λειτουργία
- ΓΕΝΙΚΕΣ ΜΕΘ ΠΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ: 607 με δυνατότητα ανάπτυξης 28 κλινών επιπλέον με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού
- ΜΕΘ COVID: 169 με δυναμική να λειτουργήσουν 39 επιπλέον
- ΜΑΦ: 117 μπορούν να λειτουργήσουν άλλες 27 με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού