Το μπαλάκι στους ανεμβολίαστους πετάει για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση. Η λήψη νέων αποφάσεων επισπεύθηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανάμεσα σε άλλα, ανακοίνωσε: Υποχρεωτικό εμβολιασμό για όσους είναι άνω των 60 ετών. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού έως τις 16 Ιανουαρίου, ειδάλλως θα τους επιβάλλεται πρόστιμο 100 τον μήνα που θα πηγαίνει σε ειδικό ταμείο για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Ανακοίνωσε επίσης τη δωρεάν διάθεση ενός self test σε όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, εν όψει των Χριστουγέννων, από τις 6 έως τις 12 Δεκεμβρίου, αλλά και από τις 3 έως τις 7 Ιανουαρίου. Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει αύριο ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

«Δεν είναι ποινή. Θα έλεγα ότι είναι ένα αντίτιμο υγείας.  Η απόφασή μου -επαναλαμβάνω- σημαίνει προστασία και όχι τιμωρία» είπε. «Από τους 580.000 ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών μόνο 80.000 έσπευσαν να εμβολιαστούν τον Νοέμβριο» συνέχισε. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να διστάζει να έρθει σε σύγκρουση με την Εκκλησία και η Ιερά Σύνοδος πετάει το μπαλάκι στην πολιτεία, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ελέγξει τους πιστούς που μπαίνουν στους ναούς.

«Η νέα μετάλλαξη μας ανησυχεί και μας καλεί σε επιφυλακή γιατί μας υπενθυμίζει ότι ο κορονοϊός μπορεί να μας αιφνιδιάζει συνέχεια ιδίως όσο βρίσκει έδαφος μεταξύ των ανεμβολίαστων», τόνισε στο υπουργικό ο κ. Μητσοτάκης. «Η μετάλλαξη θα έρθει και στην Ελλάδα» εκτίμησε και υπογράμμισε ότι: «Πρέπει να κερδίσουμε χρόνο». Η απάντηση είναι αύξηση του ποσοστού εμβολιασμού και όχι ένα lockdown, δήλωσε όμως ο πρωθυπουργός, κατηγορώντας εμμέσως πλην σαφώς το ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει με χαιρεκακία καραντίνα.

«Για τη μετάλλαξη “Όμικρον” θα ξέρουμε περισσότερα σε δύο εβδομάδες περίπου. Αργά ή γρήγορα όμως είναι βέβαιο ότι θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα. Γι’ αυτό και πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε την πολιτική μας με ακόμα μεγαλύτερη ταχύτητα» είπε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Εμβολιασμοί, πολλά τεστ, εφαρμογή του πιστοποιητικού εμβολιασμού και μέτρα ατομικής προστασίας. Αυτή είναι η απάντηση και όχι ένα lockdown, το οποίο κάποιοι προεξοφλούν, χωρίς να μπορούν να κρύψουν συχνά τη χαιρεκακία τους. Η χώρα μας σήμερα είναι δεύτερη στην Ευρώπη σε ρυθμό καθημερινών εμβολιασμών που αφορούν την 3η δόση. Και μόνο τις τελευταίες εβδομάδες τα συνολικά ραντεβού 1ης και 3ης δόσης ξεπέρασαν τα 2 εκατομμύρια»