Ρεπορτάζ της Νεκταρίας Ψαράκη

Σε μία πραγματικότητα αβεβαιότητας, αδικίας και εργασιακής επισφάλειας βρίσκονται οι απόφοιτοι 16 Τμημάτων Γεωπονίας σε όλη τη χώρα καθώς η ψήφιση της τροπολογίας που κατοχυρώνει τα επαγγελματικά τους δικαιώματα μετά την πανεπιστημιοποίηση των τμημάτων τους έχει εξελιχθεί σε θρίλερ με συνεχείς αναβολές και διαφωνίες. Σήμερα, μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει «στον πάγο» τις διαδικασίες με τις οποίες οι απόφοιτοι των σχολών θα δικαιούνται την εγγραφή τους στο Γεωτεχνικό Επιμελητήριο και άρα θα έχουν δικαίωμα διορισμού στο δημόσιο. Οι απόφοιτοι βρίσκονται σε καθεστώς ομηρίας, με αποτέλεσμα οι φοιτητικοί σύλλογοι γεωπονικών τμημάτων ανά τη χώρα να προχωρούν σε κατάληψη των σχολών τους και σε συνεχείς κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας διεκδικώντας αυτό που υποσχέθηκε η πολιτεία: Τροπολογία που θα υλοποιεί την αναβάθμιση των σπουδών τους. Πτυχία που θα φέρουν τη σφραγίδα Π.Ε. Ανταμοιβή των πενταετών κόπων τους με κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Υπό κατάληψη βρίσκονται αυτή την ώρα τα Τμήματα Γεωπονίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Πατρών. Ακόμη, προχωρούν σε πορείες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας με σύσσωμη την ακαδημαϊκή κοινότητα να βρίσκεται στο πλευρό τους, ενώ και τα 16 τμήματα ενδιαφέροντος βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία για να συντονίζουν τις αντιδράσεις τους. Σήμερα, Τρίτη, κατατίθεται η επίμαχη τροπολογία, η οποία στο παρελθόν είχε μπλοκαριστεί, καθώς παραχωρούσε το Π.Ε. και στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ιδιωτικό ίδρυμα τριετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα να βάλει μπλόκο το ΓΕΩΤΕΕ.

«Σπούδαζα πέντε χρόνια και εν τέλει δεν έχω ούτε Τ.Ε., ούτε Π.Ε.»

Η φοιτήτρια Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ, Μαρία Παρασύρη, είναι από τις φοιτήτριες που πέρασε στη σχολή όταν ακόμη αυτή ήταν Τεχνολογικό Ίδρυμα. Όταν έγινε η αναβάθμιση σε Πανεπιστήμιο, είχε την επιλογή είτε να κρατήσει το Τ.Ε. που της εξασφάλιζε η τετραετής φοίτηση στο τότε ΤΕΙ Ηρακλείου, είτε να παρακολουθήσει επιπλέον 12 μαθήματα και να πάρει το χαρτί του Πανεπιστημίου. «Μπήκα στη διαδικασία να αρνηθώ το Τ.Ε. για να ισχυροποιήσω το πτυχίο μου. Σπουδάζω εδώ και πέντε χρόνια για να μου πουν εν τέλει ότι δεν θα έχω ούτε Τ.Ε., ούτε Π.Ε. Δεν έχουμε κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Το γεωτεχνικό επιμελητήριο (ΓΕΩΤΕΕ) δέχεται μόνο γεωπόνους Π.Ε. και αν δεν εγγραφούμε σε αυτό δεν μπορούμε να μπούμε σε προκήρυξη του ΑΣΕΠ, δεν μπορούμε να εργαστούμε στον ΕΛΓΑ, στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Δεν έχουμε θέση πουθενά στο δημόσιο», εξηγεί.

Η παραπάνω κατάσταση οδήγησε τους φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας του ΕΛΜΕΠΑ να συμφωνήσουν ομόφωνα σε κατάληψη του κτιρίου. Ομοίως έπραξαν οι αντίστοιχες σχολές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και του Πανεπιστημίου Πατρών. Χθες, Δευτέρα, 20/03 τμήματα Γεωπονίας επτά πανεπιστημίων προχώρησαν σε κινητοποιήσεις. Στο Ηράκλειο Κρήτης, 300 φοιτητές Γεωπονίας βγήκαν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα «Από ΤΕΙ μας είπαν θα γίνουμε ΕΛΜΕΠΑ, μα τα δικαιώματα δε βλέπω πουθενά», ενώ στο πλευρό των φοιτητών στάθηκε σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, με τον πρόεδρο του τμήματος και τον Πρύτανη ΕΛΜΕΠΑ να βρίσκονται στην πορεία διαμαρτυρίας. Ομοίως, έπραξαν και σήμερα, 21/03.

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας από την Πύλη προς την Κεντρική Πλατεία Μεσολογγίου πραγματοποίησαν χθες, Δευτέρα, οι φοιτητές της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών με έδρα το Μεσολόγγι, διεκδικώντας τα επαγγελματικά τους δικαιώματα.

Με την στήριξη των καθηγητών τους, οι φοιτητές αρχικά συγκεντρώθηκαν στην Πύλη και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν με πανό προς την πλατεία φωνάζοντας συνθήματα. Ακολούθησε καθιστική διαμαρτυρία ενώ τέλος κατευθύνθηκαν προς τα δικαστήρια όπου και έληξε η πορεία.

Πηγή φωτογραφίας: duducanews.gr

«Οι φοιτητές – ειδικά οι μικροί σε ηλικία – έχουν μαύρα μεσάνυχτα»

Το ενδιαφέρον είναι ότι η «παράλειψη» της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων είναι μία πραγματικότητα άγνωστη για έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών γεωπονίας. «Οι φοιτητές δεν έχουν καμία επαφή με το τι συμβαίνει. Νομίζουν ότι θα βγουν από το Πανεπιστήμιο και θα πάρουν δικαιώματα, ενώ αυτό δε θα συμβεί. Έχουν μαύρα μεσάνυχτα. Επικοινωνούν συνάδελφοι και συναδέλφισσες από άλλα μέρη της χώρας και μας λένε ότι το ακούν πρώτη φορά. Ειδικά οι μικρότερες ηλικίες. Προσωπικά αν ήξερα ότι η κατάσταση είναι έτσι, δεν θα έμπαινα στη διαδικασία της “πανεπιστημιοποίησης”. Θα έκανα ένα μεταπτυχιακό και τέλος. Τώρα, προσπαθώ τόσα χρόνια να πάρω ένα πτυχίο και τελικά δεν μου αναγνωρίζεται κιόλας», αναφέρει.

Πρύτανης ΕΛΜΕΠΑ: «Σε ομηρία οι φοιτητές και το Πανεπιστήμιο»

Το TPP επικοινώνησε με τον Πρύτανη ΕΛΜΕΠΑ, Νίκο Κατσαράκη ο οποίος εξηγεί ότι το ζήτημα έχει ρίζες από το 2019, τότε που ο νόμος 4610 μετέτρεψε τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια και καταρτίστηκαν τα πενταετή προγράμματα σπουδών. «Ο νόμος πέρασε τον Μάιο του 2019. Τον Ιούλιο, άλλαξε η κυβέρνηση. Από τότε είμαστε στην ίδια θέση. Δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να πείσουμε την ελληνική πολιτεία και το ΓΕΩΤΕΕ να προχωρήσουν σε μία ρύθμιση που θα εντάσσει τους απόφοιτους του ΕΛΜΕΠΑ στο ΓΕΩΤΕΕ όντες γεωοπόνοι Π.Ε. Έχουμε περάσει από διάφορα κύματα. Πριν 1μιση χρόνο κατατέθηκε μία τροπολογία από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Τροφίμων μαζί με το Υπουργείο Παιδείας το οποίο περιλάμβανε την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, ιδιωτική, τριετούς φοίτησης, με αποτέλεσμα η τροπολογία να αποσυρθεί», αναφέρει.

Ο Πρύτανης σημειώνει ωστόσο, ότι ο νόμος 4610/2019 δεν προέβλεπε απλά την μετατροπή των ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια, αλλά είχε ως προαπαιτούμενο οι φοιτητές να παρακολουθήσουν αρκετά επιπλέον μαθήματα (12-15) για να ολοκληρώσουν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Περίπου 27 φοιτητές παρακολούθησαν τα επιπλέον μαθήματα, αποφοίτησαν άριστα, και στη συνέχεια έκαναν αίτηση για ένταξη στο ΓΕΩΤΕΕ βρίσκοντας μπροστά τους τα μη κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα. Μέχρι και σήμερα είναι ξεκρέμαστοι. Δεν έχουν ούτε Τ.Ε., ούτε Π.Ε.

«Μιλάμε για άριστους φοιτητές που έχουν βγει στην αγορά χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα. Του χρόνου, λήγει το 5ο έτος σπουδών, άρα θα έχουμε μαζικά απόφοιτους που θα είναι στον αέρα. Είναι υποχρέωση της πολιτείας, που αρχικά είχε ως στόχο να αναβαθμίσει το πτυχίο, να αποκαταστήσει αυτή την κατάσταση. Η γνώμη μας είναι ότι όλοι οι απόφοιτοι πρέπει να εγγράφονται στο ΓΕΩΤΕΕ. Το ΕΛΜΕΠΑ συγκεκριμένα, έχει επιπλέον δύο κριτήρια. Έχει επιτύχει στην πιστοποίηση προγράμματος σπουδών από την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης με πλήρη συμμόρφωση. Ειδικά για τα νέα τμήματα, τα κριτήρια ήταν πολύ αυστηρά. Εμείς στα 10 από τα 12 κριτήρια πήραμε Α’. Επιτύχαμε αυτές τις κατακτήσεις μετά από επίπονες διαδικασίες. Μην ξεχνάμε, ότι δεδομένου ότι το Πανεπιστήμιο Κρήτης αρνήθηκε τη συνένωση, ήμασταν το μόνο ΤΕΙ που εξελίχθηκε αυτούσια, αυτοδύναμα σε Πανεπιστήμιο. Τα υπόλοιπα ενσωματώθηκαν στα υπάρχοντα Πανεπιστήμια. Σήμερα, το τμήμα Γεωπονίας αποδίδει Intergrated Master. Δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί επιχείρημα για να μην εντάσσονται οι απόφοιτοί μας στο ΓΕΩΤΕΕ. Αυτή η κατάσταση θέτει σε ομηρία τόσο τους φοιτητές, όσο και το Πανεπιστήμιο δεδομένου ότι με την υπάρχουσα κατάσταση μας κρατάει χαμηλά. Έρχονται πανελλήνιες, και η έλλειψη του Π.Ε. θα κοστίσει την επιλογή του Πανεπιστημίου μας από τους μελλοντικούς φοιτητές», αναφέρει ο Πρύτανης εξηγώντας αναλυτικά τους λόγους που η υπερψήφιση της τροπολογίας είναι πιο αναγκαία από ποτέ.

Ο κ. Κατσαράκης μάλιστα αναφέρει ότι στις 24 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη της Πρυτανείας με παρουσία όλων των βουλευτών Ηρακλείου – με εξαίρεση του κ. Αυγενάκη ο οποίος συμμετείχε δια εκπροσώπου – και όλοι συμφώνησαν ότι το Γεωπονικό πρέπει να εντάσσεται στο ΓΕΩΤΕΕ. «Θεωρούμε ότι θα τα καταφέρουμε. Είμαι πεπεισμένος. Το γεγονός ότι οι απόφοιτοί μας δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα, αλλά οι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών έχουν δυνατότητα συμμετοχής σε ΑΣΕΠ είναι εξοργιστικό», καταλήγει.

«Τι αντίκρισμα θα έχουν οι κόποι μου;»

Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με έδρα την Άρτα τελεί επίσης υπό κατάληψη. Το TPP είχε επικοινωνία με τους φοιτητές του τμήματος Γεωπονίας οι οποίοι περιγράφουν την αγωνία τους: «Σπουδάζω και είμαι συνεπής πέντε χρόνια. Οι γονείς μου με έχουν στηρίξει οικονομικά επενδύοντας περισσότερα από 3.500 ευρώ. Αυτοί οι κόποι τι αντίκρισμα θα έχουν; Τι θα φέρω εγώ πίσω; Το απόλυτο τίποτα; Είναι εξοργιστικό ότι με το πτυχίο αυτό μπορώ να δουλέψω ως γεωπόνος στο εξωτερικό, αλλά η ίδια μου η χώρα με το ίδιο πτυχίο δεν με δέχεται. Έκανα ακριβώς με συνέπεια ό,τι που επέβαλε το σύστημα. Διάβασα, έδωσα πανελλήνιες, πέρασα στο Πανεπιστήμιο, ξαναδιάβασα, παίρνω πτυχίο, όλα για το τίποτα; Ακόμη είναι εξοργιστικό ότι μπορούμε να δεχτούμε απόφοιτους σχολών του εξωτερικού – σχολές που δεν μπορείς να αξιολογήσεις – αλλά επικαλείσαι για τα δικά σου τμήματα λόγους αξιολόγησης για να μας αναγνωρίσεις, ενώ η ίδια η πολιτεία αναβάλει συνεχώς την αξιολόγησή μας!», αναφέρει φοιτητής στο TPP. «Την Τρίτη 21/03 κατατίθεται επιτέλους η τροπολογία. Την Τετάρτη ψηφίζεται. Ελπίζουμε να υπερψηφιστεί χωρίς αλλαγές τελευταίας στιγμής, για να μπει επιτέλους ένα τέλος».

Ακολουθεί ανακοίνωση του φοιτητικού συλλόγου του Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η οποία περιγράφει την πολυετή επισφαλή πραγματικότητα των φοιτητών:

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

«Δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα», ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Στις 20/03, οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Άρτας, Γιώργο Στύλιο. Όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση οι φοιτητές, η επικοινωνία δεν απέφερε καρπούς. Σε ερώτηση για το αν θα κατατεθεί η τροπολογία, ο γαλάζιος βουλευτής απάντησε ότι «δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα», με τους φοιτητές να κρίνουν τη στάση του «απαράδεκτη», τονίζοντας ότι θα έπρεπε «να πρωτοστατήσει στην έγκριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας».

Η ανακοίνωση: 

Σήμερα 20/03/23 εμείς, οι φοιτητές του Τμήματος Γεωπονίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πραγματοποιήσαμε παράσταση διαμαρτυρίας κάτω από το γραφείο του αρμόδιου, για το θέμα μας, Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτή Άρτας κ. Γ. Στύλιο, αιτούμενοι να μιλήσουμε προσωπικά μαζί του για το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας. Ο ίδιος έχει δεσμευθεί επανειλημμένα για την ψήφιση τους. Από το 2019 με την πανεπιστημιοποίηση των τμημάτων αναβάλλεται η υπόθεσή μας.

Αρχικά απαιτήσαμε συνάντηση μαζί του, την οποία ο κ. Στύλιος απέφυγε. Μετά από πιέσεις μας ο ίδιος αποφάσισε να έρθει σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί μας, η οποία δεν απέφερε καρπούς, με συγκεκριμένη έκφραση ” δεν μπορώ να εγγυηθώ τίποτα “, ώστε να κατατεθεί η τροπολογία.

Θεωρούμε απαράδεκτη τη στάση του, διότι θα έπρεπε να έχει πρωτοστατήσει στην έγκριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων μας, για το λόγο ότι το κράτος έχει ιδρύσει το τμήμα και έχει νομοθετικά προχωρήσει στην αναβάθμιση του με όλα όσα ισχύουν διεθνώς για τα γεωπονικά τμήματα.

Είναι αδιανόητο ο αρμόδιος Υφυπουργός να δείχνει θεωρητικό ενδιαφέρον και να μην υπερασπίζεται το βασικό δικαίωμα ενός φοιτητή για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, ο οποίος έρχεται στην πόλη του να σπουδάσει.

Όχι άλλες φειδωλές πράξεις και λόγια! Απαιτούμε εδώ και τώρα την κατοχύρωση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων.

Κύριε Στύλιο, μονολεκτικά, είστε μαζί μας η εναντίον μας;