«Τον Ιούνιο θα αποφασιστούν όλα τα στοιχεία για να διευκολυνθεί η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα» τόνισε κατά τη συνέντευξη τύπου μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Σόφια της Βουλγαρίας ο επικεφαλής του Eurogroup, Μάριο Σεντένο.
 
Ο Πορτογάλος επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην ζητήσει προληπτική πιστοληπτική γραμμή στήριξης, αναφέροντας πως ενημερώθηκαν οι υπουργοί Οικονομικών, χωρίς ωστόσο να δώσει λεπτομέρειες για τις αντιδράσεις. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας όπως προτάθηκε από την Κομισιόν, ενώ χαρακτήρισε «κλειδί» την ελληνική ιδιοκτησία για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί μετά την ημερολογιακή ολοκλήρωση του μνημονίου.
 
Ο Μ. Σεντένο ανακοίνωσε επίσης πως οι συζητήσεις για το χρέος θα παρθούν «εάν χρειαστεί» και αφού έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρίτο μνημόνιο. Όπως τόνισε, προϋπόθεση για όλα είναι η ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων, ενώ υπενθύμισε τη δέσμευση του Eurogroup του Ιουνίου του 2017 για μέτρα για το ελληνικό χρέος.
 
Ακόμη, ο πρόεδρος του άτυπου οργάνου της ευρωζώνης αναφέρθηκε με θετικά λόγια στο πρωτογενές πλεόνασμα που διαπιστώθηκε υπερδιπλάσιο των μνημονιακών στόχων για το 2017, κάνοντας λόγο για «καλά νέα» και σημειώνοντας το γεγονός ως «πολύ ενθαρρυντικό».
 

«Χρειάζεται περαιτέρω δουλειά»

 
Στην ανάγκη να γίνουν περισσότερα για το ελληνικό ζήτημα επικεντρώθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, σημειώνοντας πως παρά τις συζητήσεις για το χρέος δεν συζητήθηκε, «καθώς διαπιστώθηκε ότι πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά».
 
Ο Γάλλος συμφώνησε επίσης με τον Μ. Σεντένο στην κρισιμότητα του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, σημειώνοντας πως θα πρέπει να ληφθούν τότε οι αποφάσεις για το τέλος του τρίτου μνημονίου τον ερχόμενο Αύγουστο.
 
Στην κρισιμότητα της ολοκλήρωσης της τέταρτης αξιολόγησης εγκαίρως στάθηκε και το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μπενουά Κερέ, ο οποίος και σχολίασε την ελληνική απόφαση να μην ζητηθεί προληπτική γραμμή στήριξης, σημειώνοντας πως μετά την 21η Αυγούστου, η Ελλάδα θα μιλά με τις αγορές και όχι με τους θεσμούς.
 
Ο κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε ακόμη πως «υπάρχει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει», ενώ για το χρέος έκανε λόγο για ισχυρά και εμπροσθοβαρή μέτρα που θα υλοποιούνται με αυτόματο τρόπο, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης των αγορών.
 

Ικανοποίηση του ESM

 
Στη ιδιοκτησία του ελληνικού προγράμματος στάθηκε και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός.
 
«Είναι προς το συμφέρον όλων η Ελλάδα να επανέλθει σε μονοπάτι βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε, ότι προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα αποπληρωθούν τα δάνεια.
 
Επίσης ανέφερε ότι θα έχουμε την εκταμίευση μεγάλης δόσης στο τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, η οποία θα βοηθήσει την Ελλάδα να χτίσει το «μαξιλάρι ρευστότητας».