Ο πρωθυπουργός επικέντρωσε την εισήγησή του στη συνεδρίαση στο μέτωπο της οικονομίας επαναλαμβάνοντας τις εξαγγελίες της ΔΕΘ αλλά κρύβοντας επιμελώς ότι από το πακέτο των ανεπαρκών παροχών μένει εκτός η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών. 

Yποστήριξε πως είμαστε «πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στη μάχη κατά της ακρίβειας» «εξαντλώντας τα περιθώρια χωρίς να τα ξεπερνάμε». Έκανε λόγο για γρήγορη ανάπτυξη της οικονομίας σε σχέση με το δυσμενές περιβάλλον. «Η ανεργία υποχωρεί, το μέσο εισόδημα, παρά τις δυσκολίες και τους μισθούς που είναι ακόμα χαμηλοί, στηρίζεται ως το δυνατόν καλύτερα μπορούμε», σύμφωνα πάντα με τον κ. Μητσοτάκη.

Αναφέρθηκε στην πρόταση περί πλαφόν στο φυσικό αέριο, που εισάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και σημείωσε ότι θα πρέπει να συνοδευτεί με ανασχεδιασμό του μοντέλου τιμολόγησης στην ηλεκτρική ενέργεια με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου και με δράσεις όπως κοινές πολιτικές προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας. Επίσης, έψεξε την Ε.Ε. για τις καθυστερημένες κινήσεις κι επανέλαβε πως η αποτελεσματικότερη λύση δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν είναι ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί ακόμα μία φορά στην «παγκόσμια αβεβαιότητα», στην ευθύνη της Ρωσίας και στην ανικανότητας ενός εθνικού προϋπολογισμού να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Και, επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις, εμφανίστηκε βέβαιος για την εμπιστοσύνη του ελληνικούς λαού ισχυριζόμενος πως η κοινωνία «εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης».

«Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα. Αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των εισαγόμενων κρίσεων και πιστεύω ότι εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει τη συνοχή και την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να ναρκοθετεί την επόμενη μέρα. Αυτό πιστεύω ότι αναγνωρίζεται και από διεθνείς παρατηρητές. Να αναφερθώ στο πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που μιλάει για οικονομικό θαύμα ως προς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας» είπε ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Με το βλέμμα, λοιπόν, στους ψηφοφόρους προέβλεψε σημαντικές εξαγγελίες στον τομέα των επενδύσεων και ξεχώρισε από τη σημερινή ατζέντα την ενημέρωση για την ενέργεια και τον προγραμματισμό των προσλήψεων για το 2023.