Η Inner Ear αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα που εμφανίστηκαν στον χώρο της δισκογραφίας τα τελευταία χρόνια. Μια μικρή εταιρεία με έδρα την Πάτρα, που δίνει προσοχή στο περιεχόμενο και την αρμονική σχέση της με τους καλλιτέχνες, έχει συγκεντρώσει μερικά από τα καλύτερα ονόματα της ελληνικής μουσικής σκηνής. Με αφορμή την επέτειο των πέντε χρόνων ζωής, η εταιρεία διοργανώνει έκθεση με τα artwork εξωφύλλων όλων των άλμπουμ που έχουν κυκλοφορήσει, η οποία πλαισιώνεται από συναυλίες των καλλιτεχνών της (Illegal Operation, Ανεστόπουλος/Αγγελάκης/Ιωάννου, Marietta Fafouti, Tango With Lions, Nalyssa Green, Φοίβος Δεληβοριάς, The Boy, His Majesty the King Of Spain, Baby Guru), στον πολυχώρο 6 d.o.g.s. από 9 έως 22 Ιανουαρίου. Oι Imam Baildi (κάθε Πέμπτη) και η Μαριέττα Φαφούτη (17, 24 και 31/01) εμφανίζονται στον Σταυρό του Νότου, ενώ ο Λεωνίδας Μπαλάφας κάθε Παρασκευή στο Kookoo. Για την κλασική μουσική, το σύνολο Ένωδον δίνει συναυλία μπαρόκ μουσικής (με έργα Castello, Corelli, Bach, Strantella, Smeltzer) στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», στις 9 Ιανουαρίου.
Στα κινηματογραφικά, ξεχωρίζει το αφιέρωμα του Ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη στον σκηνοθέτη Αλεξάντρ Σοκούροφ (κάθε Τετάρτη 4-25/01, είσοδος ελεύθερη με δελτίο προτεραιότητας). Η ενότητα-Σοκούροφ ξεκινά με το «Μητέρα και Γιος» (1996), ένα φιλμ για «την πιο βαθειά ανθρώπινη σχέση, τη νοσταλγία, την απώλεια και τη μοναξιά» και συνεχίζει με τα «Πατέρας και Γιος» (2003), «Ο Ήλιος» (2005), μια ιστορία για τον αυτοκράτορα Χιροχίτο και «Αλεξάνδρα» (2007), για τα ρωσικά στρατόπεδα στην Τσετσενία. Από 12 Ιανουαρίου, η Ταινιοθήκη της Ελλάδας προβάλλει τα Κορίτσια της Βροχής, την τελευταία ταινία τριλογίας για «τη συμμετοχή της Γυναίκας στους πολιτικούς αγώνες κατά το δεύτερο μισό του αιώνα που μας πέρασε» (σκηνοθεσία: Αλίντα Δημητρίου). Η ταινία παρουσιάζει μαρτυρίες 50 γυναικών «απ’ όλα τα κοινωνικά στρώματα, μόλις είκοσι χρονών» την περίοδο της χούντας. Την ταινία Methadonia, «μια σχεδόν άγνωστη ‘χώρα’, κάπου ανάμεσα στον εθισμό και την επανένταξη, που μπορεί να μην σε αφήσει να φύγεις ποτέ» παρουσιάζει το Exile Room, ένας άτυπος κινηματογραφικός χώρος στην οδό Αθηνάς, την Πέμπτη 12/01. Μετά την προβολή της ταινίας, θα ακολουθήσει συζήτηση με την επιστημονική υπεύθυνη της μονάδας απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, Κατερίνα Μάτσα.
«Πώς διδάσκεται η Ιστορία στο σχολικό πλαίσιο; Υπάρχει μηχανισμός ‘λογοκρισίας’ στα σχολικά ιστορικά εγχειρίδια;». Μία συζήτηση για τα «κομμένα σχολικά εγχειρίδια, την προσέγγιση των ιστορικών πηγών και την ερμηνεία τους», στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (μικρή σκηνή) στις 11/01. «Έναν κύκλο φιλοσοφικών συναντήσεων που στόχο έχουν να φέρουν σε επαφή νέους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για σύγχρονα φιλοσοφικά ζητήματα, με σκοπό την ανάπτυξη ενός γόνιμου και ουσιαστικού διαλόγου» διοργανώνουν δύο φορές το μήνα οι εκδόσεις Ευρασία στον πολυχώρο Floral. Η πρώτη συνάντηση (10/1) είναι αφιερωμένη σε έναν «από τους γνωστότερους μαρξιστές φιλοσόφους του 20ου αιώνα», τον Λουί Αλτουσέρ – η δεύτερη (31/1) στον σπουδαίο ψυχαναλυτή, «τον επονομαζόμενο και Γάλλο Φρόιντ», Ζακ Λακάν. Τέλος, η βραβευμένη καλλιτέχνις Γεωργία Σαγρή (βραβείο ΔΕΣΤΕ 2001) καλεί καλλιτέχνες, ηθοποιούς, σκηνοθέτες, χορευτές και μουσικούς σε ένα workshop «για να σκεφτούμε τι είναι performance art, μέσα από κείμενα, ασκήσεις και συζήτηση» (γκαλερί Andreas Melas & Helena Papadopoulos, 22-24/01, με κόστος συμμετοχής).