Έντονες αναταράξεις στην ελληνική πολιτική σκηνή προκάλεσε η δήλωση που φέρεται να έκανε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, σχετικά με τη δυνατότητα διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας σε ελληνικά σχολεία. Συγκεκριμένα, φέρεται να πρότεινε σε Ελλάδα και Βουλγαρία, τη διδασκαλία της «μακεδονικής» γλώσσας, προκειμένου να μη χαθεί η ταυτότητα όσων υπηκόων της ΠΓΔΜ βρίσκονται σε αυτές τις δύο χώρες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση της γειτονικής χώρας και περιμένουν από την κυβέρνηση Ζάεφ να δείξει πλήρη σεβασμό στο πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών. Προειδοποίησε ότι σε διαφορετική περίπτωση, η Ελλάδα θα τοποθετηθεί αναλόγως.

«Παρακολουθούμε την εξέλιξη της συνταγματικής αναθεώρησης στην ΠΓΔΜ και αναμένουμε τον πλήρη σεβασμό του γράμματος και του πνεύματος της συμφωνίας των Πρεσπών. Είναι μια από τις περιπτώσεις που αναδείξαμε τον ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας, ως παράγοντα επίλυσης διαφορών που χρονίζουν στην περιοχή μας.

Απαιτούμε πλήρη σεβασμό του πνεύματος και του γράμματος της συμφωνίας των Πρεσπών, και όταν θα έχουμε πλήρη την καταγραφή της σχετικής δήλωσης, αν αποκλίνει από οποιοδήποτε πλαίσιο, θα τοποθετηθούμε αναλόγως. Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να υπάρχει αμφιβολίας ως προς το πραγματικό περιεχόμενο που θα έχει η ανταπόκριση της συνταγματικής αναθεώρησης στις υποχρεώσεις που έχει η άλλη πλευρά».

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι υπάρχει μια πλήρης καταγραφή της γλώσσας της γειτονικής χώρας, ως σλαβικής γλώσσας και επιπλέον επικαλούμενος την τελευταία παράγραφος του άρθρου 7, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίζει να την αποκαλεί σλαβομακεδονική, όπως και είναι. O ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ για το Μακεδονικό, Μάθιου Νίμιτς, προχώρησε σε τηλεφωνική παρέμβαση προς τη γειτονική χώρα. Σε δηλώσεις του ο υπουργός Άμυνας και πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, επανέλαβε πως δεν μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την ΠΓΔΜ. «Όσοι εκφράζουν προς την πατρίδα μας αλυτρωτικές επιδιώξεις, θα πρέπει να ξέρουν πως δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμφωνίας».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, απάντησε με τη σειρά του ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι, ενόψει της οριστικοποίησης της Συμφωνίας των Πρεσπών και πριν από την κύρωσή της, να αποδεχθούμε αυθαίρετες ερμηνείες της, διότι τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμα».

Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει δείξει εμπράκτως ότι επιθυμεί την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, αλλά δεν πρόκειται να δεχθεί αλυτρωτικές ερμηνείες εντός αυτής. «Αν και όταν έλθει η ώρα της κύρωσης αυτής, δεν πρόκειται κατ’ ουδένα τρόπο να δεχθούμε αυθαίρετες -και πολύ περισσότερο αλυτρωτικές- ερμηνείες της Συνθήκης των Πρεσπών, από την πλευρά της ΠΓΔΜ».

Οι αντιδράσεις ΝΔ – ΚΙΝΑΛ

Μετά την τοποθέτηση Ζάεφ, η ΝΔ υποστηρίζει ότι δικαιώθηκε για τα όσα έλεγε πριν την συμφωνία των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι η δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας αποτελεί πρόκληση για όλους τους Έλληνες.

«Η Νέα Δημοκρατία είχε εγκαίρως προειδοποιήσει ότι η επιζήμια συμφωνία των Πρεσπών ενθαρρύνει αντί να εξαλείφει τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων και δυστυχώς δικαιώνεται με τον χειρότερο τρόπο. Οι δηλώσεις Ζάεφ για τη δυνατότητα διδασκαλίας της δήθεν μακεδονικής γλώσσας στην χώρα μας προκαλούν όλους τους Έλληνες.  Και γι’ αυτό εξίσου προκλητική είναι και η αφωνία του πρωθυπουργού και υπουργού των εξωτερικών κ. Τσίπρα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα αναβιώσει τις ανιστόρητες αλυτρωτικές διεκδικήσεις της γειτονικής χώρας. «Επιβεβαιώνεται αυτό που η Νέα Δημοκρατία είχε πει από την πρώτη στιγμή: Ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων». 

Με ειρωνικό ύφος αντέδρασε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά, που επιτέθηκε στον πρωθυπουργό για την «ιστορική» συμφωνία των Πρεσπών. «Άρχισαν τα όργανα… Κατά τον κ. Ζάεφ σε λίγο θα διδάσκουμε την δήθεν Μακεδονική γλώσσα στα Ελληνικά σχολεία. Μεγάλη επιτυχία κ.Τσίπρα . “Ιστορική” η συμφωνία σας».

«Δεν προσδιορίζεται το δικαίωμα χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες»

Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στην Ελλάδα από τη δήλωση Ζάεφ, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μίλε Μποσνιακόφσκι, ρωτήθηκε από την «Καθημερινή» σχετικά και τόνισε ότι η συμφωνία των Πρεσπών δεν περιέχει άρθρα που προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες.

«Η συμφωνία των Πρεσπών παρέχει μια ευκαιρία για φιλία και στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές και επιπλέον, δίνει στη χώρα μας συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και ενσωμάτωση στην ΕΕ. Με τη συμμετοχή της χώρας μας στην ΕΕ, η “μακεδονική” γλώσσα, η οποία έχει κατοχυρωθεί στη συμφωνία ότι ανήκει στις νότιες σλαβικές γλώσσες, θα γίνει επίσημη γλώσσα της ΕΕ, μέσο επικοινωνίας και αμοιβαίας κατανόησης. Δεν υπάρχουν άρθρα στη συμφωνία των Πρεσπών που προσδιορίζουν το δικαίωμα της χρήσης των γλωσσών και στις δύο χώρες».