Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο πρότεινε την Τετάρτη μονομερή κατάπαυση του πυρός από πλευράς των κυβερνητικών δυνάμεων, ώστε να επιτραπεί στους φιλορώσους αποσχιστές ενόπλους οι οποίοι δρουν στις ανατολικές επαρχίες της χώρας να καταθέσουν τα όπλα.

Ο κ. Ποροσένκο τόνισε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο θα εφαρμοστεί «σύντομα», σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax-Ukraine.

Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν.

 
«Η περίοδος της παύσης του πυρός θα είναι περιορισμένη. Στο διάστημα αυτό, περιμένουμε από τις παράνομες ομάδες να παραδώσουν τα όπλα άμεσα. Τότε θα αποκατασταθεί η τάξη, ενώ θα διεξάγονται και κοινές περιπολίες με στόχο τα κακοποιά στοιχεία που δραστηριοποιούνται στα ανατολικά και συμβάλουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ποροσένκο.
 
Ο Ουκρανός πρέσβης στη Γερμανία είναι ο νέος εκλεκτός του Πέτρο Ποροσένκο για τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.
 
Πρόκειται για τον 47χρονο Πάβλο Κλίμκιν που θεωρείται έμπειρος διπλωμάτης, ενώ φέρεται να είχε σημαντική συνεισφορά στις συνομιλίες για τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έρευνα για το θάνατο δύο Ρώσων δημοσιογράφων στην ανατολική Ουκρανία

Το Κίεβο διαβεβαιώνει πως θα διερευνήσει το θάνατο δύο Ρώσων εκπροσώπων του Τύπου από πυρά του ουκρανικού στρατού στο Λουγκάνσκ.
 
Ο ανταποκριτής Ιγκόρ Κορνέλιουκ, ο οποίος κάλυπτε την κρίση στην ανατολική Ουκρανία, εξέπνευσε στο νοσοκομείο. Η σορός του ηχολήπτη Αντόν Βολόσιν βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης.
 
Η Μόσχα καταδίκασε το περιστατικό.
 
«Δεν ήταν τυχαίοι πυροβολισμοί. Ήταν στοχευμένη ενέργεια από τον εθνικό στρατό της Ουκρανίας. Τόσο ο ανταποκριτής όσο και ο ηχολήπτης είχαν πάνω τους διακριτικά Τύπου», υποστηρίζει ο εικονολήπτης του συνεργείου Βίκτορ Ντενίσοφ, που επέζησε της επίθεσης.
 
Ωστόσο, ο πρέσβης της Ουκρανίας στον ΟΗΕ δήλωσε πως οι δύο Ρώσοι δεν είχαν διαπιστευτεί όπως προβλέπεται.
 
Η ρωσική Δούμα τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των νεκρών.
 

ΟΗΕ κατά ρωσόφωνων

Οι ένοπλοι αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν επιτύχει τίποτα, παρά μόνο τη δημιουργία ενός κλίματος ανασφάλειας που καταστρέφει τη δική τους περιοχή, δήλωσε η επικεφαλής της ύπατης αρμοστείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι.

«Το μόνο που πέτυχαν είναι ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου που έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες για πολλές χιλιάδες ανθρώπους», σημείωσε.

«Ήρθε η ώρα να αφήσουν κάτω τα όπλα και να συζητήσουν. Η ειρήνη και η συμφιλίωση, όπως και οι μακροπρόθεσμες λύσεις είναι σίγουρα εφικτές», συμπλήρωσε.

Οι ένοπλες ομάδες στις περιοχές του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ πρέπει «να σταματήσουν να θέτουν στους εαυτούς τους και στους πολίτες που ζουν στις περιοχές τους αυτό το αδιέξοδο, το οποίο οδηγεί απλώς στη μιζέρια, την καταστροφή, την προσφυγιά και την οικονομική εξαθλίωση», δήλωσε επίσης η κ. Πιλάι.

Ένας από τους αξιωματούχους του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα περιέγραψε επίσης ένα «βασίλειο του τρόμου», σε ορισμένες περιοχές όπου οι ένοπλες ομάδες απαγάγουν ανθρώπους και επιτίθενται ανεξέλεγκτα.

Ο Τζιάνι Μαγκαζένι, αξιωματούχος του ΟΗΕ που επιβλέπει το έργο της 34μελούς αποστολής του διεθνούς οργανισμού στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η ζωή κυλά κανονικά για εκατομμύρια ανθρώπους στα ανατολικά της χώρας, αλλά υπάρχουν θύλακες όπου οι ένοπλες ομάδες έχουν τον πλήρη έλεγχο και δεν σέβονται κανένα νόμο.

«Μιλάμε για μια εποχή φόβου, αν όχι για το βασίλειο του τρόμου, σε εκείνες τις περιοχές όπου οι ένοπλες ομάδες απαγάγουν, εκφοβίζουν, κακομεταχειρίζονται, αν δεν βασανίζουν και κάνουν σεξουαλικές επιθέσεις», είπε ο κ. Μαγκαζένι.

Οι πολίτες απειλούνται σε βαθμό που φοβούνται για τη ζωή τους και δεν τολμούν να ψηφίσουν ή να εγκαταλείψουν την περιοχή τους, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Επίσης, όπως αναφέρει ο αξιωματούχος του ΟΗΕ, η έλλειψη της έννομης τάξης υπονομεύει βασικούς θεσμούς και παροχές, όπως η εκπαίδευση και το νερό. «Επίσης μπορεί σύντομα να δημιουργηθεί θέμα και με την έλλειψη τροφίμων», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η τρίτη μηνιαία έκθεση του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ουκρανία καταγράφει λεπτομερώς την κατάρρευση της έννομης τάξης σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας, καθώς και την κατάσταση στη χερσόνησο της Κριμαίας, η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσική Ομοσπονδία.