Η συζήτηση θα ανοίξει στις 10.00, ώρα Ελλάδος, με την εισήγηση της πρότασης μομφής από την κοινοβουλευτική εκπρόσωπο των Podemos, Ιρένε Μοντέρο. Στην ομιλία της η Ι. Μοντέρο αναμένεται να αναπτύξει τους λόγους και τα επιχειρήματα για την ψήφισή της πρότασης, αναφερόμενη στις αστοχίες του κυβερνητικού έργου κι όπως είναι αναμενόμενο στις υποθέσεις διαφθοράς που έχουν οδηγήσει σε πολλές παραιτήσεις εντός του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) του Μ. Ραχόι.

Κατόπιν αναμένεται να απαντήσει η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, κατόπιν θα τοποθετηθούν οι διάφοροι εκπρόσωποι των κομμάτων, προτού πάρει τον λόγο ο ίδιος ο Ιγκλέσιας. Ο αρχηγός των Podemos αναμένεται να εκφωνήσει έναν μακρύ και βαρυσήμαντο λόγο, εν είδει προγραμματικών κυβερνητικών δηλώσεων.

Αναμένεται να αναφέρει ως παράδειγμα τις επιτυχίες της κυβερνητικής συμμαχίας των αριστερών δυνάμεων στην Πορτογαλία, αλλά και των επιδόσεων των «Δήμων της Αλλαγής», που εξέλεξαν προοδευτικούς δημάρχους στην Ισπανία, ως δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης εναλλακτικής έναντι της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ραχόι—ο οποίος κατορθώνει να κυβερνά με την ανοχή των Σοσιαλιστών. Άλλο ένα θέμα που θα θίξει ο Ιγκλέσιας, αναφορικά με το δημοψήφισμα της Καταλωνίας, είναι η στήριξή του σε ένα ‘πολυεθνικό’ χαρακτήρα της χώρας.

Από την πλευρά του, ο Μ. Ραχόι δεν είναι βέβαιο ότι θα τοποθετηθεί: όπως διαμηνύει η «Οδός Χένοβα» ο πρωθυπουργός θα κρίνει από την ροή της συζήτησης εάν θα πρέπει να παρέμβει ή όχι. Σε κάθε περίπτωση, στο ΡΡ αναμένουν ότι η πρόταση μομφής θα πέσει στο κενό, διότι δεν θα κατορθώσει να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό βουλευτών που θα την στηρίξουν, δεδομένης και της πρόσφατης θέσης του Σάντσεθ ότι εάν θα αναλάβει πρωτοβουλία για να πέσει η κυβέρνηση Ραχόι, αυτό πρόκειται να γίνει μετά το συνέδριο του κόμματος (16-18 Ιουνίου) κι αφού ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο στο PSOE. 


Άγνωστη η θέση του Σάντσεθ
 

Ακριβώς αυτή η στάση που θα κρατήσει ο Σάντσεθ στη συγκεκριμένη συζήτηση για την πρόταση μομφής αποτελεί και το σημαντικότερο διακύβευμα. Πηγές του κόμματος, τόνισαν πως το PSOE προσανατολίζεται στη λύση της αποχής. Μία θέση που κατ’ αυτούς υπογραμμίζει την αντίθεσή τους στην κυβέρνηση Ραχόι, αλλά παράλληλα τονίζει πως «η εναλλακτική των Podemos δεν αποτελεί εναλλακτική».