Πρωταθλήτρια διαφθοράς η ΕΛΑΣ, ενώ η αστυνομική αυθαιρεσία επιστρέφει στα επίπεδα του 2012-2013
Στοιχεία την εμπλοκή αστυνομικών σε σοβαρές υποθέσεις διαφθοράς που περιλαμβάνει η ετήσια απολογιστική έκθεση της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας (ΥΕΥΣΑ) για το 2019 δημοσίευσαν η Καθημερινή και «το Βήμα», καθώς ακόμα δεν έχει δοθεί από την ΕΛ.ΑΣ. στη δημοσιότητα η πλήρης έκθεση. Ωστόσο, τα όσα δημοσιεύονται είναι αποκαλυπτικά για την ροπή στη διαφθορά αστυνομικών, αλλά και άλλων ένστολων, καθώς και δημοσίων υπαλλήλων.
Κατά τα στοιχεία αυτά, το 2019 κατατέθηκαν περί τις 1.113 καταγγελίες, με τις μισές σχεδόν από αυτές να αφορούν αστυνομικούς. Συγκεκριμένα, το 43,9% των καταγγελιών αφορούν αδικήματα ενστόλων, όπως αυτά της παθητικής δωροδοκίας, της πρόκλησης σωματικών βλαβών, της απειλής και της συκοφαντικής δυσφήμησης. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, για το 2019, οι εισαγγελικές αρχές προχώρησαν στην άσκηση διώξεων σε βάρος 176 κατηγορούμενων, κατόπιν έρευνας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, με 47 από αυτούς να είναι αστυνομικοί, 35 είναι δημόσιοι υπάλληλοι, 5 είναι στελέχη του λιμενικού, 3 της πυροσβεστικής και οι υπόλοιποι είναι ιδιώτες.
Μεταξύ των υποθέσεων διαφθοράς που έχουν συνταχθεί δικογραφίες, αυτή που ήρθε στο φως για τη δράση του «καρτέλ των ρυμουλκών» με δράση στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή αξιωματικών του λιμενικού, μεταξύ εφοπλιστών και πλοηγών, με κατηγορίες για εκβίαση, απάτη, δωροδοκία και άλλα. Ακόμα μία υπόθεση, αυτή επτά υπαλλήλων της Διεύθυνσης Μεταφορών Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών με την κατηγορία της έκδοσης πλαστών διπλωμάτων οδήγησης έναντι αδράς αμοιβής. Ακόμη περιλαμβάνονται υποθέσεις χορήγησης ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών σε αλλοδαπούς στο βόρειο Αιγαίο, καθώς και δράση ομάδων επίορκων αστυνομικών σε δίκτυα διακίνησης ναρκωτικών, μεταναστών ή ανθρωπίνων οργάνων, καθώς και παράνομες έρευνες για χρυσό.
Ένα ακόμα εξαιρετικά σημαντικό και προβληματικό στοιχείο που προκύπτει από την Έκθεση, είναι αυτό που μετρά 24 σοβαρά συμβάντα αυθαιρεσίας αστυνομικών, με τα 15 εξ αυτών να αφορούν βασανιστήρια, κυρίως σε βάρος αλλοδαπών. Αξίζει να σημειωθεί πως το δημοσίευμα της Καθημερινής κάνει ειδική αναφορά στην ψευδεπίγραφη σύσταση επιτροπής υπό τον συνταγματολόγο Νίκο Αλεβιζάτο για την αστυνομική αυθαιρεσία, η οποία ούτε ουσιαστικά στοιχεία προσέφερε, ούτε αποφάσεις, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μάλιστα να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα ακόμα και το πόρισμα που κατατέθηκε από τον περασμένο Μάιο.
Σημειώνεται πως κατά τα ίδια στοιχεία, ο αριθμός υποθέσεων βασανιστηρίων την τελευταία δεκαετία ξεπερνάει τις 70, ενώ την ίδια περίοδο, τα περιστατικά αυθαιρεσίας και «ακραίας αστυνομικής συμπεριφοράς προσεγγίζουν τα 250, με τις 165 περιπτώσεις να βρίσκουν στη θέση των θυμάτων αλλοδαπούς πολίτες. Σημειώνεται δε πως το 2019, οι υποθέσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας επιστρέφουν στα επίπεδα του 2012-2013, όπως αποτυπώνεται στον πίνακα που δημοσιεύει η ίδια εφημερίδα.
Όπως αναφέρεται, η πλειοψηφία των παραβατών αστυνομικών είναι μεταξύ 30 και 40 ετών, και έχουν συμπληρώσει από 6 έως 15 χρόνια στην αστυνομία. Η πλειοψηφία, περίπου οκτώ στους δέκα είναι χαμηλόβαθμοι, ενώ το 5% των διωκόμενων είναι ανώτεροι και ανώτατοι αξιωματικοί.
Κατά τα στοιχεία που δημοσιεύει το Βήμα, σημαντική διαφθορά συναντάται και στους κόλπους των συνδικαλιστών της αστυνομίας, καθώς χαρακτηριστικά αναφέρει πως στο μικροσκόπιο έχει μπει το γεγονός πως ενώ οι οικονομικοί απολογισμοί της ΠΟΑΣΥ, του αστυνομικού συνδικαλιστικού οργάνου, αποτυπώνουν για το έτος 2013-2014 ποσά 145.450 ευρώ που διατέθηκαν, το 2016-2017 το ποσό αυτό έφτασε τα 250.000 ευρώ. Όπως αναφέρεται, ύστερα από παραγγελία της Εισαγγελίας Αθηνών, η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ ερευνά επιδόματα που ελάμβαναν συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ «επικαλούμενοι υπερωρίες και εργασία αδιαλείπτως όλα τα Σαββατοκύριακα, καθώς και για υπέρογκα ενδεχομένως οδοιπορικά».
Συνολικά, για το 2019 καταγράφηκαν 195 ποινικές διώξεις κατά αστυνομικού προσωπικού, 19 κατά υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης, 16 εναντίον υπαλλήλων του υπουργείου Υγείας, 3 κατά υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης, άλλες τόσες κατά υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών, και 112 κατά ιδιωτών. Τέλος, οι «αδιάφθοροι» της ΕΛΑΣ προχώρησαν σε 94 συλλήψεις, εκ των οποίων 25 αστυνομικοί, 7 λιμενικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Ναυτιλίας, 26 δημόσιοι υπάλληλοι και 36 ιδιώτες.
Διαβάστε περισσότερα:
Πρώτες στη διαφθορά η αστυνομία και η δικαιοσύνη στην Ελλάδα