Συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάζει τη χειρότερη επίδοση στις προσλήψεις ανέργων μεταξύ των χωρών – μελών της ΕΕ, καθώς μόλις 77.000 από το σύνολο των 1,2 εκατομμυρίων ανέργων, προσελήφθησαν.
Επίσης, σε αντίθεση με τις χώρες του Βορρά- και ειδικά τη Γερμανία που εμφανίζονται πιο «διατεθειμένες» να προσλάβουν εργατικό δυναμικό, η Ελλάδα- πρώτη εδώ και πάνω από έναν χρόνο στην ανεργία- επιδεικνύει τη μεγαλύτερη αποστροφή στο να προσλάβει προσωπικό.
Το μεγαλύτερο ποσοστό κενών θέσεων εργασίας (με πάνω από 2,5%) μεταξύ των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντοπίζεται στη Γερμανία και ακλουθούν η Φινλανδία, η Αυστρία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Σουηδία. Από την άλλη η Ελλάδα κατέχει την 8η τελευταία θέση.
Όσον αφορά τις προσλήψεις, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Αυστρία, η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Γερμανία. Η χώρα μας είναι η μοναδική της ΕΕ στην οποία οι προσλήψεις υψηλά ειδικευμένου προσωπικού ήταν περισσότερες από τις προσλήψεις λιγότερο ειδικευμένου προσωπικού.
Αναφορικά με τα επαγγέλματα με την καλύτερη απορρόφηση στην ευρωπαϊκή αγορά εργασίας είναι:
– Σε σχετικούς όρους: Οι προγραμματιστές, εργαζόμενοι στον κλάδο προσωπικής φροντίδας, οι πωλητές, οι νοσηλευτές και οι διοικητικοί υπάλληλοι.
– Σε απόλυτους όρους: οι πωλητές καταστημάτων (3 εκατομμύρια προσλήψεις), οι υπάλληλοι ξενοδοχείων (2,3 εκατ. προσλήψεις), οι σερβιτόροι (1,8 εκατ. προσλήψεις), οι εργαζόμενοι στον κλάδο της προσωπικής φροντίδας (1,4 εκατ.) και οι εργαζόμενοι στον οικοδομικό – κατασκευαστικό κλάδο (1,1 εκατ.).
Τέλος, να σημειωθεί πως σύμφωνα με την έρευνα οι νέοι στην Ευρώπη προσλαμβάνονται κυρίως ως σερβιτόροι, υπάλληλοι γραφείου, νοσηλευτές, μάγειροι και εργάτες στη γεωργία (αγροτο – κτηνοτροφική παραγωγή, ξυλεία, αλιεία).