Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ξεκαθάρισε πως θα τρέξουν τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς τις θεωρούν καταλύτη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

«Προγραμματική δέσμευσή μας είναι η επιτάχυνση του συμφωνηθέντος προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα θα ενταχθεί σε μια εθνική αναπτυξιακή στρατηγική. «Θεωρούμε ότι οι αποκρατικοποιήσεις μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας όταν εντάσσονται σε ένα εθνικό σχέδιο, διεξάγονται υπό όρους απόλυτης διαφάνειας και ενσωματώνουν την κοινωνική ανταποδοτικότητα. Δεν τις θεωρούμε μόνο ως μέσο αύξησης των δημοσίων εσόδων. Αλλά κυρίως ως καταλύτη για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας».

Υποστήριξε ότι μετά το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο, θα υπάρξει η κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου με ορίζοντα υλοποίησης την τετραετία. Σημείωσε ότι αυτό, μεταξύ άλλων, θα απλοποιεί τη φορολογική νομοθεσία, θα προβλέπει σταδιακή μείωση φορολογικών συντελεστών νοικοκυριών και επιχειρήσεων, θα ευνοεί τις οικονομίες κλίμακας και τις συνέργειες.

Μέσα στον Αύγουστο το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Τόνισε ότι προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης αποτελεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με την ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, με την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση, με την τήρηση ηλεκτρονικών βιβλίων, με την ηλεκτρονικοποίηση δηλώσεων φορολογίας κεφαλαίου, με την ενίσχυση και αποκομματικοποίηση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως είναι το ΣΔΟΕ.

Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ. «Θα προχωρήσουμε τις διαδικασίες για την αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο. Ο  ενάρετος κύκλος, με χαμηλό κόστος δανεισμού, με υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων, με διόγκωση των επενδύσεων, με τόνωση της ρευστότητας και με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, θα ενισχύει διαρκώς την αξιοπιστία της χώρας, κάτι που θα συμβάλλει στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, αλλά και στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων».