«Εάν υπάρξουν άδικοι δασμοί, θα απαντήσουμε σθεναρά και θα είμαστε εκεί για να υποστηρίξουμε τους Καναδούς και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου.

Ο Τραμπ δήλωσε τη Δευτέρα, σε τελετή στο Οβάλ Γραφείο, ότι η κυβέρνησή του θα επιβάλει φόρο 25% σε αγαθά από τον Καναδά και το Μεξικό, μέτρο που μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή ήδη από την 1η Φεβρουαρίου.

Ο Τριντό ασχολήθηκε επίσης με την εκτελεστική πράξη του Τραμπ, που υπογράφηκε τη Δευτέρα, η οποία δίνει εντολή σε αξιωματούχους να αναλύσουν πώς η εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Μεξικού-Καναδά (USMCA) επηρεάζει τους Αμερικανούς εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις – και αν η Αμερική θα πρέπει να παραμείνει στη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου. Η ενέργειά του απαιτεί από τις υπηρεσίες να αξιολογήσουν κατά πόσον η αυστηρότερη εμπορική πολιτική των ΗΠΑ θα μπορούσε να περιορίσει με επιτυχία τη ροή της φαιντανύλης και των παράτυπων μεταναστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Ενώ λιγότερο από το 1% της φαιντανύλης και των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από τον Καναδά, η κυβέρνησή μας έχει ήδη ενεργήσει για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες που έθεσε ο πρόεδρος σχετικά με την ασφάλεια των συνόρων με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα σύνορα ύψους άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων», δήλωσε ο Τριντό. «Εργαζόμαστε ήδη για να κρατήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς και στις δύο πλευρές των συνόρων».