Οι άνευ προηγουμένου βροχοπτώσεις των μουσώνων πλημμύρισαν το ένα τρίτο της χώρας, σκοτώνοντας σχεδόν 1.600 ανθρώπους και εκτοπίζοντας περισσότερα από επτά εκατομμύρια, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

«Αυτό που συνέβη στο Πακιστάν δεν θα μείνει στο Πακιστάν», είπε σε μια παθιασμένη ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο πρωθυπουργός του, προσθέτοντας ότι τα κατεστραμμένα σπίτια, τα αποδεκατισμένα μέσα διαβίωσης και οι κατακλυσμένες καλλιέργειες σημαίνουν ότι για πολλούς η ζωή έχει «αλλάξει για πάντα».

Ο Σαρίφ είπε ότι η αδικία είναι εγγενής στην κρίση, με τη χώρα του των 220 εκατομμυρίων κατοίκων να βρίσκεται στο «μηδέν» της κλιματικής αλλαγής, ενώ είναι υπεύθυνη για λιγότερο από το ένα τοις εκατό των εκπομπών άνθρακα.

«Γιατί ο λαός μου πληρώνει το τίμημα μιας τόσο μεγάλης υπερθέρμανσης του πλανήτη χωρίς να φταίει; Η φύση έχει εξαπολύσει την οργή της στο Πακιστάν χωρίς να κοιτάξει το αποτύπωμά μας του άνθρακα, που είναι σχεδόν μηδενικό», είπε.

«Ως εκ τούτου, είναι απολύτως λογικό να περιμένουμε κάποια προσέγγιση που θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη για αυτή τη ζημιά», συνέχισε, προσθέτοντας τη φωνή του στις αυξανόμενες εκκλήσεις μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών για οικονομική αποζημίωση από τους πλούσιους ρυπαίνοντες.

Η ιδέα έχει μέχρι στιγμής καταρριφθεί από τα πλούσια έθνη, αλλά ο επικεφαλής του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες ενέκρινε την πρόταση των αναπτυσσόμενων χωρών πριν από λίγες ημέρες και πρόκειται να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στην Αίγυπτο.