Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, ο Κιμ Γιονγκ Ουν δήλωσε επίσης ότι «η πρόσφατη δοκιμαστική εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, όπως και σε αληθινό πόλεμο, αποτελεί το πρώτο βήμα της στρατιωτικής επιχείρησης του Λαϊκού Στρατού της Κορέας στον Ειρηνικό και ένα βαρυσήμαντο πρελούδιο στην αναχαίτηση του Γκουάμ».

Η Βόρεια Κορέα απείλησε να εκτοξεύσει τέσσερις πυραύλους Hwasong-12 στη θάλασσα στα ανοιχτά της αμερικανικής επικράτειας του Γκουάμ στις αρχές του Αυγούστου, αφότου ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα θα αντιμετωπίσει “φωτιά και οργή” εάν απειλήσει τις ΗΠΑ.

Καταδικάζει έντονα την εκτόξευση ο ΟΗΕ

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδίκασε «έντονα» την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, σε μια δήλωση που εγκρίθηκε ομόφωνα από τα 15 μέλη του. Το Συμβούλιο Ασφαλείας «καλεί όλα τα κράτη μέλη να εφαρμόσουν αυστηρά κα πλήρως» τις αποφάσεις του ΟΗΕ, εκ των οποίων εκείνες που επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα, προσθέτει η δήλωση, που αναγνώστηκε μέσα στην επίσημη αίθουσα του Συμβουλίου από τον ασκούντα την προεδρία του Συμβουλίου, τον πρέσβη της Αιγύπτου.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι για την Ουάσινγκτον «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Ωστόσο, όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο τόνος του παρέμεινε πολύ μετρημένος σε σχέση με πριν από ένα μήνα που είχε υποσχεθεί να εξαπολύσει «φωτιά και οργή» εναντίον της Πιονγκγιάνγκ. Για την Ουάσινγκτον, η πρόκληση ήταν να διατηρηθεί η διεθνής ενότητα με τη Μόσχα και το Πεκίνο, πρώτους υποστηρικτές της Πιονγκγιάνγκ. Στις αρχές Αυγούστου, έπειτα από ένα μήνα δύσκολων συνομιλιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες κατάφεραν να πείσουν την Κίνα και τη Ρωσία να υιοθετήσουν νέες οικονομικές κυρώσεις κατά της Πιονγκγιάνγκ.

Η απλή έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας μιας δήλωσης αντικατοπτρίζει ωστόσο την αναγνώριση απουσίας επιλογών για τον ΟΗΕ προκειμένου να αναγκαστεί η Βόρεια Κορέα να διαπραγματευτεί για τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Δείχνει εντούτοις τη «σαφή βούληση για ενότητα των μελών του Συμβουλίου να αντιδράσουν από σήμερα», στον απόηχο της βορειοκορεατικής δοκιμής, δήλωσε διπλωμάτης που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η δήλωση, που συντάχθηκε από τις ΗΠΑ και προτάθηκε στους εταίρους τους του Συμβουλίου Ασφαλείας, επικαλείται «σκανδαλώδεις ενέργειες και απειλές εναντίον άλλου κράτους μέλους του ΟΗΕ» και ζητεί την «άμεση διακοπή» τους. Μέσω των ενεργειών αυτών, η Βόρεια Κορέα «υπονομεύει σκόπιμα την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα», τονίζει το κείμενο.

«Οι κυρώσεις δεν λύνουν το πρόβλημα» υποστηρίζει η Κίνα

Στην πρώτη αντίδρασή της στη βορειοκορεατική εκτόξευση πυραύλου, η Κίνα, ο βασικός σύμμαχος και εμπορικός εταίρος της Βόρειας Κορέας, είχε καλέσει όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. Εάν η κατάσταση βρίσκεται σε «μια καμπή, οι πιέσεις και οι κυρώσεις σε βάρος της Πιονγκγιάνγκ δεν μπορούν να επιλύσουν εκ θεμελίων το πρόβλημα», είχε δηλώσει το Πεκίνο.

Η Ρωσία είχε δηλώσει «εξαιρετικά ανήσυχη» καταγγέλλοντας μια «τάση» για «κλιμάκωση» των εντάσεων. Η Γαλλία, η Βρετανία και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασαν επίσης την εκτόξευση του πυραύλου.
Στη δήλωσή του, το Συμβούλιο Ασφαλείας επαναλαμβάνει τη δέσμευσή του για ειρηνική, διπλωματική και πολιτική λύση στην κρίση με τη Βόρεια Κορέα. Ωστόσο κάθε συζήτηση έχει παγώσει εδώ και χρόνια, ενώ επί του παρόντος ουδεμία προοπτική επανάληψης των συνομιλιών διαφαίνεται.