Το άνοιγμα των σχολείων για γυμνάσια και δημοτικά που προϋποθέτει το αρνητικό self test για μαθητές και διδακτικό προσωπικό, συνοδεύτηκε από την δυσλειτουργικότητα της πλατφόρμας και 3.000 νέα κρούσματα.

Πιο συγκεκριμένα, το βράδυ της Κυριακής, παρουσιάστηκαν προβλήματα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα self-testing.gov.gr, στην οποία δηλώνονται τα αποτελέσματα των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Πολλοί που προσπάθησαν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα για να δηλώσουν το αποτέλεσμα των self tests τους δεν μπορούσαν για κάποια ώρα, καθώς δεν φόρτωνε και στη θέση της εμφανιζόταν μια λευκή σελίδα. Έτσι, χωρίς να είναι σαφές πόσο έγκυρα είχαν καταγραφεί τα τεστ που έπρεπε να κάνουν, αρκετοί με αρνητικό αποτέλεσμα μετέβησαν στα σχολεία χωρίς να έχουν υποβάλλει τα στοιχεία του αποτελέσματος στην πλατφόρμα, αλλά με γραπτή δήλωσή του.

Παράλληλα, τα 3.000 προσέγγισαν τα συνολικά θετικά self tests σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και εργαζόμενους στα σχολεία σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ και από τον συνολικό πληθυσμό τους, που ανέρχεται σε 1,7 εκατ. άτομα, ο μισός έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα.

Υπενθυμίζεται πως ο αυτοδιαγνωστικός έλεγχος είναι υποχρεωτικός και για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Την ίδια στιγμή, στα Ιωάννινα φαίνεται να προκύπτει πιθανό πρόβλημα σε συγκεκριμένη παρτίδα self test, έπειτα από τον εντοπισμό μεγάλου αριθμού ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων. Δεκάδες από αυτά βγήκαν θετικά ή ψευδώς θετικά , αλλά κατά τον επανέλεγχο με rapid test ήταν τελικά αρνητικά.

Αναστάτωση στα Γιάννενα με ψευδώς θετικά self test σε μαθητές

Τι ισχύει για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα από σήμερα

Από την Πέμπτη 13 έως την Τετάρτη 19 Μαΐου θα μπορούν οι υπάλληλοι του Δημοσίου να προμηθευτούν τα self tests των δύο επόμενων εβδομάδων. Οι συγκεκριμένοι αυτοδιαγνωστικοί έλεγχοι αφορούν στις εβδομάδες 10 – 16 Μαΐου και 17 – 23 Μαΐου, ενώ το αποτέλεσμά τους θα μπορεί να υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μέχρι τις 23 Μαΐου.

Υπενθυμίζεται, ότι το υποχρεωτικό μέτρο του διαγνωστικού ελέγχου, αφορά υπαλλήλους του δημοσίου που παρέχουν τις υπηρεσίες τους με φυσική παρουσία στον τόπο εργασίας τους. Η προμήθεια των αυτοδιαγνωστικών ελέγχων (ένας για κάθε εβδομάδα) πραγματοποιείται δωρεάν από τα φαρμακεία με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Εναλλακτικά, οι εργαζόμενοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τη διεξαγωγή διαγνωστικού ελέγχου (rapid test ή PCR test) από επαγγελματία υγείας είτε δωρεάν σε δημόσια δομή, στην οποία παρέχεται η σχετική δυνατότητα, είτε με δική τους επιβάρυνσή σε ιδιωτική δομή.

Δύο πλέον τα υποχρεωτικά self test στον ιδιωτικό τομέα θα είναι από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου 2021 και μέχρι να μειωθεί το επιδημιολογικό φορτίο, για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που απασχολούνται στους 8 κλάδους που εμπίπτουν στην σχετική ΚΥΑ Β’ 1588/18.4.2021 (λιανεμπόριο, εστίαση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, μεταφορές, υπηρεσίες καθαρισμού, κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής, υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, σχολές οδηγών, θα διενεργούν αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η προμήθεια των self tests θα γίνεται ως εξής: το ένα εξ αυτών θα παρέχεται από τον εργοδότη και θα καλύπτεται με δική του δαπάνη, ενώ το δεύτερο θα χορηγείται, δωρεάν, από το φαρμακείο με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και της αστυνομικής ταυτότητας ή οποιουδήποτε άλλου εγγράφου ταυτοποίησης. Tα self tests που θα παρέχονται από τον εργοδότη θα είναι διαθέσιμα στα φαρμακεία από σήμερα, Δευτέρα 10 Μαΐου, ενώ οι εργαζόμενοι θα μπορούν να τα προμηθεύονται από την Πέμπτη, 13 Μαΐου.

Τα αποτελέσματα και των δυο τεστ θα πρέπει να δηλώνονται στην Πλατφόρμα Δήλωσης COVID-19 tests στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση Εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19 TEST».

Την εβδομάδα από 10 έως 16 Μαΐου 2021 τα αρμόδια για την εφαρμογή της προαναφερθείσας ΚΥΑ ελεγκτικά όργανα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), σε επιτόπιους ελέγχους που θα διενεργούν στο πλαίσιο του ελεγκτικού τους έργου θα παρέχουν σχετική πληροφόρηση για την εφαρμογή της απόφασης σε εργοδότες και εργαζόμενους.