To πρώτο δια ζώσης μάθημα που οργανώθηκε στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, με θέμα «Κρίση και Δημοκρατία» έγινε με απόλυτη επιτυχία, και ήταν πιο επίκαιρο από ποτέ, ειδικά στις συνθήκες που κυριαρχούν σήμερα στα πανεπιστήμια της χώρας.

Το μάθημα έγινε χθες, την Παρασκευή, σε περισσότερους από 50 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, από τον καθηγητή Θεωρίας Κράτους και Δικαίου, Δημήτρη Καλτσώνη, στον κήπο του Πανεπιστημίου έξω από το Γυάλινο.

Όπως δήλωσε κατόπιν, στο Φοιτητικό Κόσμο, ο κος Καλτσώνης ήταν «μια συμβολική ενέργεια, για να δείξουμε ότι κι εμείς αλλά και η κοινωνία έχουμε ανάγκη να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη επειδή δεν λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα για να ανοίξουν τα Πανεπιστήμια. Πρέπει τώρα να γίνει άμεσα αυτό. Τα Πανεπιστήμια ήταν ανοιχτά ακόμα και στην Κατοχή. Ήταν χώροι επιστημονικής αναζήτησης, γνώσης και αγώνα για την Ελευθερία. Τέτοιοι χώροι είναι και σήμερα, με όλες αυτές τις ενέργειες που είναι ενταγμένες στη συνολική προσπάθεια που κάνουμε οι Σύλλογοι των φοιτητών, των καθηγητών, των διοικητικών για να μην εφαρμοστεί ο βαθιά αντιδημοκρατικός νόμος 4777/2021 (Νόμος Κεραμέως- Χρυσοχοΐδη)».

Τα δια ζώσης μαθήματα ξεκίνησαν μετά από Συντονισμό όλων των Συλλόγων του Παντείου (Φοιτητές, Μέλη Δ.Ε.Π., Διοικητικοί) την Τετάρτη που μας πέρασε, οπότε και αποφασίστηκε η διεξαγωγή δια ζώσης μαθημάτων «για την επαναλειτουργία και επανοικειοποίηση του κοινωνικού τους χώρου που παραμένει κλειστός και κανένα μέτρο δεν έχει ληφθεί για την ομαλή επαναλειτουργία του».

Την Τετάρτη που μας έρχεται οι Σύλλογοι οργανώνουν εκδήλωση στην κεντρική είσοδο του Ιδρύματος επί της Λεωφόρου Συγγρού, ενώ τα δια ζώσης μαθήματα θα συνεχιστούν, την Τρίτη 20/4  από την καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας και Πρόεδρο του Συλλόγου Μελών Δ.Ε.Π., Ξένια Χρυσοχόου, με θέμα Διαστάσεις της Κοινωνικής Ψυχολογίας σε καιρούς κρίσης» και την Παρασκευή, 23/04, από την Χρυσούλα Μητσοπούλου, Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας,  με θέμα «Η Πανδημία υπό το φως της Κοινωνικής Θεωρίας».

 

η φωτογραφία αναδημοσιεύεται από τον ιστότοπο του Φοιτητικού Κόσμου που κάλυψε πλήρως το μάθημα