της Γεωργίας Κριεμπάρδη
Tα πανεπιστήμια των ΗΠΑ δεν έχουν γεμίσει «τσαντίρια» όπως γράφει τις τελευταίες ώρες ο δεξιός (στην καλύτερη) αρθρογράφος Σάκης Μουμτζής, αλλά έχουν γεμίσει από χρώματα, τα χρώματα της σημαίας της Παλαιστίνης. Οι φοιτητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις στο Columbia και το Yale, εκφράζοντας τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους στον λαό της Παλαιστίνης, παίρνοντας σαφή θέση κατά της σφαγής που διαπράττει το Ισραήλ, με χρηματοδότη την Αμερική. Οι κινητοποιήσεις έχουν πάρει τεράστια έκταση και με μεγάλες διαδηλώσεις στην πόλη της Νέας Υόρκης.
Το κράτος απαντά στους φοιτητές με καταστολή. Η διοίκηση του Columbia αποφάσισε να διατάξει την παρέμβαση της αστυνομίας για πρώτη φορά μετά το 1968 και υπάρχουν συλλήψεις. Το κίνημα αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη έχει εξαπλωθεί και σε αρκετά ακόμα πανεπιστήμια (Berkeley, Boston University, MIT, University of California κα).
Ο Βαγγέλης Ηλίας είναι μεταπτυχιακός φοιτητής. Βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, έξω από το Κολούμπια τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές και μεταφέρει στο ΤΡΡ όσα διαδραματίζονται εκεί, από την περασμένη Τετάρτη.
«Οι ομάδες Students For Justice in Palestine και η Jewish Voice for Peace και πολλοί άλλοι φοιτητές μετά από συνελεύσεις που είχαν πραγματοποιήσει, έκαναν μία παρέμβαση στο πανεπιστήμιο το απόγευμα της Τετάρτης. Να σημειωθεί ότι δεν μπήκαν στο campus, αλλά κατέλαβαν ένα τμήμα αυτού, δηλαδή δεν μπήκαν στα κτίρια, ούτε παρεμπόδισαν την διεξαγωγή των μαθημάτων -κάτι τέτοιο στην Αμερική θα σήμαινε το πιο πιθανόν την άμεση επέμβαση της αστυνομίας. Κατέλαβαν ένα κομμάτι λοιπόν κι έστησαν σκηνές με βασικό αίτημα την διακοπή κάθε σχέσης του Columbia με εταιρείες ισραηλινών συμφερόντων και τη χρηματοδότηση του πανεπιστημίου από διάφορα κέντρα τα οποία συνδέονται με το Ισραήλ.
Λίγες ώρες αργότερα, γύρω στα 200 επιπλέον άτομα, πέρα από τους πρώτους φοιτητές που είχαμε μπει, βρέθηκαν στο πλευρό τους για συμπαράσταση. Η αντίδραση από την πλευρά της πρυτανείας του πανεπιστημίου ήταν άμεση. Ξεκίνησαν τα ”ραβασάκια”, δηλαδή η πρύτανης του πανεπιστημίου έδωσε διορία κάποιων ωρών να αποχωρήσουν ειρηνικά διότι όπως έλεγε στην ανακοίνωση που απέστειλε σ’ όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα είναι εντάξει να μιλάς και εκείνη υποστηρίζει την ελευθερία του λόγου και το δικαίωμα στη διαμαρτυρία αλλά είναι σταθερά απέναντι στην παρεμπόδισης της ακαδημαϊκής διαδικασίας, σε κάθε προτροπή σε βία κι έλεγε ότι αυτό που γίνεται προκαλεί άγχος και πίεση σε μια μερίδα φοιτητών. Αναφέρονται στους ισραηλινούς φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στο Columbia. Κι εν τω μεταξύ, μεγάλο κομμάτι τον φοιτητών που διαμαρτύρονται, που κινητοποιούνται έχουν εβραϊκή καταγωγή αλλά όλως τυχαίως (!) τα κανάλια της επόμενες ώρες μετά από τις πρώτες αυτές κινητοποίησης έβγαζαν live κάποιους ”τυχαίους” φοιτητές οι οποίοι έλεγαν πως απειλούνται».
Τελικά, μετά από δεκαετίες, είχαμε παρέμβαση της αστυνομίας. «Φοιτητές με χειροπέδες σύρθηκαν σε λεωφορεία της αστυνομίας, τα οποία κατευθύνθηκαν σε διάφορα αστυνομικά τμήματα της πόλης. Βέβαια υπήρξε άμεση κινητοποίηση και κόσμου έξω το πανεπιστήμιο που παρεμπόδισε για αρκετή ώρα τα λεωφορεία από το να αποχωρήσουν. Παρόλα αυτά προχώρησαν οι συλλήψεις. Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι φοιτητές πέρασαν τουλάχιστον δύο βράδια στα αστυνομικά τμήματα και αφέθηκαν ελεύθεροι, στη συνέχεια, με εγγυήσεις.
Κι ενώ μετά από αυτά ήλπιζαν ότι αυτό το κίνημα θα καταλαγιάσει και ο κόσμος θα τρομοκρατηθεί και θα πάει στα σπίτια του, τελικά έγινε το αντίθετο. Η κινητοποίηση μεγάλωσε. Με το που έγιναν οι συλλήψεις πολύς περισσότερος κόσμος κατέλαβε και το υπόλοιπο κομμάτι του campus. Οι συλλήψεις συνεχίστηκαν. Εκτός από το Columbia, προχθές είχαμε 140 συλλήψεις στο Γέιλ και αλλού».
Κι αν θέλουμε να το δούμε και διευρυμένα, «δεν μιλάμε μόνο για τα πανεπιστήμια». «50 εργαζόμενοι στην Google έχουν απολυθεί διότι κατήγγειλαν την google για έμμεση συμμετοχή στη γενοκτονία της Γάζας με τις συμφωνίες που κλείνει με ισραηλινές εταιρείες. Στο Μπρούκλιν για παράδειγμα χθες το βράδυ εβραίοι διαδηλωτές διαδήλωναν πολύ κοντά στο σπίτι του Jackson του ”γερακιού της πολιτείας της Νέας Υόρκης” όπως τον αποκαλούν, ο οποίος είναι ηγέτης της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία και βασικός υποστηρικτής του Ισραήλ στην αμερικάνικη πολιτική.
Εδώ, για πρώτη φορά μετά από πολλές δεκαετίες, ξεδιπλώνεται ένα πολύ πολύ δυναμικό κίνημα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται στη νεολαία και αυτό το παρατηρείς όπου κι αν βρεθείς. Κινείσαι δηλαδή στη Νέα Υόρκη και βλέπεις πάρα πολύ κόσμο, κυρίως νέους ανθρώπους, που αφορούν την παλαιστινιακή μαντήλα, δείχνοντας αλληλεγγύη στον αγώνα των παλαιστινίων».
Όλο αυτό το κίνημα δε δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες. Είναι μια δυναμική διαδικασία μηνών. «Τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον είχαμε τη μεγαλύτερη κινητοποίηση που έχει συμβεί ποτέ στην αμερικάνικη ιστορία για την Παλαιστίνη. Είναι πολύ ισχυρή η αλληλεγγύη και βασισμένη και σε πολύ συγκροτημένες πολιτικές θέσεις. Και προσπαθούν να δημιουργήσουν μια έντονη τρομοκρατία. Αλλά η νέα γενιά που έχει τρομερή όρεξη, ενέργεια και πίστη στο δίκιο του αγώνα για μία άλλη κοινωνία και δε φαίνεται να το βάζει κάτω. Θέλει και ζητάει όλο και περισσότερα και αυτό που της αντιστοιχεί.
Αυτή τη στιγμή όλο και περισσότερα πανεπιστήμια μπαίνουν στον χώρο των κινητοποιήσεων. Η απάντηση από την πλευρά της πολιτείας της Νέας Υόρκης και του πανεπιστημίου, σε περίπτωση που δεν αποχωρήσουν οι φοιτητές αυτή τη στιγμή, δεν είναι ξεκάθαρη. Χθες έλεγαν πως θα μπει η εθνοφρουρά εάν δεν έχουν φύγει. Τώρα έδωσαν νέα προθεσμία. Είτε με την εθνοφρουρά είτε με τις δυνάμεις της αστυνομίας, θα γίνει επέμβαση. Αυτή είναι η ενημέρωση που υπάρχει».