Θύματα της στοχοποίησης περισσότεροι από 4.000 ρεπόρτερς από όλο τον κόσμο, που είδαν τα ονόματά τους, τα email τους ακόμη και τους αριθμούς των κινητών τηλεφώνων τους να δημοσιεύονται σε ιστοσελίδα και που ήδη έχουν αρχίσει να δέχονται απειλητικά τηλεφωνήματα και μηνύματα.

Ανάμεσα σε αυτούς που βρίσκονται στη λίστα, και εκατοντάδες που εργάζονται ή συνεργάζονται με δίκτυα και εφημερίδες μεγάλου βεληνεκούς όπως  BBC, CNN, CCTV, Deutsche Welle,  Al Jazeera, New York Times, Gazeta Wyborcza και Kyiv Post, Daily Beast, Russian Today και πλειάδα άλλων.

Απέναντι στη συγκεκριμένη πρωτοφανή ενέργεια έντονη ήταν η αντίδραση πολλών κυβερνήσεων, ΜΚΟ αλλά και δημοσιογραφικών ενώσεων που κατήγγειλαν την ουκρανική κυβέρνηση αναφερόμενοι που με αυτόν τον τρόπο επιχειρεί να τρομοκρατήσει και να εκβιάσει τη διεθνή δημοσιογραφική κοινότητα, θεωρώντας πως έτσι θα αποθαρρύνει όσους θελήσουν στο μέλλον να βρεθούν ξανά στη χώρα για να καλύψουν τις δραματικές εξελίξεις στην περιοχή που όμως πολιτικά αφορούν ολόκληρη την υφήλιο.

«Πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη που θα μπορούσε να θέσει σε ακόμη μεγαλύτερους κινδύνους την ασφάλεια των δημοσιογράφων, οι οποίοι κάνουν ρεπορτάζ για  θέματα δημοσίου συμφέροντος και δεν πρέπει να παρενοχλούνται για τη δουλειά τους αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Οι ανησυχίες αυτές μάλιστα, όσο περνούν οι μέρες εντείνονται, καθώς, όλο και περισσότεροι γίνονται καθημερινά οι εργαζόμενοι του Τύπου που αναφέρουν πως δέχονται  απειλές για τη ζωή τους.

Ο απεσταλμένος της ΕΕ στην Ουκρανία Jan Tombinski δήλωσε ότι για την διεκπεραίωση αυτής της υπόθεσης μπήκε μπροστά ιστοσελίδα που ανήκει σε ιδιωτική εταιρία, η οποία όμως δεν θα μπορούσε να αντλήσει τα συγκεκριμένα στοιχεία από πουθενά αλλού παρά μόνο από την ίδια την ουκρανική κυβέρνηση.