Και ο προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι δυο χρόνια μετά την πανδημία κορωνοϊού, οι επιστήμονες και οι κυβερνήσεις έχουν εμπειρία στο πώς να διαχειριστούν ένα νέο κύμα καθώς υπάρχει πλέον γνώση αλλά και «όπλα» στη φαρέτρα όπως είναι τα εμβόλια και τα αντιιικά φάρμακα.

Το προβληματισμό αυτό εξέφρασε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πνευμονολόγος, εντατικολόγος καθηγητής του Πανεπιστημίου Johns Hopkins Παναγής Γαλιατσάτος.

Όπως επεσήμανε «Βρίσκω πολύ περίεργο τι συνέβη στη Σαγκάη. Είμαστε δύο χρόνια τώρα μέσα στην πανδημία. Και η επιστήμη, η έρευνα έχουν φτάσει σε μια στιγμή που ξέρουμε πώς να ζήσουμε με τον COVID και ξέρουμε να τον “κρατήσουμε” σαν ένα κρύωμα».

Ο Παναγής Γαλιατσάτος παρουσίασε δυο υποθέσεις. Ή το απίστευτα σκληρό lockdown έχει να κάνει με τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την πανδημία οι Κινέζοι και με το στόχο τους για μηδενικά κρούσματα. Ή έχει γίνει κάτι το οποίο ακόμα δεν ανακοινώνουν όπως είχε γίνει πριν από δυο χρόνια και με την εμφάνιση του κορωνοϊού που εξελίχθηκε σε πανδημία.

«Μια υπόθεση είναι ότι έτσι είναι ο πολιτισμός τους δεν θέλουν ούτε νέα κρούσματα ούτε έναν ασθενή, το έχουμε δει αυτό στην Κίνα πολλές φορές. Η άλλη υπόθεση είναι: μήπως έχει γίνει κάτι που δεν μάς το λένε; Δύο χρόνια πριν αυτό είδαμε με τον κορωνοϊό (με ανακοινώσεις) μέσω των γιατρών στο ίντερνετ. Μήπως υπάρχει νέα μετάλλαξη και δε μας το λένε. Ελπίζω να είναι το πρώτο, ο πολιτισμός τους, αλλά είναι πολύ περίεργο, δεν χρειάζονται αυτά, έχουμε τα εργαλεία να ζήσουμε με τον covid», είπε χαρακτηριστικά.