Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόμμα GERB έλαβε το 26,6% των ψήφων, σχεδόν 2% περισσότερο από το φιλοδυτικό μεταρρυθμιστικό μπλοκ υπό την ηγεσία του κόμματος «Συνεχίζουμε την Αλλαγή». Ακόμα τέσσερα άλλα κόμματα φαίνεται επίσης να έχουν κερδίσει την είσοδό τους στο κοινοβούλιο των 240 εδρών, σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα.

Το υπερεθνικιστικό κόμμα Vazrazhdane, το οποίο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε ενέργεια κατά της Ρωσίας του Πούτιν, ενίσχυσε το ποσοστό του και ήρθε τρίτο με 14,2% των ψήφων.

Το εθνοτουρκικό «Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες» ήρθε τέταρτο με 13,4%, ακολουθούμενο από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός», του οποίου ηγείται ένας δημοφιλής τηλεοπτικός παρουσιαστής, με 9% και 4,1% αντίστοιχα.

Μπορεί να χρειαστούν ημέρες μέχρι να ανακοινωθούν τα τελικά επίσημα αποτελέσματα. Εάν επιβεβαιωθούν, ο Μπορίσοφ θα λάβει εντολή σχηματισμού της τέταρτης κυβέρνησής του. Ωστόσο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα είναι εύκολο για τον Μπορίσοφ να συγκροτήσει έναν κυβερνητικό συνασπισμό σε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο.

Πολιτικοί αναλυτές προέβλεψαν ότι των αποτελεσμάτων, τα οποία δεν διαφέρουν σημαντικά από τις προηγούμενες τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις που διεξήχθησαν τα τελευταία δύο χρόνια, θα ακολουθήσουν δύσκολες συνομιλίες προκειμένου να συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας. Μάλιστα, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων εκλογών.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, οι Βούλγαροι ψηφοφόροι έχουν κουραστεί από το γεγονός ότι οι πολιτικοί αδυνατούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους να και συνεργαστούν ώστε να σχηματίσουν μια κυβέρνηση που θα αντιμετωπίσει την κρίση του κόστους διαβίωσης και θα καταπολεμήσει τη διαφθορά.

«Θα πρέπει στο τέλος να σχηματιστεί κυβέρνηση επειδή έχουμε συνεχώς εκλογές εδώ και δύο χρόνια. Οι κρατικοί πόροι εξανεμίστηκαν για να χρηματοδοτηθούν αυτές οι εκλογές, αν και θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για εντελώς διαφορετικούς σκοπούς», είπε ο Σισμάν Σισμάνοφ, ένας 30χρονος χρηματιστής.

Το PP και ο σύμμαχός του, η Δημοκρατική Βουλγαρία (DB), κατηγορούν το GERB για διαφθορά κατά τη διάρκεια της δεκαετούς διακυβέρνησής του, που έληξε τον Απρίλιο του 2021, κάτι ωστόσο που ο Μπορίσοφ το αρνείται. Για ορισμένους ψηφοφόρους ο έμπειρος πρώην πρωθυπουργός θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να αποκατασταθεί μια κάποια σταθερότητα στη Βουλγαρία, εν μέσω του καλπάζοντος πληθωρισμού και των γεωπολιτικών φόβων που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία. Όμως τα PP/DB αποκλείουν μέχρι στιγμής μια συνεργασία με το GERB.

Τόσο ο Μπορίσοφ όσο και ο Κίριλ Πέτκοφ, ο 42χρονος απόφοιτος του Χάρβαρντ ηγέτης του PP, θέλουν η Βουλγαρία να διατηρήσει τη φιλοουκρανική στάση της στον πόλεμο. Τα προηγούμενα δύο χρόνια, κατά το μεγαλύτερο διάστημα, στο τιμόνι της χώρας βρίσκονταν κυβερνήσεις τεχνοκρατών τις οποίες διόριζε ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ, ένας ανεξάρτητος πολιτικός που θεωρείται φίλα προσκείμενος στη Ρωσία.

Ο Τούρσα σχολίασε ότι το GERB και το PP/DB θα μπορούσαν να στηρίξουν μια κυβέρνηση τεχνοκρατών επειδή κατανοούν την ανάγκη να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του 2023, να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις ώστε η χώρα να αποκτήσει πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους (από το ταμείο για τη διαχείριση της πανδημιας της Covid-19) και να προετοιμαστεί για την υιοθέτηση του ευρώ.

Τα επίσημα, τελικά αποτελέσματα των εκλογών θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι τις 6 Απριλίου. Ο Ράντεφ έχει υποσχεθεί ότι θα καλέσει γρήγορα τον ηγέτη του πρώτου κόμματος, όποιο και αν είναι αυτό, για να του αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.